Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Τα σύνορα είναι κλειστά», διαμηνύει η κυβέρνηση Μπάιντεν στους ξεριζωμένους. Τι στέλνει τους μετανάστες στις ΗΠΑ;

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Κάθε μέρα ξεκινούν από τον δήμο Comitancillo στην Δ. Γουατεμάλα ομάδες νεολαίων για το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Μεξικού για να φτάσουν στις ΗΠΑ. Είναι το όνειρό τους για να ξεφύγουν από την φτώχεια και την ανεργία. Οι περισσότεροι αν περάσουν θα καταλήξουν εργάτες στα πτηνοσφαγεία και στα εργοστάσια των ελαστικών στον Νότο των ΗΠΑ.

Έτσι και 16χρονος Anderson Pablo Mauricio που αν και καλός μαθητής έβλεπε τους γείτονες που είχαν φύγει να στέλνουν συνάλλαγμα και να χτίζουν ή να επιδιορθώνουν τα σπίτια τους, να ανοίγουν μικρά μαγαζιά. Το όνειρό του ήταν να μεγαλώσει το σπίτι που ζούσε η οικογένεια και να έχουν μια μεγαλύτερη κουζίνα.

-Δεν βλέπετε ότι δουλεύουν μαζί μου στις μπανάνες δάσκαλοι, μορφωμένοι και άλλοι άνεργοι για 5 ευρώ την ημέρα, έλεγε στους γονείς του. Δεν βλέπετε πως δουλεύουμε μόνο την περίοδο της συγκομιδής και μετά καθόμαστε;

Η γη είναι ακριβή για να κάνουμε δική μας δουλειά. Τα σχολεία είναι κλειστά έτσι κιαλλιώς στην πανδημία. Τι να τα κάνω τα γράμματα;  Δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Θα γυρίσω σε 3-4 χρόνια..

Οι γονείς του δανείστηκαν χρήματα για το μεγάλο ταξίδι. Έφυγε ο Andersson με άλλους 12 από τα γύρω χωριά του δήμου των 60 χιλιάδων κατοίκων με φτώχεια γύρω στα 90% στις 3 του Γενάρη.

Οι περισσότεροι είναι μικροκαλλιεργητές εξαρτώμενοι από τις μεγάλες εταιρίες με κυριότερη αυτή που ξέρουμε σαν «Τσικίτα».

Το ένα πέμπτο των κατοίκων έχει φύγει στις ΗΠΑ.

Στις 22 Γενάρη η αστυνομία βγήκε ένα μισοκαμένο φορτηγό με 19 πtώματα και αυτά μισοκαμένα  στην επαρχία Tamaulipas στο βορειοδυτικό Μεξικό. Ένα από αυτά ήταν του Andersson. Άλλοι 16 ήταν μετανάστες από την Γουατεμάλα.

Η επαρχία αυτή είναι στα χέρια μαφιών που ληστεύουν τους μετανάστες και τους δολοφονούν. Το 2010 σφαγιάστηκαν 72 μετανάστες κοντά στην πόλη San Fernando.

Το 2011 βρέθηκαν στην ίδια περιοχή 200 πτώματα σε μαζικούς τάφους. Στις 22 Γενάρη έγινε η σφαγή των 19 μεταναστών και στις 2 Φεβρουαρίου ο Εισαγγελέας ανακοίνωσε πως 12 αστυνομικοί είχαν ανάμιξη στην δολοφονία σε συνεργασία με τις μαφίες που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο.

Οι γονείς παιδιών που έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό ή αλλού στον δρόμο για τις ΗΠΑ στέλνουν έκκληση στην κυβέρνηση για να κάνει επενδύσεις στην περιοχή, να ανοίξουν δουλειές, να μην φεύγουν τα παιδιά.

Η ιστορία της Γουατεμάλα μας δίνει την απάντηση γιατί ο κόσμος μεταναστεύει, είναι άνεργος, ζει στην φτώχεια, θέλει να φύγει.

Το 1951 εκλέχθηκε στην Γουατεμάλα ο χριστιανοσοσιαλιστής Jacobo Arbenz Guzmán. Εθνικοποίησε τμήματα των καλλιεργειών της Αμερικάνικης εταιρείας United Fruit,  σημερινής Τσικίτα.

Μοίρασε την γη στους αγρότες και με δημόσιες επενδύσεις δημιούργησε φυτείες μπανάνας και έγινε έτσι το Δημόσιο ανταγωνιστής της Τσικίτα. Στο πλάι του ο Guzmán είχε σύμβουλο έναν νέο επαναστάτη, αυτόν που αργότερα θα γινόταν ο θρυλικός Τσε!

Ο Προέδρος των ΗΠΑ Αιζενχάουερ κατέταξε τον Guzmán σε επικίνδυνο «κομμουνιστή» και χρηματοδότησε ομάδες που εκπαιδεύτηκαν και οπλίστηκαν στις ΗΠΑ για να ρίξουν τον Πρόεδρο κατεπιταγήν της Τσικίτα.

Τον Αύγουστο του 1954 με πραξικόπημα έριξαν τον εκλεγμένο πρόεδρο και οι στρατιωτικοί που ανέλαβαν εξαπέλυσαν διωγμούς και δολοφονίες σύμφωνα με τις λίστες που είχε ετοιμάσει η CIA.

Ο Πρόεδρος και ο Τσε κατάφεραν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή. Υπολογίζεται πως 200.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην διάρκεια της δικτατορίας και ιστορικά η Γουατεμάλα ονομάστηκε «Μπανανία» και το πραξικόπημα της «Μπανάνας» για να δείχνει τα συμφέροντα για τα οποία έγινε.

Η χώρα έπεσε στην απόλυτη φτώχεια στα χέρια των μονοπωλίων που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην χώρα και μετά την πτώση της δικτατορίας. Το 1999 ο πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε πως ήταν λάθος η ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα, λες και αυτό ήταν κάποια παρηγοριά για τα δεινά που επακολούθησαν στον λαό της Γουατεμάλα. Οι πολιτικές των ΗΠΑ και της ντόπιας ολιγαρχίας κατέστρεψαν την Γουατεμάλα και τις άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Ας μην ψάχνουν οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον γιατί οι μετανάστες της Γουατεμάλα, της Ονδούρα, του Παναμά απευθύνονται με κάθε θυσία στις ΗΠΑ. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι ντόπιοι καπιταλιστές έχουν καταστρέψει τις ζωές τους.

Δεν είναι παράξενο που χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι, «ξεριζωμένοι» ψάχνουν με το ένστικτο της επιβίωσης και την απόγνωση την τύχη τους στις ΗΠΑ που έχει την μεγάλη ευθύνη για το ξερίζωμά τους.

Η ιστορία του Andersson από την εφημερίδα Arbetaren.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;