Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τι «δεν είδε / δεν άκουσε» η Michelle Bachelet για τη Βενεζουέλα

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προέρχεται από το σοσιαλιστικό (σοσιαλδημοκρατικό) κόμμα της Χιλής και δεν θα μπορούσε να κατέχει αυτή τη θέση αν δεν ανήκε στους απανταχού «πρόθυμους» Η Michelle Bachelet που δραστηριοποιείται από καιρό ενάντια στο καθεστώς Maduro, συνέταξε τις προάλλες μια ακόμη έκθεση για την «καταπάτηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, που αρκετά στοιχεία μπορείτε να ακούσετε εδώ (Deutsche Welle). Το άρθρο έχει «επιθετικό» τίτλο «Εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Βενεζουέλα» υπότιτλο «Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ κατηγόρησε για βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα» με την παρακάτω φωτο:Venezuela Deutsche Welle

Το EuroNews από την πλευρά του προτιμάει τον «ουδέτερο» τίτλο «στη Βενεζουέλα η Μισέλ Μπασελέ» και γράφει: «Εκατοντάδες πολίτες (ΣΣ |> 100άδες δημοσιογραφικά, επομένως στην πραγματικότητα κάποιες 10άδες… αντίθετα κατά χιλιάδες παρών ο λαός την κήρυξε ανεπιθύμητη) στο Καράκας κατέβηκαν στους δρόμους την Παρασκευή. Εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βρέθηκε στη Βενεζουέλα και συναντήθηκε με τον Νικολάς Μαδούρο. 28 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν προτού η Μπασελέ αφιχθή στη χώρα ωστόσο έγκλειστοι παραμένουν εκατοντάδες άλλοι. Η ίδια έχει επικρίνει στο παρελθόν την υπἐρμετρη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η Μισέλ Μπασελέ συνάντηθηκε και με τον Χουάν Γκουαϊδό. Η ίδια απηύθυνε έκκληση για διάλογο και χαιρέτησε τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Νορβηγίας. Παράλληλα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας θα βρίσκονται στη χώρα για να ελέγχουν τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Δεν είδα / δεν άκουσα

Φυσικά η Bachelet στην έκθεσή της και γενικότερα δεν αναφέρεται καθόλου στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και βίας, από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που βγάζουν μάτι, αγνοώντας ακόμη και την (καθ΄υπόδειξη  και εκβιαστικά) πρόοδος που -όπως λένε επίσημες πηγές «έχει επιτελέσει ο Πρόεδρος Nicolas Maduro σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση -πάντως της Βενεζουέλας, καθώς και άλλες οργανώσεις των Εθνικών και Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψαν την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), για τη συγκεκριμένη χώρα.
Η έκθεση (4 Ιουλίου) περιέχει περισσότερες από 20 συστάσεις προς την κυβέρνηση Maduro παρά τις συνεχείς πράξεις βίας από την αντιπολίτευση.

Τα θύματα της βίας

Το γνωστό ανεξάρτητο ίδρυμα της Λατινικής Αμερικής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Κοινωνικής Ανάπτυξης (fundalatin) εξέδωσε δήλωση (νότα) σχετικά με την έκθεση, στην οποία επιβεβαίωσε ότι καταρχήν  δεν καταγράφονται από τη Bachelet τα -αποδειγμένα, θύματα βίαιων περιστατικών στη χώρα κατά τη διάρκεια του 2013, 2014 και 2017, πάνω από 100 άνθρωποι μόνο στην πρωτεύουσα δέχτηκαν επίθεσημερικοί κάηκαν ζωντανοί γιατί χαρακτηρίστηκαν «οπαδοί του Chavez»«πληροφορούμε την υψηλόβαθμη πως -όπως και ο προκάτοχός της “δεν είδε / δεν άκουσε” και δυστυχώς, οι ελπίδες των θυμάτων για αντικειμενικότητα πήγε περίπατο, εξαπατήθηκαν από το γραφείο σας, παρά τη δέσμευση να δώσει ο ΟΗΕ αμερόληπτη αντιμετώπιση του θέματος», -αυτά κατέθεσε η FundaLatin κατά την παρέμβασή της στον ΟΗΕ στις 5 Ιουλίου.

Με αυτή την έννοια, η πρόεδρος αυτού του οργανισμού María Eugenia Russián, θύμισε ότι η Bachelet μίλησε με την μητέρα του Orlando Figuera «ο οποίος κατακρεούργησε και κάηκε ζωντανός, και επίσης άκουσε τον πατέρα του Elvis Duran, που σφαγιάστηκε (ΣΣ |> αποκεφαλίστηκε) από αντι-κυβερνητικούς αλλά και πάλι «δεν είδε / δεν άκουσε»

Εξελίξεις & Πρόοδοι στα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Η ρώσικη αντιπροσωπεία δήλωσε πως «καθόλου δεν αναφέρονται στην έκθεση τα σημαντικά βήματα της Βενεζουέλας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν καταχωρηθεί και σε εκθέσεις ΜΚΟ προς τα Ηνωμένα Έθνη».

Η FundaLatin 41 ολόκληρα χρόνια δουλεύει στις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας και τεκμηριώνοντας συγκεκριμένες πολιτικές ενάντια στη φτώχεια σε τομείς που έγιναν σημαντικές κρατικές επενδύσεις. Πολλά απομένουν να γίνουν, αλλά κανείς αντικειμενικός παρατηρητής δεν μπορεί να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος Maduro κατήγγειλε πως η έκθεση Bachelet αγνόησε ακόμη και το σχέδιο διανομής Τροφίμων μέσω του Clap, και «αγνόησε πλήρως το πρόγραμμα διατροφής στα σχολεία από τότε που ξεκίνησε η Επανάσταση (PAE) όπως επίσης και τις «κοινοτικές κουζίνες» (ΣΣ |> δημόσια συσσίτια, με ειδικά προγράμματα για τα παιδιά).

Στη σχετική κυβερνητική δήλωση, τα διάφορα κεκτημένα του λαού, όπως πχ. μεταξύ άλλων «Το σύστημα των μηνιαίων εμβασμάτων σε χρήμα (ΣΣ |> αφορά τα δελτία Carnet de la Patria, που αυξήθηκαν τελευταία) τη γενική επιδότηση στο κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, μεταφορές, διαδίκτυο), το δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, όπως επίσης το σύστημα υγείας και το καθολικό συνταξιοδοτικό σύστημα και κοινωνικής ασφάλισης».

Οι απόπειρες πραξικοπήματος

  • Πουθενά στην έκθεση της ΥΑ δεν αναφέρονται οι επανειλημμένες εκκλήσεις και απόπειρες στρατιωτικής εξέγερσης που έκανε και συνεχίζει ο Juan Guaidó, όπως στις 30 Απριλίου από το La Carlota, στο ανατολικό Καράκας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Voluntad Popular, Leopoldo Lopez.
  • Πολλοί οργανισμοί μίλησαν για τα «σταβά μάτια» της Bachelet απέναντι στις απόπειρες πραξικοπήματος αλλά  και στις εκκλήσεις για «ανυπακοή» και μη αναγνώριση των θεσμών της Βενεζουέλας από διάφορους ηγέτες της αντιπολίτευσης μέσω των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα
  • Από την άλλη, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αμερικανός δικηγόρος και εμπειρογνώμονας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Alfred de Zayas, υποστήριξε ότι η έκθεση της ΥΑ «θα έπρεπε να καταδικάσει ξεκάθαρα τη βία των ηγετών της αντιπολίτευσης της δεξιάς που -μεταξύ άλλων καλεί σε ξένη επέμβαση στη Βενεζουέλα».

Οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός

  • Η FundaLatin, επίσης δήλωσε πως λυπάται πολύ για την απροκάλυπτη παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, εναντίον του λαού της Βενεζουέλας και σημείωσε η ΥΑ «δεν ασχολήθηκε καν με το απάνθρωπο οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ που αποτελεί πεμπτουσία της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».
  • Οι Ρώσοι σημείωσαν πως η Bachelet «είπε -σαν σχήμα λόγου ότι οι κυρώσεις επιδείνωσαν την κρίση στη χώρα, αλλά δεν προέβη σε απαίτηση ή έκκληση να αρθούν».
  • Τέλος ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ δήλωσε: «Αν και η Bachelet συναντήθηκε ακόμη και με ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις θεραπείες και τις ιατρικές μεταμοσχεύσεις τους λόγω εμπάργκο σε PDVSA και Citgo, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, οι περιπτώσεις αυτές αγνοήθηκαν και απορρίφθηκαν σ’ αυτή την έκθεση του OHCHR
Informe de Bachelet es un instrumento más del imperialismo contra Venezuela

Ο λαός στης Βενεζουέλας Bachelet, σου τραγουδάει την αλήθεια: πως είσαι όργανο του ιμπεριαλισμού

με πληροφορίες από telesurtv.net και εδώ

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog