Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τζον Λένον, ο θρύλος της μουσικής

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980 δολοφονείται στη Νέα Υόρκη από τον Μαρξ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο Τζον Λένον, πρώην μέλος των «Μπιτλς». Είχε γεννηθεί το 1940.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους μουσικούς. Ιδιαίτερα ταλαντούχος, ήταν ο ιθύνων νους στο συγκρότημα των «Μπιτλς», ένα συγκρότημα που άνοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη μουσική έκφραση. Ο Λένον ήταν ο βασικός συνθέτης των τραγουδιών τους.

Ο Τζ. Λένον ξεκίνησε την καριέρα του στα 1955 ενώ ήταν ακόμη μαθητής στο Γυμνάσιο. Εκείνη τη χρονιά γνωρίστηκε με τον Πολ Μακ Κάρντεϊ στο Λίβερπουλ, όπου και έμεναν. Έφτιαξαν ντουέτο. Το 1958 προστέθηκε στο συγκρότημα ο Τζόρτζ Χάρισον και το 1962 ο ντράμερ Ρίνγκο Σταρ. Έτσι σε μια εποχή που το κατεστημένο του δυτικού κόσμου κλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για το βρώμικο πόλεμο στο Βιετνάμ, οι «Μπίτλς» κερδίζουν την αγάπη της νεολαίας από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Οι στίχοι τους, βασικά στίχοι του Λένον και του Μακ Κάρντεϊ,  πάντα ευαίσθητοι, άλλοτε εμπαιχτικοί, , άλλοτε λυρικοί και άλλοτε αυστηρά πολιτικοποιημένοι, φέρνουν ένα προοδευτικό μήνυμα και χτυπάνε το «γλυκερό τραγούδι».

Μετά τη διάλυση των «Μπιτλς», ο Λένον ακολούθησε τη δική του, ξεχωριστή, προσωπική διαδρομή. Στη διαδρομή αυτή έγραψε τραγούδια εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία χαρακτηρίζονται από στίχο «στρατευμένο» στα ιδανικά της ειρήνης, της αλληλεγγύης των λαών και του δίκαιου της εργατικής τάξης. Πολλά από τα τραγούδια του Λένον αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη σύμβολα αγώνων, όπως το «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη», «Ιμάτζιν», «Ο ήρωας της εργατικής τάξης». Ο ίδιος πήρε μέρος στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι δίσκοι του Τζον Λένον, τόσο με τους «Μπιτλς» όσο κι αυτοί που ηχογράφησε μόνος του φτάνουν τους 30. Ο τελευταίος με τίτλο «Διπλή φαντασία», κυκλοφόρησε τη χρονιά της δολοφονίας του, το 1980.

Το 1965 οι «Μπιτλς» τιμήθηκαν με το μετάλλιο του βρετανικού κράτους για την προσφορά τους στη μουσική. . Αργότερα, ο Τζον Λένον διαμαρτυρόμενος επέστρεψε το μετάλλιο του για την υποστήριξη της  Αγγλίας προς τη Νιγηρία κατά τον πόλεμο της τελευταίας με τη Μπάφρα και διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο του Βιετνάμ.