Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τελέστηκε το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Γαλατά Χανίων, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μίκη Θεοδωράκη και στη γη όπου «αγκάλιασε» τον μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικοσυνθέτη, τελέστηκε το πρωί, το 40ήμερο μνημόσυνό του, παρουσία των παιδιών του, συγγενών και πλήθος κόσμου.

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας Αποκορώνου, Δαμασκηνού και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνών, φίλων και ανθρώπων που τον αγάπησαν το έργο και την πορεία του, η επιμνημόσυνη λειτουργία φάνηκε σαν μία υπόσχεση ότι η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή και το έργο του, όπως αναφέρθηκε από αρκετούς παριστάμενους, θα μεταλαμπαδευτεί και στις νέες γενιές.

Κυρίαρχο στοιχείο όσων μίλησαν για τον «ουρανομίκη» όπως τον αποκαλούν στην Κρήτη, Μίκη Θεοδωράκη, ήταν ο θαυμασμός, τόσο για την μουσική του, που απελευθέρωνε από τα δεσμά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο και για τον ελεύθερο λόγο του για τα πολιτικά δρώμενα.

mikis mnimosuno10 mikis mnimosuno9 mikis mnimosuno7 mikis mnimosuno6 mikis mnimosuno5 mikis mnimosuno4 mikis mnimosuno3 mikis mnimosuno2 mikis mnimosuno1 mikis mnimosuno

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, προσωπικός φίλος του και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε φέτος, το 2021, και πέρασε στην αιωνιότητα, τη χρονιά-επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Έγινε έτσι -έμμεσα- και το σύμβολο αυτής της επετείου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, με την ισχυρότατη θέλησή του, βρίσκεται εδώ, στην Κρήτη, κοντά στους δικούς του, για να μας υπογραμμίσει την ιστορική του καταγωγή, την σύνδεσή του με την Ιστορία και τους αγώνες για την Ελευθερία, την οποία και περιέγραψε εκτενέστατα στα βιβλία του και διατύπωσε επανειλημμένα στους λόγους του. Ο Θεοδωράκης ήταν ο μοναδικός σύγχρονος Έλληνας που συνδεόταν με πολλαπλές άμεσες και έμμεσες, φυσικές και πνευματικές συνδέσεις με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τις Κρητικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα και με την κληρονομιά τους. Ο άνθρωπος που εξέφρασε στην εποχή μας με το έργο του, καλλιτεχνικό και θεωρητικό, το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και είχε την ισχυρότερη επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της νεοελληνικής κουλτούρας. Ήταν ο Έλληνας που συμβόλισε την Επανάσταση και το Πνεύμα της. Που ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε επαναστάτης και αναγνώρισε το χρέος προς την πατρίδα, σε αλληλουχία με τους επαναστάτες προγόνους του. Αρχίζοντας από τους Χάληδες, το 1821, μέχρι τον πατέρα του, Γεώργιο, πολεμιστή των Βαλκανικών Πολέμων, το 1912-13. Έσυρε κι αυτός με τη σειρά του το χορό της δικολογιάς του. Ο ένας μετά τον άλλο, από γενιά σε γενιά, από επανάσταση σε επανάσταση, όλοι μαζί καταξίωσαν το αγωνιστικό κι απελευθερωτικό πνεύμα της Κρήτης και της Ελλάδας. Η εξέγερση και η Επανάσταση, η ανατροπή και η αντίσταση ήταν στο αίμα του. Γνήσιο τέκνο της Κρήτης, ο μαχητής με το υψιπετές, το ελεύθερο κι ασυμβίβαστο φρόνημα, με τον αγώνα και το έργο του κατέκτησε την κορυφή των Λευκών Ορέων κι από κει καταυγάζει το φωτεινό παράδειγμά του και την ιστορική μνήμη της Ελλάδας, στους νεότερους Έλληνες».

Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης τελετής, ο κόσμος παρακολούθησε την φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, που εκτέλεσε μουσικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Αρκετός ο κόσμος που παρευέθηκε στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη για να τιμήσει τη μνήμη του.

vardianos sta sporka 5