Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Την μοναδική φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό ενάντια στους μπολσεβίκους έμαθαν τι σημαίνει επαναστάτης (2/8 Μέρος)

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

«Στα τέλη του Φεβρουαρίου 1919, οι στρατιώτες του Β τάγματος του 339ου Συντάγματος του Αμερικάνικου εκστρατευτικού σώματος έφτασαν στα οριά τους όταν η δράση έδωσε τη θέση της στην ανταρσία.

 Οι Αμερικανοί στρατιώτες νόμιζαν πως θα αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς στο Δυτικό Μέτωπο. Όμως τρεις μήνες μετά την ανακωχή της 11 Νοεμβρίου όπου έληξε ο Α Παγκόσμιος πόλεμος, ακόμη πολεμούσαν τους επαναστάτες Μπολσεβίκους στην Ρωσία στον παγωμένο Βορρά.

 Δεκάδες συναδελφοί τους είχαν υποκύψει από γρίπη στο ταξίδι στη θάλασσα για το ρωσικό λιμάνι του Αρχάγγελου. Άλλοι είχαν σκοτωθεί στη μάχη με έναν εχθρό, οπλισμένο με την τοπική γνώση στα μονοπάτια και τα χωριά. Πληγωμένοι Αμερικάνοι είχαν παγώσει μέχρι θανάτου περιμένοντας διάσωσης στα χιονισμένα δάση». Έτσι αρχίζει το άρθρο του Michael M. Phillips στην Wall street journal.

Μέρος Β’. Η πρώτη και μοναδική σύγκρουση

Η μόνη φορά που αμερικάνικα και ρωσικά στρατεύματα πολέμησαν μεταξύ τους ήταν έναν αιώνα πριν, σε μία σκληρή σύγκρουση στην εκστρατεία “Αρχάγγελος”, ή “Πολική Αρκούδα”. Δεν πήγε καλά για τους Αμερικανούς, ήταν μια ολοκληρωτική απώλεια που όμως διαγράφηκε από την συλλογική ιστορική μνήμη των ΗΠΑ και δεν αναφέρθηκε με αφορμή την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Στα πρώτα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκρατορική Ρωσία πολέμησε δίπλα στην Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ ενάντια στη Γερμανία και τους συμμάχους της. Στη συνέχεια η Ρώσικη Επανάσταση του 1917 τερμάτισε την Συμμαχία.

Οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία και, στις 3 Μαρτίου 1918, υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης με τη Γερμανία. Η Συμφωνία επέτρεψε την Γερμανία να επικεντρωθεί στο δυτικό μέτωπο. Οι Μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τον Vladimir Λένιν, στράφηκαν προς την υπεράσπιση της επανάσταση από τους Λευκούς, υποστηρικτές της τσαρικής εξουσίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Βρετανούς και τους Γάλλους.

Στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου του 1918, ο Προέδρος Woodrow Wilson στέλνει 5.300 Αμερικανούς στρατιώτες σε αποστολή στη Βόρεια Ρωσία με ασαφείς και αντιφατικές διαταγές.

Η εκστρατεία Αρχάγγελος 1918 πιστοποιείται από, έναν αιώνα πριν, παλιά στρατιωτικά αρχεία, αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά ντοκουμέντα, προσωπικές επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες και φιλμ από εθνικά αρχεία, από την βιβλιοθήκη ιστορίας του Bentley, του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν, καθώς επίσης και με απομνημονεύματα στρατιωτών.

ditroit

Ντιτρόιτ γραμμή παραγωγής

Το 339ο Σύνταγμα Πεζικού ήταν γνωστό σαν το σύνταγμα του Ντιτρόιτ. Οι περισσότεροι από τους 3.800, εργάτες εργοστασίων αυτοκινήτου, λογιστές, εργάτες σε αγροκτήματα, καταστηματάρχες και άλλους κληρωτούς που ανήκαν στις γραμμές του, ήταν απο το Μίσιγκαν.

Οι άνδρες είχαν ένα μήνα εκπαίδευση πεζικού στο στρατόπεδο Custer στο Μπατλ-Κρηκ, πριν ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη και από κει να επιβιβαστούν στα πλοία για την Αγγλία τον Ιουλίο του 1918.

Τα στρατεύματα νόμιζαν ότι κατευθύνονταν για το δυτικό μέτωπο που εκτεινόταν σε μιά απόσταση 450-μιλίων με χαρακώματα και συρματοπλέγματα από την Ελβετία μέχρι την Βόρεια Θάλασσα. Επίσης κυκλοφορούσαν φήμες για άλλους προορισμούς.

Ο στρατιώτης Walter McKenzie είχε καταλάβει πως η αλληλογραφία του θα  λογοκρίνεται. Έτσι έγραψε στην φίλη του, Connie Loveday, πως θα χρησιμοποιεί κώδικα για να την ενημερώσει που θα πήγαιναν. Α για Βέλγιο, Β θα ήταν Αγγλία, Ε για τη Ρωσία. Ο McKenzie την παρακάλεσε να απομνημονεύσει τον κωδικό και να καταστρέψει την επιστολή, αλλά η κα Loveday την κράτησε.

Την ιστορία του διηγήθηκε η χήρα μητέρα του. Στην ηλικία των 9, πήγε να δουλέψει για συγκομιδή φρούτων στο Shelby, Mich. Στα 14, πήρε άδεια για εργασία σε εργοστάσιο. Εργάστηκε και παράλληλα τέλειωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πήρε πτυχίο νομικής και έγινε δικηγόρος στην Υπηρεσία εισοδήματος. Η κακή του όραση δεν θα τον κρατήσει έξω από την επιστράτευση.

Στο πλοίο, οι άνδρες κοιμόταν σε κρεβάτια αιώρες κρεμασμένες από την οροφή. Ασυνήθιστοι σε αιώρες και θαλάσσια ταξίδια, κάποιοι κατρακυλούσαν στα πατώματα. «Λυπάμαι να το πω ότι η ακραία αισχρολογία είναι κοινή ανά πάσα στιγμή,» ανέφερε ο McKenzie στην μητέρα του. Μέχρι να φτάσουν στην Αγγλία, οι στρατιώτες, φοβούμενοι τις τορπίλες από τα γερμανικά υποβρύχια, κοιμόταν με τα ρούχα και τα σωσίβια, μόνιμα σε επιφυλακή.

arhangel30

Τα πλοία ήρθαν στο Λίβερπουλ στις 4 Αυγούστου του 1918. Τα στρατεύματα οδηγήθηκαν με τρένο σε ένα στρατόπεδο με σκηνές.

Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, ο McKenzie πήγε στις υπηρεσίες της Εκκλησίας για να παραλάβει μάλλινες στολές, μάλλινα και δερμάτινα γάντια.

«Είναι ακόμα εικασίες ως προς το πού θα πάμε,» έγραψε ο McKenzie στην μητέρα του, «αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι η ηλιόλουστη Ιταλία.»

Μια εβδομάδα αργότερα, το 339ο Σύνταγμα, μαζί με σώμα μηχανικού, ασθενοφόρα και ιατρικές υπηρεσίες, φορτώνεται σε τρία καμουφλαρισμένα ατμόπλοια από το Νιουκάστλ για ένα ταξίδι οκτώ ημερών για το λιμάνι του Αρχάγγελου. Η εκστρατεία ενάντια στους μπολσεβίκους αρχίζει.

ΔΕΙΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΟΥΜΕΝΑ: Όταν οι Αμερικάνοι συνάντησαν τους μπολσεβίκους

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία