Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Την μοναδική φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό ενάντια στους μπολσεβίκους έμαθαν τι σημαίνει επαναστάτης (3/8 Μέρος)

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

«Στα τέλη του Φεβρουαρίου 1919, οι στρατιώτες του Β τάγματος του 339ου Συντάγματος του Αμερικάνικου εκστρατευτικού σώματος έφτασαν στα οριά τους όταν η δράση έδωσε τη θέση της στην ανταρσία.

 Οι Αμερικανοί στρατιώτες νόμιζαν πως θα αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς στο Δυτικό Μέτωπο. Όμως τρεις μήνες μετά την ανακωχή της 11 Νοεμβρίου όπου έληξε ο Α Παγκόσμιος πόλεμος, ακόμη πολεμούσαν τους επαναστάτες Μπολσεβίκους στην Ρωσία στον παγωμένο Βορρά.

 Δεκάδες συναδελφοί τους είχαν υποκύψει από γρίπη στο ταξίδι στη θάλασσα για το ρωσικό λιμάνι του Αρχάγγελου. Άλλοι είχαν σκοτωθεί στη μάχη με έναν εχθρό, οπλισμένο με την τοπική γνώση στα μονοπάτια και τα χωριά. Πληγωμένοι Αμερικάνοι είχαν παγώσει μέχρι θανάτου περιμένοντας διάσωσης στα χιονισμένα δάση». Έτσι αρχίζει το άρθρο του Michael M. Phillips στην Wall street journal.

Μέρος Γ. Ξεχασμένη τρύπα (εγκατελειμένη) από τον Θεό

Μετά από λίγες μέρες στη θάλασσα, οι πρώτοι στρατιώτες παρουσίασαν συμπτώματα της ισπανικής γρίπης, μια πανδημία που στα 1918 και 1919 σκότωσε μεταξύ 20 και 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι άνδρες ανέβασαν πυρετό και αρώστησαν γρηγορότερα από ό, τι οι γιατροί προλάβαιναν να τους θεραπεύσουν. Οι προμήθειες φαρμάκων τελείωσαν γρήγορα και η ιατρική περίθαλψη ήταν μάταια.

Τα πλοία αφού ταξίδεψαν βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, περνώντας από πολικές αρκούδες και χιονισμένους λόφους, έπλευσαν μέσω του στενού λαιμού της Λευκής θάλασσας και εισήλθαν στον ποταμό Dvina.

Το γκρίζο απόγευμα της 4 Σεπτ. 1918, οι άνδρες αποβιβάζονται στον Αρχάγγελο, ένα λιμάνι σε σχήμα ημισέληνου με ρυπαρές αποβάθρες, λασπωμένους δρόμους και ένα καθεδρικό ναό βαμμένο μπλε με χρυσά αστέρια.

Η πόλη είχε ήδη καταληφθεί ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα, μετά από επιχείρηση των Γάλλων, Βρετανών και των Λευκών.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν τραγουδώντας τον ύμνο του Πανεπιστήμιου του Michigan, «Οι νικητές», υπό των ήχων της μπάντας του πολεμικού πλοίου USS Olympia.

Πεινασμένοι Ρώσοι κατέβηκαν σύντομα και έψαχναν στα σκουπίδια του πλοίου για τροφή.

«Αυτό είναι πραγματικά η πιο ξεχασμένη από τον θεό τρύπα στη γη,» έγραψε στο ημερολόγιό του ο υπολοχαγός Charles Ryan, ένας λογιστής στο επάγγελμα,. «Ποτέ δεν βρέθηκα σε πεδίο μάχης με μια τέτοια ποικιλία από ανάμικτες οσμές. Οι άνθρωποι είναι βρώμικοι και φαίνεται να πεθαίνουν της πείνας».

arhangel5

Αρχηγείο του 339ο Συντάγματος Πεζικού

Εντός δύο εβδομάδων αφού έχουν φτάσει στον Αρχάγγελο, σχεδόν 40 στρατιώτες του 339ου είχαν πεθάνει από τη γρίπη. «Έχουμε χάσει ένα μεγάλο αριθμό ανδρών, σε αυτούς περιλαμβάνονται κάποιοι πολύ καλοί φίλοι από το ορυχείο» γράφει ο Lt. Ryan.

Περίπου την ίδια περίοδο ο Αμερικάνος πρόεδρος Wilson αποστέλλει μια ξεχωριστή αποστολή στρατεύματος στη Σιβηρία, 3.500 μίλια ανατολικά του Αρχαγγέλου. Αποστολή του ήταν να διασώσει 40.000 Τσέχους στρατιώτες που είχαν συμμαχήσει με τους συμμάχους και προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη Ρωσία. Οι οδηγίες του Wilson για την εκστρατεία του Αρχαγγέλου εξακολουθούν να μην είναι σαφείς.

Οι άνδρες του 339ου αποβιβάστηκαν στη Ρωσία με την εντύπωση πως θα προφυλάξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τους Γερμανούς. Η διοίκηση του Wilson έκανε σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν θα παρέμβουν στον εμφύλιο πόλεμο, λέγοντας ότι η παρέμβαση θα είχε σαν αποτέλεσμα να «αυξήσει την λυπηρή σύγχυση στη Ρωσία παρά να την θεραπεύσει.»

Αλλά ο κύριος. Wilson έθεσε τα στρατεύματα των ΗΠΑ υπό Βρετανική διοίκηση, και οι Βρετανοί διοικητές είχαν άλλες ιδέες. Είχαν στόχο με Βρετανούς, Αμερικανούς, Γάλλους και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να κινηθούν νότια από τον Αρχαγγέλο να συνδεθούν με τους Τσέχους για να αντιστρέψουν τη ρωσική επανάσταση.

Σχεδόν αμέσως μόλις το 339ο πάτησε το πόδι στον Αρχάγγελο, ο Βρετανός διοικητής υπολοχαγός στρατηγός Frederick Poole, διέταξε δύο τάγματα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους άνδρες του ενάντια στους Μπολσεβίκους.

Οι Αμερικάνοι είχαν σταλεί στη μάχη τόσο γρήγορα, που δεν υπήρξε χρόνος να ξεφορτώσουν τα χειμωνιάτικα τους από τα αμπάρια των πλοίων. Οι άνδρες δεν είχαν καν τις χλαίνες τους μέχρι το πρώτο χιόνι τον Οκτώβριο.

Ένα τάγμα μετακινήθηκε πάνω από 300 μίλια νοτιοανατολικά κατά μήκος του ποταμού Dvina να βοηθήσει βρετανικά στρατεύματα στην αποτυχημένη επιχείρηση να καταλάβουν το Kotlas. Το άλλο τάγμα μεταφέρθηκε με κλειστά φορτηγά βαγόνια κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής σε μια βρετανική προσπάθεια να καταλάβουν το Vologda, ένα κομβικό σημείο περίπου 460 χιλιόμετρα νότια από το Αρχάγγελος.

Αυτό δεν ήταν ό, τι είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος Wilson. Όμως, ο διοικητής του 339ου υπάκουσε της Βρετανικές εντολές όπου η Ουάσιγκτον δεν είχε λόγο.

Εντός λίγων ημερών οι άπειροι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν σε σκληρό αγώνα με τους Μπολσεβίκους που ήταν οπλισμένοι με πυροβολικό και πολυβόλα.

ΔΕΙΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΟΥΜΕΝΑ: Όταν οι Αμερικάνοι συνάντησαν τους μπολσεβίκους

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία