Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τεράστια καταστροφή στην Αιγιαλεία – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αιγιαλείας, στην Αχαΐα, έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη, καθώς έχει περιοριστεί το μέτωπο. Ωστόσο, συνεχίζει να καίει σε μια περιοχή που βρίσκονται κοντά πολλοί οικισμοί. Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται κυρίως στην κατάσβεση των μικροεστιών.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη σπίτια, μια μεγάλη δασική έκταση, ελαιόδεντρα και άλλες αγροτικές καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, υποδομές, κ.α. Το μέγεθος της καταστροφής θα φανεί όταν σβήσει η φωτιά.

Οι κάτοικοι της Αχαΐας, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται από αλλεπάλληλες μεγάλες πυρκαγιές,  πληρώνουν τις μεγάλες ελλείψεις -με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων- στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Αυτό που επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση, είναι η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου.

Το κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, βουλευτή Αχαΐας και μέλος, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στην δασοπυρόσβεση και την πρόληψη.

«Ενόψει αυτών των ελλείψεων, αλλά και του επικείμενου καύσωνα, ο λαός της Αχαΐας και συνολικά της χώρας χρειάζεται να παραμένει σε ετοιμότητα και να επαγρυπνεί, για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, η λαϊκή περιουσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής», σημειώνει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τονίζει πως με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να λυθεί εδώ και τώρα το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, χρειάζεται να γίνει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης της περιοχής και όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές.

Λόγω της φωτιάς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής 16 άτομα. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο του Αιγίου μεταφέρθηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Χάρις στην αυτοθυσία των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, όμως, για ακόμη μια φορά κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Η εικόνα με τα σκάφη του λιμενικού να απεγκλωβίζουν κόσμο από τις παραλίες «μιλάει» από μόνη της.

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας Γ. Ντίνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».

«Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, ο ίδιος είπε ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».

Με πληροφορίες από 902.gr