Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Τα Ρεμπέτικα Πάθη της Σωτηρίας» με τη Νάντια Καραγιάννη

Ένα νέο τραγούδι συνέθεσε και ερμηνεύει η αγαπημένη μας σπουδαία τραγουδίστρια, Νάντια Καραγιάννη. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ταραχώδη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου. Η ίδια γράφει «Είναι ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου! Στιγμές και σταθμοί της ζωής της. Βιογραφική μπαλάντα σε ρυθμό ζεϊμπέκικου».

Το τραγούδι είναι σε μουσική σύνθεση και ερμηνεία της Νάντιας Καραγιάννη και οι στίχοι του Γιώργου Ηρακλέους.

Η δημιουργική έμπνευση και των δυο έγινε από θαυμασμό και συγκίνηση για την Σωτηρία Μπέλλου, για το «μεγαλείο» της παρουσίας της στο τραγούδι καθώς και για την πολυτάραχη ζωή της που σίγουρα έκρυβε πολύ μεγάλο βιωματικό πόνο. Φυλακίστηκε στα 18 της στην Χαλκίδα. Ήρθε στην Αθήνα το 1940 και έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Την απέρριψε η μάνα της και η οικογένεια της. Κλείστηκε σε δύο ψυχιατρικές κλινικές, του Λυμπέρη και το Μαρκομιχελάκειο. Αρρώστησε με καρκίνο και έφυγε το 1996 στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Πολύπαθος άνθρωπος, που μέσα από αυτόν αναδύθηκε αυτή η μεγάλη φωνή – ψυχή !!!

Παίζουν οι εξαιρετικοί σολίστες – μουσικοί:

Μπουζούκι: Κώστας Ζαριδάκης

Κιθάρες: Κώστας Χατζηγεωργίου

Πιάνο – ακορντεόν – μεταλλόφωνο – μπάσο: Γιάννης Τσέρτος

Επιμέλεια ορχήστρας – προγραμματισμός – ηχοληψία – μίξη: Γιάννης Τσέρτος – Studio Ζεύξι

Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Δραγούμη, Μιχάλης Μαρίνος

Λίγα λόγια από τη Νάντια Καραγιάννη για τη Σωτηρία Μπέλλου

«Νιώθω ότι είναι χρέος μας να τιμούμε τις μεγάλες προσωπικότητες που αφήνουν δυνατό αποτύπωμα στον χωροχρόνο. Έτσι έχει καταχωρηθεί και η ξεχωριστή παρουσία της Σωτηρίας Μπέλλου στην τέχνη και τη ζωή. Όταν διάβασα τον λόγο του ποιητή και φιλολόγου ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ για κάποιες τραυματικές εμπειρίες που καθόρισαν σίγουρα την ψυχοσύνθεση και τη στάση της στη ζωή της, αλλά και στο τραγούδι, συγκλονίστηκα και αυθόρμητα θέλησα να βάλω μουσική. Δεν πρόκειται για ένα απλό τραγούδι, αλλά για μια ποιητική μπαλάντα που περιέχει βιογραφικά στοιχεία, ιστορικά, κοινωνικά, τραυματικά από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου.

Έτσι έγιναν “Τα Ρεμπέτικα Πάθη της Σωτηρίας”, ως φόρος τιμής.

Ένας ύμνος για τη Σωτηρία…

Νιώθω μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τη Σωτηρία Μπέλλου. Για μένα είναι κάτι ιερό σαν παρουσία. Η φωνή της είχε μεγάλες δυνατότητες έκφρασης και ερμηνείας.»

Σκληρός Απρίλης του 2020μ.Χ.