Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του θανάτου στα σούπερ μάρκετ με ονοματεπώνυμα

Στο Σκλαβενίτη έχουμε ήδη 3 νεκρούς από επιπλοκές του κορωνοϊού, 1 νεκρό από ανακοπή και δεκάδες εργαζόμενους σακατεμένους από εργατικά ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης και όχι από “υπερβάλλοντα ζήλο” και την “κακιά στιγμή” που επικαλείται η εργοδοσία.

Στον ΑΒ Βασιλόπουλο εργάζονται καθημερινά με τον φόβο μη νοσήσουν άλλα και των απολύσεων. Ήδη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχουν απολυθεί δεκάδες συνάδελφοι. Σε συνθήκες πανδημίας δε δίστασαν να απολύσουν και συναδέλφισσα καθαρίστρια μετά από 15 χρόνια γιατί όπως της είπαν ”δεν τους έκανε”!

Στα MARKET IN η εργοδοσία αντί για μέτρα προστασίας έχει επιστρατεύσει την τρομοκρατία, την απειλή και την “αναστολή” των αδειών και των ρεπό των εργαζομένων.

Στα MyMarket-Metro μέσα στην πανδημία υπήρχαν διευθυντές καταστημάτων που με κεντρική κάλυψη έκρυβαν κρούσματα και καλούσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν επιπλέον ώρες. Έφτασαν στο σημείο να λένε πως “δε φτάνει που η εταιρεία σας κάνει τεστ θέλετε να σχολάτε και στην ώρα σας”. Στις αποθήκες της εταιρείας η 10ωρη απασχόληση είναι καθεστώς και η ενημέρωση συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος απαγορεύεται λόγω “προσωπικού απορρήτου”.

Στα Lidl η επίσημη πολιτική είναι η 4ωρη εξουθενωτική εργασία, οι βάρδιες μέχρι τις 11μμ και το λιώσιμο των 2-3 εργαζομένων ανά βάρδια. Που μπορεί να διαθέτει πιστοποιητικό covid shield άλλα δεν θεωρεί υποχρεωτική την απολύμανση γιατί ….”ο ιός δεν κολλάει στις επιφάνειες”!

Από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο είναι αντιμέτωποι με όλες τις μορφές εξαθλίωσης. Άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης για μήνες, άλλοι σε προγράμματα μείωσης των μισθών, άλλοι στην ανεργία. Οι συνάδελφοι μας όλους αυτούς τους μήνες ζουν με ελάχιστα ευρώ προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει τα ωράρια, τα ρεπό, τις άδειες, επιβάλει δουλειά για όσο θέλει, όπου θέλει και όπως θέλει.

Οι εργαζόμενοι στα Public αναγκάστηκαν να δουλέψουν κλεισμένοι σαν τα ποντίκια πίσω από κατεβασμένα ρολά, στα Media Markt κυριολεκτικά μαζί με τα ποντίκια. Στα NOTOS και στα ATTIKA που ανοιγοκλείνουν ερμηνεύοντας ή παραγγέλνοντας οδηγίες και υπουργικές εγκυκλίους, το πρόγραμμα, οι μέρες και οι ώρες εργασίας είναι κάτι που οι συνάδελφοι το μαθαίνουν τελευταία στιγμή. Στα JUMBO την μια μέρα ενημερώνουν τους συναδέλφους ότι δουλεύουν και την ίδια μέρα μπορεί και να το αναιρέσουν. Το δίλημμα “αναστολή ή άδεια” είναι μόνιμος εκβιασμός της επιχείρησης. Στα Intersport οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως είναι επίσημη πολιτική της εταιρείας η πέραν του ωραρίου και απλήρωτη εργασία. Στα Celestino πρώτα οι συνάδελφοι τσακίζονται και μετά τους κάνουν σεμινάρια για το πώς θα αποφεύγουν τα ατυχήματα.

Αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση που ισχύει σε όλον τον κλάδο του εμπορίου, η κυβέρνηση προσπαθεί να την καμουφλάρει, να την ενισχύσει και μας την πλασάρει ως πρόοδο! Στο νομοσχέδιο που τινάζει την ζωή μας στον αέρα έχουμε μια και μόνο επιλογή, να δυναμώσουμε τον αγώνα με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες

Από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ)

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων