Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τζόγος και εκλογές…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η Στοιχηματική εταιρεία Stoiximan.gr έβαλε στη διαδικασία της και τα στοιχήματα για τις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές). Στοιχήματα που αφορούν εκλογή υποψηφίων, ποσοστά, διαφορές κομμάτων κ.α.

Σε μια κοινωνία (καπιταλιστική) όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται ως εμπορεύματα, όπου ο τζόγος (π.χ χρηματιστήριο) καθαγιάζεται , όπου το δόγμα «να πιάσω την καλή» γίνεται αυτοσκοπός, όπου πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο «ξοδεύονται» στα διάφορα «τυχερά παιχνίδια» κάτι τέτοιο φαίνεται ως «φυσιολογικό».

Έτσι και οι εκλογές μετατρέπονται σ’ ένα προσοδοφόρο πεδίο τζογαρίσματος , ενώ οι προτεινόμενες αποδόσεις των διαφόρων κομμάτων ή υποψηφίων λειτουργούν και ως ένα είδος «μυστικών γκάλοπ» για τους επαΐοντες.

Εμείς δεν θα σταθούμε στις «αποδόσεις», ούτε και στις προβλέψεις. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι η σημαντική πολιτική αυτή διαδικασία μετατρέπεται σε τζόγο αποδεικνύοντας πόσο δίκιο είχε ο Κ. Μαρξ όταν έγραφε ότι οι καπιταλιστές είναι ικανοί να πουλήσουν στους προλετάριους ακόμα και το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν.

Το ζήτημα είναι ο λαός και με την ψήφο του να ανατρέψει τα «προγνωστικά» πετυχαίνοντας «ουσιαστικές αποδόσεις» για τη ζωή τη δική του, για το μέλλον που δεν θα χρειάζεται «τζόγο» αλλά σχέδιο, πρόγραμμα με το λαό και τα συμφέροντα του στο οικονομικό και πολιτικό τιμόνι, για την κοινωνία εκείνη «χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».