Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τι γίνεται με το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης»; (ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Είχα την τύχη να επισκεφτώ μαζί με φίλους πρόσφατα (Κυριακή 14/6) το «Πάρκο της Εθνικής Συμφιλίωσης» στον Γράμμο.

Για τη ιστορία αναφέρουμε ότι (όπως γράφει ο σχετικός ιστότοπος- https://www.grammos-pes.gr/) «Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) ξεκίνησε από μια ιδέα του τότε βουλευτή Καστοριάς, και μετέπειτα Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος πρότεινε να δημιουργηθεί στον Γράμμο, εκεί όπου διεξήχθησαν οι μεγαλύτερες μάχες του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου,  ένας τόπος μνήμης. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1988 και τα επόμενα χρόνια άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες, με τη φροντίδα των δήμων της περιοχής. Το 2011 το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποδέχθηκε την πρόταση των δήμων Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου να αναλάβει την αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων,  καθώς και την οργάνωση και τη λειτουργία του Πάρκου. Το ΠΕΣ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και μέσα σε εφτά χρόνια το έχουν επισκεφθεί πάνω από 28.000. Ανάμεσά τους,   πολιτιστικοί και ορειβατικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων και φοιτητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον σπάνιο φυσικό πλούτο και να βρεθούν στον ιστορικό τόπο του Γράμμου, κάνοντας ένα μοναδικό ταξίδι στη φύση και την ιστορία.»

grammos2

?????????????

Να σημειώσουμε ακόμη ότι εκεί φιλοξενούνται οι δύο μόνιμες εκθέσεις του ΠΕΣ.

Τις εκθέσεις «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία» και «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» σχεδίασε το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Να σημειώσουμε ακόμη στο κεντρικό κτίριο λειτουργούσε (έχει σταματήσει) καφέ-εστιατόριο με τοπικές γεύσεις, με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου «Γεύσεις Γράμμου». Στο ίδιο κτίριο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 100 ατόμων, όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, καθώς  και Βιβλιοθήκη με 1.500 τίτλους. Στα άλλα δύο κτίρια στεγάζονται ο ξενώνας και δύο μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας (μία για την ιστορία και μία για τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου), καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

grammos1

?????????????

Χωρίς να μπαίνω καθόλου στο σκεπτικό δημιουργίας του, αλλά και στα όσα τα προηγούμενα χρόνια συνέβησαν θα σταθώ σε ορισμένες παρατηρήσεις για το σήμερα:

  • Ο μήκους 7 χλμ. μετά το Πεύκο χωματόδρομος που οδηγεί στο ΠΕΣ δεν είναι σε καλή κατάσταση και η σχετική ερώτηση αφορά στο γιατί η κατάσταση αυτή και κυρίως στο γιατί δεν έχει ακόμη ασφαλτοστρωθεί.
grammos6

?????????????

  • Ο χώρος είναι κλειστός για το κοινό και εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης. Όπως πληροφορηθήκαμε η συνεργασία του υπεύθυνου μ’ αυτό έχει λήξει τον Οκτώβριο του 2020. Δεν είναι ξεκάθαρο το ζήτημα της φύλαξής του.

grammos4

  • grammos5Στην είσοδο του παραμένουν δύο μνημεία αντικομμουνιστικής μισαλλοδοξίας που θα έπρεπε σίγουρα να αφαιρεθούν ή για λόγους ιστορικούς (ως δείγμα δηλαδή της μισαλλοδοξίας των «νικητών» να τοποθετηθούν σε ειδικό μουσειακό χώρο…)
  • Με βάση τα παραπάνω σίγουρα οι έχοντες την ευθύνη (Ίδρυμα της Βουλής)- ερωτούνται τι ακριβώς θα πράξουν για τον όλο χώρο και τη λειτουργία του.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα