Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα Χανιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον Μίκη (ΦΩΤΟ)

Πιθανόν και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά στα Χανιά της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η ώρα που ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί την Πέμπτη στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπου βρίσκεται ο τάφος του πατέρα του και του αδελφού του. Η σορός του αναμένεται το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής.

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων.

Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ikis xania1

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

mikis xania mikis xania3

Από σήμερα το προσκύνημα

Από σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, στις 3 μ.μ. ξεκινάει το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, για τον μεγάλο συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 7 Σεπτέμβρη από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Όπως έχουν γίνει γνωστά από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα