Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τζον Λένον – Γιόκο Όνο, στο κρεβάτι για την ειρήνη

Το 1969 οι Μπιτλς (Beatles) αν και συνεχίζουν να παραμένουν στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων δίσκων και της δόξας, οδεύουν ολοταχώς προς τη διάλυση. Η από τριετίας σχέση του Τζον Λένον με την Γιόκο Όνο, θα σταθεί αιτία τριβής (χωρίς να είναι η μοναδική) ανάμεσα στα μέλη της θρυλικής μπάντας που έχει αρχίσει από καιρό να αντιμετωπίζει τη φθορά που, όπως συμβαίνει άλλωστε με τα πάντα στη ζωή, ακολουθεί την περίοδο της άνθησης.

633

Ο Τζον Λένον έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα δικά του βήματα στη δισκογραφία, όμως η σχέση του με την Όνο ―«μία σχέση δασκάλου και μαθητή» όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος― είναι αυτή που θα επηρεάσει εκτός από τις καλλιτεχνικές και τις κοινωνικές του ευαισθησίες, που θα εκφραστούν σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν εκείνη την εποχή τον δυτικό κόσμο όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, οι φυλετικές διακρίσεις και ο πόλεμος. Ο Λένον μαζί με την Όνο συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ γνωρίζοντας καλά ότι κάθε τους κίνηση αποτελεί μαγνήτη για τα φώτα της δημοσιότητας.

"Μπεντ ιν", Άμστερνταμ

“Μπεντ ιν”, Άμστερνταμ

Η είδηση του γάμου τους (20/3/1969) έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, όταν αποφασίζουν να περάσουν έναν ξεχωριστό «μήνα του μέλιτος»… πάνω σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου, συζητώντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα υπέρ της ειρήνης. Η μορφή αυτή διαμαρτυρίας έμεινε στην ιστορία ως «μπεντ ιν» (bed in), διαδραματίστηκε αρχικά τη βδομάδα 25-31 Μάρτη στο ξενοδοχείο Hilton του Άμστερνταμ και στη συνέχεια, δυο μήνες αργότερα (βδομάδα 26/5 – 1/6)) επαναλήφθηκε στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth του Μόντρεαλ στον Καναδά.

"Μπεντ ιν", Μόντρεαλ

“Μπεντ ιν”, Μόντρεαλ

Κατά τη διάρκεια των δυο «μπεντ ιν», το νιόπαντρο ζευγάρι έδωσε πολλές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ από όλον τον κόσμο, και δέχτηκε μπροστά στο κρεβάτι του εκατοντάδες απλούς ανθρώπους που μοιράζονταν κοινές ανησυχίες, με τους οποίους συζήτησαν για την ειρήνη και για το μέλλον του κόσμου.

Με τη συμβολική αυτή κίνηση διαμαρτυρίας ο δημιουργός του θρυλικού και πάντα επίκαιρου «ιμάτζιν» (Imagine) Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο κατάφεραν να στείλουν ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα διαμαρτυρίας στα πέρατα του πλανήτη, να εμπνεύσουν φιλειρηνικά αισθήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους και να συνδράμουν το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης που καταδίκαζε την ωμή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο έδαφος του Βιετνάμ.

Επιμέλεια: Οικοδόμος