Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πέντε μεγαλύτερα fake news που διαδόθηκαν για τη Βόρεια Κορέα

Η εξα­φά­νι­ση από τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας του ηγέ­τη της Βόρειας Κορέ­ας (ΛΔΒΚ) Κιμ Γιονγκ-Ουν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες απο­τέ­λε­σε το έναυ­σμα για τη εκτό­ξευ­ση φημο­λο­γιών σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση της υγεί­ας του και τον υπο­τι­θέ­με­νο «θάνα­τό» του. Ξεκα­θα­ρί­ζου­με πως μέχρι και αυτήν την στιγ­μή δεν υπάρ­χει επί­ση­μη ενή­με­ρω­ση από την Πιον­γιάνγκ για το θέμα. Ωστό­σο, κυβερ­νη­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες από τη Νότιο Κορέα ανα­φέ­ρουν πως ο Κιμ είναι «ζωντα­νός και υγι­ής», δια­ψεύ­δο­ντας ουσια­στι­κά τις φημολογίες.

Τα τελευ­ταία χρό­νια, με την δυνα­μι­κή εμφά­νι­ση των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, γιγα­ντώ­θη­κε η προ­σπά­θεια παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης σχε­τι­κά με τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Βόρειας Κορέας.

Πλη­θώ­ρα «ειδή­σε­ων» που ανα­δη­μο­σιεύ­θη­καν σε έγκρι­τα ΜΜΕ της Δύσης σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στη χώρα απο­δεί­χθη­καν Fake News. Ιδιαί­τε­ρα από την ανά­δει­ξη του Κιμ Γιονγκ-Ουν στην ηγε­σία της ΛΔΒΚ το 2011, μετά το θάνα­το του πατέ­ρα του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, τα Fake News των δυτι­κών μέσων έχουν κυριο­λε­κτι­κά οργιά­σει. Ιδού κάποια παρα­δείγ­μα­τα που απο­δεί­χθη­καν ψέματα:

-Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν διέ­τα­ξε την εκτέ­λε­ση γυναί­κας τρο­χο­νό­μου επει­δή… φταρ­νί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας της… (Ψέμα)

- Η βορειο­κο­ρε­ά­τι­κη κυβέρ­νη­ση διέ­δω­σε στη χώρα ότι ο Κιμ ψηφί­στη­κε «ο πιο σέξυ άντρας της χρο­νιάς για το 2012»… (Φάρ­σα που σκαρ­φί­στη­κε το αμε­ρι­κα­νι­κό σατυ­ρι­κό περιο­δι­κό The Onion).

- Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλη­τη­ρί­α­σε τη θεία του Κιμ Κιόνγκ-Ουι… (Ψέμα)

- Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δολο­φό­νη­σε την φιλε­νά­δα του, τρα­γου­δί­στρια της ποπ Χιον Σονγκ-Γολ επει­δή συμ­με­τεί­χε σε… ται­νία πορ­νό (Ψέμα)

- Με εντο­λή του Κιμ χακα­ρί­στη­κε η ιστο­σε­λί­δα της πολυ­ε­θνι­κής Sony Pictures εξαι­τί­ας της κωμι­κής ται­νί­ας The Interview που ανα­φέ­ρε­ται σε δολο­φο­νία του ηγέ­τη (Ψέμα)

Kim 3Αν δεν σας έφτα­σαν αυτά, υπάρ­χουν κι’ αλλα. «Ειδή­σεις» που έκα­ναν το γύρο του κόσμου, ανα­δη­μο­σιεύ­θη­καν από έγκρι­τα ΜΜΕ σε Ευρώ­πη και Αμε­ρι­κή, αλλά απο­δεί­χθη­καν Fake News που σκο­πό είχαν να πλή­ξουν την κυβέρ­νη­ση της ΛΔΒΚ και την ηγε­σία της. Ιδού πέντε κραυ­γα­λέα παραδείγματα:

Πήρε το… Μουντιάλ!

1. Το 2010 η Βόρεια Κορέα συμ­με­τεί­χε στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο ποδο­σφαί­ρου (Μου­ντιάλ) που έγι­νε στη Νότιο Αφρι­κή. Ο πρώ­τος αγώ­νας που έδω­σε η εθνι­κή ομά­δα της ΛΔΒΚ ήταν απέ­να­ντι στη Βρα­ζι­λία, από την οποία έχα­σε αξιο­πρε­πώς με 2–1. Στον δυτι­κό Τύπο παρου­σιά­στη­κε η… «είδη­ση» ότι η Πιον­γιάνγκ διέ­δω­σε στο βορειο­κο­ρε­ά­τι­κο λαό πως η χώρα κέρ­δι­σε το Μου­ντιάλ νικώ­ντας τη Βρα­ζι­λία στον τελι­κό, παρου­σιά­ζο­ντας μάλι­στα μοντα­ρι­σμέ­να πλά­να. Επρό­κει­το για ψέμα καθώς οι βορειο­κο­ρε­ά­τες είδαν από τηλε­ο­ρά­σε­ως τον αγώ­να και είχαν πλή­ρη ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία της ομά­δας του στο Παγκό­σμιο Κύπελλο.

120 λυσσασμένα σκυλιά και εκτελέσεις με… πυραύλους

2. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτε­λεί με παρά­δο­ξους τρό­πους τους… θεί­ους του. Τον έναν τον πέτα­ξε σε αγέ­λη 120 πει­να­σμέ­νων σκυ­λιών και τον άλλο τον εκτέ­λε­σε με αντια­ε­ρο­πο­ρι­κά πυρά. Δυο δια­φο­ρε­τι­κές ιστο­ρί­ες με παρό­μοιο περιε­χό­με­νο που ανα­πα­ρά­χθη­καν από δυτι­κά ΜΜΕ, με σκο­πό να παρου­σιά­σουν μια τερα­τώ­δη εικό­να της βορειο­κο­ρε­ά­τι­κης ηγε­σί­ας. Και οι δυο «ειδή­σεις» απο­δεί­χθη­καν Fake News, όταν οι «άγρια δολο­φο­νη­μέ­νοι» θεί­οι του Κιμ έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους στην τηλε­ό­ρα­ση. Πηγές των ψεμά­των ήταν ένα ταμπλοίντ χαμη­λής ποιό­τη­τας από το Χονγκ Κονγκ και μια σατυ­ρι­κή κινέ­ζι­κη ιστο­σε­λί­δα αντίστοιχα.

Υποχρεωτικό κούρεμα αλά Κιμ

3. Όλοι οι άντρες στη Βόρειο Κορέα υπο­χρε­ού­νται να φέρουν το… ιδιαί­τε­ρο κού­ρε­μα του Κιμ Γιονγκ-Ουν. Κωμι­κή στα όρια του γελοί­ου «είδη­ση» που όμως βρή­κε θέση σε έγκρι­τα δυτι­κά ΜΜΕ. Φυσι­κά απο­δεί­χθη­κε Fake News.

Gangnam Style κανείς;

4. Κανέ­νας στη Βόρειο Κορέα δε γνώ­ρι­ζε το περί­φη­μο σατυ­ρι­κό νοτιο­κο­ρε­ά­τι­κο τρα­γού­δι «Gangnam Style» επει­δή η κυβέρ­νη­ση το απα­γό­ρευ­σε. Αυτό διέ­δι­δαν κατά το παρελ­θόν νοτιο­κο­ρε­ά­τι­κα και δυτι­κά ΜΜΕ. Κι’ όμως, απο­δεί­χθη­κε άλλο ένα ψέμα. Κανέ­νας δεν το απα­γό­ρευ­σε και μάλι­στα δεν ήταν λίγες οι φορές που του­ρί­στες και ντό­πιοι εθε­ά­θη­σαν να δια­σκε­δά­ζουν μιμού­με­νοι τις κινή­σεις του χορού σε τοπο­θε­σί­ες της Πιονγιάνγκ.

Σκοτώθηκε ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ!

5. Στις 16 Νοέμ­βρη 1986, νοτιο­κο­ρε­ά­τες στρα­τιώ­τες που υπη­ρε­τού­σαν κοντά στην απο­στρα­τι­κο­ποι­η­μέ­νη ζώνη Βόρειας και Νότιας Κορέ­ας κατέ­θε­σαν πως άκου­σαν από τα μεγά­φω­να της απέ­να­ντι πλευ­ράς να ανα­κοι­νώ­νε­ται ο… θάνα­τος του τότε ηγέ­τη (και ιδρυ­τή) της ΛΔΒΚ Κιμ Ιλ-Σουνγκ. Μάλι­στα, όπως ανέ­φε­ραν, τα μεγά­φω­να έπαι­ζαν και πέν­θι­μα εμβα­τή­ρια. Η «είδη­ση» δια­δό­θη­κε τόσο γρή­γο­ρα που το επό­με­νο πρωϊ οι Los Angeles Times ανα­κοί­νω­ναν πως ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ δέχθη­κε πυρά και είναι νεκρός. Η κυβέρ­νη­ση της Νότιας Κορέ­ας, δια του αρμό­διου υπουρ­γού άμυ­νας, δήλω­νε τη βεβαιό­τη­τα της για το θάνα­το του βορειο­κο­ρε­ά­τη ηγέ­τη. Ο Κιμ δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τις 10 Νοέμ­βρη, κάτι που ενί­σχυε περαι­τέ­ρω τις υπο­ψί­ες. Το πρωί της 18ης Νοέμ­βρη ο νεκρός… ανα­στή­θη­κε και ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ βρέ­θη­κε, ενώ­πιον δεκά­δων δημο­σιο­γρά­φων και φωτο­ρε­πόρ­τερ στο αερο­δρό­μιο της Πιον­γιάνγκ προ­κει­μέ­νου να υπο­δε­χτεί τον τότε ηγέ­τη της Μογ­γο­λί­ας Τζα­μπίν Μπατμόνκ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο