Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες – Δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες» – Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα (ΑΘΗΝΑ)

Την αποφασιστικότητα τους να εντείνουν την πάλη για αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση για όλους διατράνωσαν με το μεγάλο τους συλλαλητήριο και πορεία  στη Βουλή εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες.

«Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες – Δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες» και «Το ασφαλιστικό δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματα μας δεν παίζουμε στα ζάρια» βροντοφώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

asfalistiko3

Οι διαδηλωτές έδωσαν αποφασιστική εργατική – λαϊκή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, σε συνέχεια όλου του αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Με τις κινητοποιήσεις τους απαντάνε στο σχέδιο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του για τη μετατροπή των εναπομείναντων ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε παρανάλωμα του χρηματιστηριακού τζόγου, προτάσσοντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την Υγεία και την Πρόνοια.

asfalistiko2

Στο συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Olivier Mateu, γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέπτεται από την Παρασκευή την Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι είναι κοινός αγώνας για τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας «όχι μόνο επειδή οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πρέπει να είναι αλληλέγγυοι για να κερδίσουν τον κοινό τους εχθρό: τον καπιταλισμό. Αλλά πάνω από όλα είναι και δικοί μας αγώνες γιατί και στη Γαλλία, δεχόμαστε την ίδια επίθεση ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις μας, ενάντια στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Για τους ίδιους λόγους, με τον ίδιο στόχο, όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά και η μεγάλοεργοδοσία ψάχνουν να καταστρέψουν ο,τι εμποδίζει το κέρδος και προστατεύει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

asfalistiko4

Ο Δημήτρης Βιτάλης μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) μεταξύ άλλων είπε: «Η πλειοψηφία των συναδέλφων που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα θα υποχρεωθεί “με ελεύθερη επιλογή” σε συντάξεις-φιλοδωρήματα, ανίκανες να τους θρέψουν σαν απόμαχους της δουλειάς. Αλλά και σε πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι κινδύνους προκύπτουν για την Υγεία. Θα αναγκαστούν να στραφούν προς τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αποτελούν τη μοναδική επιλογή. Αυτή η κίνηση δείχνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν συνέχεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησαν με ενιαίες κατευθύνσεις, που στόχο είχαν τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της».

asfalistiko5

Ο Γιώργος Στεφανάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής επισήμανε την ανάγκη του αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό έχουμε πολύ μεγάλη και πικρή πείρα από τη πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ξέρουμε τι σημαίνει διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τη παράδοση των συντάξεων και των εισφορών μας στο κεφάλαιο .

Σημαίνει σακατεμένοι εργαζόμενοι και κυρίως γυναίκες που στα 45 και στα 50 χρόνια δε μπορούν να σταθούν στα πόδια τους από τη μέση και τα γόνατα. Σημαίνει ότι είμαστε στο “περίμενε” για ένα ολόκληρο χρόνο για να πάρουμε ένα ψωροεπίδομα ασθενείας, όταν θα χρειάζεται να σταματάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δουλειά μήπως και γλιτώσουμε τις επαγγελματικές ασθένειες, που αναγκάζουν χιλιάδες από μας να μένουμε άνεργοι, γιατί δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στη πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας που επιβάλουν τα κέρδη της εργοδοσίας».

asfalistiko1

Ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι κοινός τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ μιλώντας από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα υπογράμμισε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 14 Δεκέμβρη με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική.