Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τιμώντας την 25 Μαρτίου το 1946 (Ντοκουμέντο)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που βρίσκεται στα ΓΑΚ Ν. Ημαθίας (Αρχείο Μιχάλη Αδαμίδη). Είναι ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το 1946 από μέρους της «Διακομματικής Επιτροπής ΕΑΜ Βέροιας» και δίνει αφενός το στίγμα της εποχής και αφετέρου τις τότε εκτιμήσεις για την Επανάσταση του ’21. Συνδέει την επανάσταση του ’21 με την Εθνική Αντίσταση, κάνει αναφορά στον ηρωικό Δεκέμβρη και στην παρέμβαση των ξένων δυνάμεων, ενώ συνδέει την ιστορική επέτειο με κάλεσμα για ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές στις 31 Μάρτη 1946

prokurixi2

 

Γράφει σχετικά η προκήρυξη:

« Προς το λαό του νομού μας
Έλληνες, Ελληνίδες

Η 25 του Μάρτη είναι η Μεγάλη μας Εθνική γιορτή. Επέτειος της Επανάστασης του ‘21

Με τα μεγαλόπνοα πατριωτικά δημοκρατικά απελευθερωτικά κηρύγματα του πρωτομάστορα της λευτεριάς Ρήγα Φερραίου του φλογερού Παπαφλέσσας του Καρατζά του Οικονόμου της Φιλικής Εταιρείας ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και με τα προοδευτικά επαναστατικά ιδανικά της Μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης η ελληνική ψυχή, η Εθνική συνείδηση που ποτέ δεν έσβυσε στα 400 χρόνια βίας και τυρρανίας πύρωσε και φλογίστηκε με την ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ. Στις 25 του Μάρτη για πρώτη φορά υψώθηκε και κυμάτισε στον Ελληνικό ουρανό η γαλανόλευκη, το σύμβολο της λευτεριάς βρόντησε κι’ αντήχησε στα ελληνικά βουνά το καρυοφύλλι.

Στις 25 του Μάρτη οι έλληνες αγρότες, εργάτες, ναύτες και διανοούμενοι ύψωσαν περήφανα το ανάστημά τους ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και στον ντόπιο Κοτζαμπασηδισμό και μαζί ενάντια στην αντίδραση της ιερής συμμαχίας και δημιούργησαν την αθάνατη τη δοξασμένη κλευτουριά. Κι’ ύστερα από ένα μακροχρόνιο άνισο σκληρό αγώνα νίκησαν. Νίκησε το Ελληνικό Έθνος, Νίκησε η Ελληνική λεβεντιά.

Η επανάσταση του ’21 είναι μία από τις φωτεινότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Μια ολόλαμπρη σελιδα αθάνατης δόξας και μεγαλείου. Είναι η πρώτη, η Μεγάλη Εθνικοαπελευθερωτική Αντίσταση της Νεοελληνικής Ιστορίας. Είνε η ίδια η ιστορία της εποποιίας της εθνικής αντίστασης που όλοι ζήσαμε.

Η σημερινή γιορτή ανήκει στο λαό, γιατί το ’21 είναι δημιούργημα του λαού. Και πρέπει να πάρει παλλαϊκό πανεθνικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή όλου του λαού.
Ο λαός μας θα γιορτάσει την εθνική του γιορτή πανηγυρικά.

Πατριώτες και Πατριώτισσες

Όπως ακριβώς έγινε το Δεκέμβρη, οι ξένοι, κι’ ιδιαίτερα οι Άγγλοι, μαζύ με την ντόπια αντίδραση ανέκοψαν το δρόμο για τη δημοκρατική ανάπλαση της χώρας μας και μισόλυσαν ή δεν έλυσαν καθόλου τα προβλήματα του λαού μας και του έθνους.

Σήμερα ο ελληνικός λαός παλεύει ύστερα από 120 χρόνια για τα ίδια ιδανικά για τον ίδιο σκοπό. Για Δημοκρατία, για ανεξαρτησία για την Ελλάδα.

Οπλισμένος με την πείρα και τα διδάγματα του ’21 και ’41, φωτισμένος με τα αθάνατα προοδευτικά σύμβολα 21 και 41 θα επιβάλει τελικά τη θέλησή του. Θα ματαιώσει τα σχέδια των αντιδραστικών δυνάμενων και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα πάρει κανένας μέρος στις ετοιμαζόμενες κωμικές μα και ψεύτικες κι’ εγκληματικές εκλογές.

Και τελικά θα ανακτήσει και θα κατοχυρώσει της εθνική του ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Το Μεσολόγγι, αθάνατο και φωτεινό σύμβολο λευτεριάς, δημοκρατίας και προόδου, μας φωτίζει το δρόμο.

Ζήτω ο ηρωϊκός ελληνικός λαός.
Ζήτω η επανάσταση του ‘21
Ζήτω η εθνική αντίσταση
Ζήτω η εθνική ανεξαρτησία.
Ζήτω η Δημοκρατία

24 Μάρτη 1946
Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΑΜ ΒΕΡΟΙΑΣ»