Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα Σουηδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των κομμουνιστών

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το 1939 άρχισαν οι Σουηδοί της κυβέρνησης Eθνικής Eνότητας όλα τα κόμματα, πλην εκτός των ντόπιων Λακεδαιμονίων του ΚΚ Σουηδίας, να χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί έβαλαν τους Σουηδούς κομμουνιστές, τους κυνηγημένους από τους Ναζί πρόσφυγες από την Χιτλερική Γερμανία, και άλλους αριστερούς και αντιφασίστες.

Τους έντυσαν φαντάρους χωρίς όπλα φυσικά.

Κατασκευάστηκαν 26 στρατόπεδα συγκέντρωσης στα σύνορα με Νορβηγία και Φινλανδία εκείνη την εποχή και φυλαγόταν από ένοπλους στρατιωτικούς.

Μόλις θα έμπαινε ο Χίτλερ είχαν σκοπό να δώσουν δώρο τους κομμουνιστές κρατούμενους για να εξευμενίσουν τους Ναζί!

Οι φυλακισμένοι κατασκεύαζαν δρόμους μέσα στα δάση που ξεκινούσαν και έφταναν στο πουθενά. Έσπαγαν πέτρες, έσκαβαν χαντάκια, έχτιζαν αναχώματα.

Έσκαψαν τους ίδιους τους τάφους τους για να τους βρει έτοιμους ο Χίτλερ, έτσι τους έλεγαν.

Το 1943 μετά το Στάλινγκραντ άλλαξαν πλευρό οι κυβερνώντες δεξιοί και Σοσιαλδημοκράτες, πήγαν με τους Εγγλέζους, έκλεισαν τα στρατόπεδα και έκαψαν όλα τα αρχεία. Κανείς δεν ξέρει πόσοι βρέθηκαν στα στρατόπεδα.

Μόνο οι προφορικές μαρτυρίες έμειναν και ήταν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε το 2003 αλλά η Σουηδική τηλεόραση αρνήθηκε να το προβάλλει μόλις είδαν οι υπεύθυνοι το περιεχόμενο του δοκιμαστικού και σταμάτησε την περαιτέρω χρηματοδότηση. Προβλήθηκε τελικά το 2005.

Ο τίτλος ήταν «Η Αποκατάσταση».

sveg1

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα Aftonbladet είναι τραβηγμένη έξω από τον Σταθμό όταν κατέβηκαν οι κρατούμενοι από το τραίνο στην κωμόπολη του Σβεγκ στον δρόμο για το στρατόπεδο. Ακόμη δεν ήξεραν τι τους περίμενε.

Έμεινε και ένα τραγουδάκι που έγραψε ο κρατούμενος Knut Olsson που το κείμενό του μιλά για ένα από τα στρατόπεδα που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Σβεγκ.

Ο ίδιος διηγείται πως στο καπάκι των δοχείων με γάλα που μετέφεραν στο στρατόπεδο έβαζαν οι κτηνοτρόφοι αποκόμματα από εφημερίδες για να τους ενημερώνουν. Οι γείτονες άνοιγαν στην διαπασών την ένταση του ραδιοφώνου για να ακούν οι έγκλειστοι τις ειδήσεις.

Το τραγουδάκι έχει τίτλο « Ο καλός στρατιώτης στο Σβεγκ» κατά το «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ».

Έτσι για να μην ξεχνάμε πως “όσο κραγιόν και να βάλεις σε ένα γουρούνι πάλι γουρούνι θα είναι” ( Σουηδικό γνωμικό).