Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα πενταψήφια νούμερα της απάτης και η συνεργός Cosmote – του Στέλιου Κανάκη

Ανακαλύπτω ξαφνικά ότι έχω επαφή στο κινητό μου με ένα πενταψήφιο αριθμό, ο οποίος με χρεώνει για τις «υπηρεσίες» του που δεν ζήτησα ποτέ. Ούτε έκανα καμία κίνηση από άγνοια. Μου έρχεται και μήνυμα από την cosmote που μου εφιστά την προσοχή στο ότι έχω επαφή με πενταψήφιο και ενδέχεται να έχω χρεώσεις.

Στέλνω μήνυμα στο γαμημένο νούμερο να αποκλειστώ από τις υπηρεσίες τους. Ακόμη περιμένω το απαντητικό της επιβεβαίωσης.

Μπαίνω στο my cosmote app, όπου θεωρητικώς μου δίνεται η δυνατότητα να αποκλείσω αυτούς τους αριθμούς. Εκεί διαπιστώνω πως δεν μπορώ να αποκλείσω όλους τους αριθμούς, αλλά κάποιους από αυτούς.

Παίρνω το 13888. Το μηχάνημα μου ζητά τον αριθμό τηλεφώνου για το οποίο θέλω να εξυπηρετηθώ. Να το γράψω ή να το προφέρω. Το γράφω, αλλά προηγούνται οι αριθμοί του 13888 οπότε δεν το αναγνωρίζει. Το προφέρω, αλλά το μηχάνημα δεν το αντιλαμβάνεται. Με την 5η φορά που το επαναλαμβάνω βρίσκουμε άκρη. Με ρωτάει, το μηχάνημα πάντα, τι θέλω ακριβώς. Τι να του απαντήσεις; «Πρόβλημα με πενταψήφιους αριθμούς» προφέρω σαν να απαγγέλλω ποίηση σε πολυπληθές κοινό.

Ξανά το μηχάνημα: «Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημά σας για να σας εξυπηρετήσω;» Ξανά-προφέρω το πρόβλημα αργά, φωναχτά και καθαρά. Εν τω μεταξύ η γυναίκα μου έχει σκάσει στα γέλια και το σκυλί γαυγίζει ακούγοντάς να απαγγέλλω.

«Ποιο είναι το πρόβλημά σας για να σας εξυπηρετήσω;» το βιολί του το μηχάνημα.

«Έχω πρόβλημα… στύσης» το αλλάζω. «Ποιο είναι το πρόβλημά σας για να σας εξυπηρετήσω;» επιμένει το μηχάνημα. Θα θέλει λεπτομέρειες, σκέφτομαι. «Έχω πρόβλημα στο σεξ» προσπαθώ να κρατηθώ κόσμιος. Παραδόξως χτυπάει γραμμή. Αναθάρρησα! Πάλι μηχάνημα και «Όλες οι γραμμές μας είναι κατειλημμένες. Προβλεπόμενος χρόνος απάντησης προς εξυπηρέτησή σας, 55 λεπτά (πενήντα πέντε). Αν θέλετε πείτε μας αριθμό να σας καλέσουμε εμείς, ευχαριστούμε». Απαγγέλω τον αριθμό και κλείνω.

Σε δέκα λεπτά με παίρνουν. Άνθρωπος, αυτή τη φορά. Με ρωτάει αριθμό τηλεφώνου και ΑΦΜ. Τα λέω. «Α, δεν έχετε καρτοκινητό, αλλά σύνδεση». «Πειράζει, άμα είναι να το αλλάξω». «Όχι, αλλά θα σας συνδέσω με άλλον εκπρόσωπο, γιατί έχετε σύνδεση». Τώρα, βγαίνει μια κοπελιά. Ξανά αριθμό τηλεφώνου και ΑΦΜ. Με ρωτάει για το πρόβλημα. Της απαντώ για τη χρέωση από το πενταψήφιο νούμερο. Ήδη, νιώθω εγώ νούμερο (μονοψήφιο). Μου λέει ότι μπορώ να τα μπλοκάρω από το my cosmote app. Της λέω ότι το προσπάθησα, αλλά δεν τα αποκλείει όλα. Μου λέει ότι μάλλον θα έχει… μπλοκάρει και θα το κάνει αυτή για όλα τα πενταψήφια με χρέωση και θα αφήσει τα υπόλοιπα. Τη ρωτάω γιατί τα επιτρέπουν και πως αυτό είναι αλητεία και συνέργια σε κλοπή. Μου απαντά πως είναι νόμιμα, λειτουργούν με άδεια από το κράτος και πως, τέλος πάντων, κάποιοι τα θέλουν. Έχω αρχίζει να ζαλίζομαι.

«Μου λέτε πως υπάρχει κόσμος που θέλει να πληρώνει κοροϊδίστικα;» Το αλλάζει: «Σας είπα ότι είναι νόμιμοι». «Και το χασίσι είναι νόμιμο, να φοβάμαι ότι θα μου στείλετε;» «Ας κρατήσουμε ένα επίπεδο» μου λέει. «Τι πρόβλημα έχετε; Κι αυτές νόμιμες είναι» επιμένω. Την προειδοποιώ πως αν δω χρέωση, θα υποβάλλω αγωγή. Μου απαντά ότι μέχρι τώρα δεν έχω, αλλά αν στον επόμενο λογαριασμό υπάρξει θα το διευθετήσουν. «Και τι φταίω εγώ να ταλαιπωρούμε μία ώρα τώρα;» Χέστηκε η κοπελιά…

«Καταγράφεται η κλήση μας;» ρωτάω. «Βεβαίως» μου απαντά.

«Πείτε στα αφεντικά σας πως αυτό που κάνουν είναι αλητεία και συνέργεια σε απάτη».