Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τελική διακήρυξη του 25ου Φόρουμ του Σάο Πάολο στο Καράκας

Embajada de Venezuela en Grecia
Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

XXV Encontro do Foro de São Paulo (Καράκας Βενεζουέλα) – Τελική διακήρυξη

Embajada de Venezuela en GreciaΗ διατήρηση της Ειρήνης στη Βενεζουέλα και στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αποτελεί σήμερα μία προτεραιότητα για τα κόμματα και τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ του Σαν Πάολο και μαζεύτηκαν στο Καράκας αυτή την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Στην τελική διακήρυξη της εικοστής πέμπτης ετήσιας συνάντησης, αυτός ο μηχανισμός συγκέντρωσης της αριστεράς της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, κάνει έκκληση για την προώθηση της αλληλεγγύης προς την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης του λαού της Βενεζουέλας.

Το τελικό έγγραφο εκφράζει στήριξη στο διάλογο ανάμεσα στην Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, θεωρώντας πως αυτός είναι η μοναδική έκφραση της Δημοκρατίας και των υπαρχουσών ελευθεριών της χώρας καταδίκασε τις απειλές μιας Στρατιωτικής εισβολής τις οικονομικές κυρώσεις και το διπλωματικό αποκλεισμό που εφαρμόζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Λατινοαμερικάνικο έθνος.

Ομοίως, τα κόμματα, οι πολιτικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που συγκεντρώθηκαν στο Καράκας αποφάσισαν από κοινού να ενισχύσουν την υπεράσπιση της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως περιοχή Ειρήνης έτσι ακριβώς όπως το αποφάσισε η δεύτερη Σύνοδος της Κοινοτήτων των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην Αβάνα (CELAC)
Όρισαν ως επείγον και ζωτικής σημασίας την υπεράσπιση της CELAC ως το μέγιστο ενωτικό θεσμό των τελευταίων 200 ετών διότι σπέρνει την ιδέα της ενότητας των λαών.

Ταυτόχρονα καταδίκασαν την επικίνδυνη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στην Καραϊβική με σκοπούς καθαρά επιθετικούς και πιέσεις πάνω στα κράτη της περιοχής.

Το φόρουμ του Σάο Πάολο κατήγγειλε με τη σειρά του τον παρεμβατικό ρόλο του οργανισμού των Αμερικανικών Εθνών στην υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και καταδίκασε τον πόλεμο που εφαρμόζεται από το Λευκό Οίκο ενάντια στις κυβερνήσεις που είναι αντίθετες με τις εντολές τους και τα ενδιαφέροντά τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, καταδικάζει την επέμβαση της Ουάσιγκτον στα εσωτερικά θέματα της Νικαράγουας μέσω οικονομικών κυρώσεων και μιας απαράδεκτης αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, χάρη στην αντίσταση του λαού της Νικαράγουας του οποίου το δικαίωμα στην Ειρήνη πρέπει να υπερασπίζεται από όλους.
Καταδικάζει επίσης τη συστηματική δολοφονία των ηγετών των κοινωνικών κινημάτων στην Κολομβία και απαιτεί από την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε να τηρήσει τις συμφωνίες για την ειρήνη που υπέγραψαν με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός και την επανέναρξη του διαλόγου με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.
Καλεί, επίσης, την ενίσχυση του κινήματος αλληλεγγύης για να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα θύμα μιας παράνομης και απαράδεκτης άσκησης νομικής εξουσίας εναντίον του.
Κατά τον ίδιο τρόπο το φόρουμ του Σάο Πάολο επικύρωσε τη στήριξη στο λαό της Ονδούρας και στην στον αγώνα του για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την διαφθορά, ενώ παράλληλα καταγγέλλει την εγκληματοποίηση των μεταναστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στηρίζει το αίτημα του του Πουέρτο Ρίκο για ανεξαρτησία.


ΣΣ |>
Η συνάντηση (XXV Φόρουμ São Paulo 25-28-2019) έγινε στο Καράκας με τη στήριξη της Κούβας (που αποτελεί διαχρονικά και «την ψυχή» της διοργάνωσης). Κατά του διοργανωτές πήραν μέρος «124 “αριστερές” οργανώσεις και κινήματα από 25 χώρες».
Το «Φόρουμ» ιδρύθηκε το 1990 από τον Fidel Castro σε συνεργασία με τον Lula (εξ ου «São Paulo»). Βασικά μέλη του / συνισταμένες, σήμερα είναι -εκτός από την Κούβα, η Βενεζουέλα του Nicolás Maduro, ο FARC, ο ΡΤ, «αριστερά κόμματα» (κατά δήλωση των ιδίων εκατοντάδες!!) κλπ
Η ατζέντα της φετινής συνάντησης περιλαμβάνει:
•  Την εκμετάλλευση των προτάσεων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας για την εξουσία του Nicolás Maduro
•  Υποστήριξη της κυβέρνησης του Daniel Ortega στη Νικαράγουα
•  Έγκριση της υποψηφιότητας του Evo Morales στη Βολιβία
•  Να εξασφαλίσει την επιτυχία της ατζέντας του Προέδρου López Obrador στο Μεξικό
•  Να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά το Gustavo Petro στην Κολομβία και τη
•  Cristina Kirchner στην Αργεντινή
• Να υπερασπιστεί την απελευθέρωση του Lula de Silva στη Βραζιλία και
Να ενισχύσει τις σχέσεις με τις Ισλαμικές χώρες


Ένα σύντομο (γενικό) σχόλιο: Είναι προφανές πως ο πήχης του «Φόρουμ», έχει πέσει πολύ χαμηλά, αναδεικνύοντας και κάποιες αδιέξοδες πολιτικές – Για σύγκριση η τελική περσινή ανακοίνωση

pdf  Declaracion-final-XXIV-FSP-Habana


Πλήρες ρεπορτάζ, με όλες τις παρεμβάσεις κλπ εδώ

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog