Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις υιοθέτησαν οι ΗΠΑ – Αρνούνται την ύπαρξη Παλαιστίνιων προσφύγων

Το Ισραήλ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να μην χρηματοδοτούν πλέον την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατηγορώντας τον οργανισμό αυτόν, που βοηθάει εκατομμύρια ανθρώπους, ότι συμβάλλει στη διαιώνιση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορούν την UNRWA ότι συντηρεί την ιδέα –στην οποία οι δύο χώρες αντιτίθενται– πως πολυάριθμοί Παλαιστίνοι είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Χθες Παρασκευή οι ΗΠΑ, που ήταν μακράν οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της υπηρεσίας, ανακοίνωσαν πως διακόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, οι δραστηριότητες της οποίας είναι «ανεπανόρθωτα μεροληπτικές», σύμφωνα με την Χέδερ Νάουερτ, την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει την αμερικανική απόφαση», δήλωσε ένας αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Η ενίσχυση του προσφυγικού καθεστώτος των Παλαιστινίων είναι ένα από τα προβλήματα που κάνουν την (ισραηλινοπαλαιστινιακή) σύγκρουση να διαιωνίζεται», πρόσθεσε.

Ο Χόσαμ Ζομλότ, ο οποίος εκπροσωπεί στην Ουάσινγκτον την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αρνούνται τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και την ευθύνη τους» έναντι ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1949 με απόφαση του ΟΗΕ.

Η UNRWA δημιουργήθηκε το 1949 για να παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ μετά την ίδρυσή του. Σήμερα στηρίζει 5.000.000 άτομα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, καθώς και σε στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία

«Υιοθετώντας τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις σε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τα δικαιώματα περισσότερων από πέντε εκατομμύρια παλαιστίνιων προσφύγων, η αμερικανική κυβέρνηση έχασε το καθεστώς του μεσολαβητή και βλάπτει όχι μόνο μια ήδη ασταθή κατάσταση, αλλά και τις πιθανότητες για μια μελλοντική ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

Η UNRWA βοηθάει περισσότερους από τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους, από τα πέντε εκατομμύρια που είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, ιδιαίτερα μέσω των σχολείων και των κέντρων υγείας της.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε τη «λύπη» του για την αμερικανική απόφαση υπογραμμίζοντας πως η UNRWA «παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στους παλαιστίνιους πρόσφυγες και συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία «δεν θα έχει πια ούτε δεκάρα», είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο εκπρόσωπός της Κρις Γκάνες.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να καταργήσει προγράμματα ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που προορίζονταν για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Την απόφαση καταδίκασαν η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες ζήτησε από άλλες χώρες «να βοηθήσουν να καλυφθεί το εναπομένον χρηματοδοτικό κενό».

Οι 7.000.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα χρειαζόταν καμία χρηματοδότηση από την UNRWA, ή από τις ΗΠΑ, εάν το Ισραήλ σεβόταν το διεθνές δίκαιο και τους επέτρεπε για να επιστρέψουν στη γη τους.