Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τα exit polls στη Βολιβία δίνουν τη νίκη σε Luis Arce – Morales

Οι δημοσκοπήσεις της Ciesmori κυκλοφόρησαν τελικά –μετά τις έντονες διαμαρτυρίες, αργά την Κυριακή από τα ΜΜΕ της Βολιβίας δίνοντας  52,4% των ψήφων στον Άρσε (Luis Arce | MAS-IPSP) με τον Κάρλος Μέσα (Carlos Mesa) στη δεύτερη θέση με 31,5%.

Ο Luis Arce, είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζεται από τον καθαιρεμένο πραξικοπηματικά πρόεδρο Evo Morales, είναι ο νικητής –πιθανά και από τον πρώτο γύρο

Θυμίζουμε ότι για να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές, ο νικητής του πρώτου γύρου πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων ή το 40% με προβάδισμα τουλάχιστον 10% του δεύτερου.

Ο Άρσε ευχαρίστησε τους οπαδούς του με αυτοπεποίθηση για τη νίκη σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ.
«Θα εργαστούμε και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία αλλαγής χωρίς μίσος», «Θα μάθουμε και θα ξεπεράσουμε τα λάθη που κάναμε [στο παρελθόν] ως κόμμα»

Και αυτά ενώ παπαγαλάκια βγήκαν στο κλαρί με τιτιβίσματα του είδους «οι προεδρικές εκλογές της Βολιβίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια»… [Γνώμη]: «Ο χρόνος του Evo Morales έχει ήδη τελειώσει στη Βολιβία», κ.ά.

Όσο για την Jeanne Anez, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να παραμείνουν ήρεμοι έως ότου ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα», «συγχαίροντας» αργότερα τον Arce για την «φαινομενική νίκη» του μέσω Twitter.

Στο μεταξύ σύμφωνα με exit polls, «ο Λουίς Άρτσε, υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο με περισσότερο από το 57% των ψήφων».

Ο 57χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, διασφαλίζοντας την επιστροφή στην εξουσία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) μετά την παραίτηση τον Νοέμβριο του 2019 του Μοράλες, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει για εκλογική νοθεία (ΣΣ |> το amna.gr, όπως και όλα τα αστικά πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ κάνουν γραγάρα το γεγονός ότι στη Βολιβία έγινε κανονικό πραξικόπημα που «εξανάγκασε» τον Evo Morales σε παραίτηση

Bolivia Βολιβία Morales Luis Arce

ℹ️  Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, ο Άρτσε συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων έναντι 31,5% του 67χρονου Μέσα.

Άλλη δημοσκόπηση του Καθολικού Ινστιτούτου Jubileo αναφέρει ότι ο αριστερός υποψήφιος κερδίζει το 53% των ψήφων έναντι του 30,8% του αντιπάλου του.

Επτά ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είχε καταμετρηθεί μόλις το 6% των ψήφων.

Από την Αργεντινή, όπου έχει καταφύγει, ο Μοράλες συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.