Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα ψιλά γράμματα στις συμφωνίες της Ε.Ε. για τα εμβόλια

Περιο­ρι­σμέ­νη νομι­κή ευθύ­νη εντός της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης, με αντάλ­λαγ­μα τη χαμη­λό­τε­ρη τιμή διά­θε­σης, εξα­σφά­λι­σε η AstraZeneca σχε­τι­κά με τις παρε­νέρ­γειες του εμβο­λί­ου κορω­νοϊ­ού που ετοι­μά­ζει, σε αντί­θε­ση με τη συμ­φω­νία που έχουν κάνει οι Βρυ­ξέλ­λες με άλλη φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρία, όπως απο­κα­λύ­πτει το πρα­κτο­ρείο Reuters.

Σύμ­φω­να με Ευρω­παίο αξιω­μα­τού­χο, ενώ η γαλ­λι­κή Sanofi ανα­λαμ­βά­νει την πλή­ρη ευθύ­νη τυχόν παρε­νερ­γειών του εμβο­λί­ου που ανα­πτύσ­σει σε συνερ­γα­σία με τη GlaxoSmithKline, αλλά με υψη­λό­τε­ρη τιμή διά­θε­σης, η συμ­φω­νία των Βρυ­ξελ­λών με την AstraZeneca προ­βλέ­πει ότι πέρα από ένα ποσό απο­ζη­μί­ω­σης που θα πρέ­πει να καλύ­ψει η εται­ρία, το υπό­λοι­πο ποσό θα το καλύ­πτουν τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ.

Οι συμ­φω­νί­ες βασί­ζο­νται στις δια­φο­ρε­τι­κές στρα­τη­γι­κές των δύο φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ριών για την αυτο­προ­στα­σία τους, καθώς εντεί­νε­ται η συζή­τη­ση σχε­τι­κά με τις νομι­κές ευθύ­νες που σχε­τί­ζο­νται με τα εμβό­λια κατά του κορωνοϊού.

Ο αξιω­μα­τού­χος τον οποί­ον επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο κάνει λόγο για εμπι­στευ­τι­κή συμ­φω­νία που αντα­να­κλά τη χαμη­λή τιμή ανά εμβό­λιο που οι Βρυ­ξέλ­λες εξα­σφα­λί­ζουν από τον βρε­τα­νι­κό φαρ­μα­κευ­τι­κό κολοσσό.

«Εφό­σον μια εται­ρία ζητεί υψη­λό­τε­ρη τιμή, εμείς δεν προ­σφέ­ρου­με τους ίδιους όρους,» εξή­γη­σε ο αξιω­μα­τού­χος, που συμ­με­τεί­χε στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις αλλά αρνή­θη­κε να δώσει το όνο­μά του λόγω της εμπι­στευ­τι­κό­τη­τας των συνομιλιών.

Η συμ­φω­νία με την AstraZeneca έκλει­σε τον περα­σμέ­νο μήνα, ωστό­σο οι λεπτο­μέ­ρειές της δεν έχουν δημο­σιευ­θεί. Προ­βλέ­πει ότι τα μέλη της ΕΕ έχουν συμ­φω­νή­σει να κατα­βά­λουν 2,5 ευρώ ανά δόση εμβο­λί­ου, την ώρα που η Sanofi έχει ζητή­σει 10 ευρώ ανά δόση, πρό­σθε­σε η πηγή του πρακτορείου.

Ερω­τη­θείς για τη σχε­τι­κά χαμη­λή τιμή που προ­σφέ­ρει η AstraZeneca, ο ίδιος αξιω­μα­τού­χος επε­σή­μα­νε τη δέσμευ­ση της εται­ρί­ας για ευρεία κυκλο­φο­ρία του εμβο­λί­ου χωρίς καμία κερ­δο­σκο­πία εκ μέρους της.

Η ΕΕ έχει εξα­σφα­λί­σει βάσει των συμ­φω­νιών που συνή­ψε 400 εκατ. δόσεις από το εμβό­λιο της AstraZeneca δίνο­ντας μια προ­κα­τα­βο­λή 336 εκατ. ευρώ, ενώ στη Sanofi έχει δώσει προ­κα­τα­βο­λή 324 εκατ. ευρώ για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή / Reuters

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο