Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τι ζητούσε η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα;

Στην αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων ε την αμερικανική πολυεθνική «επεξεργασίας δεδομένων» Palantir Technologies, της οποίας από τους βασικούς χρηματοδότες εμφανίζεται η CIA, η οποία δραστηριοποιήθηκε πέρυσι και στην Ελλάδα, αναφέρεται ερευνητικό ρεπορτάζ του Spiegel.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ως μια από «τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες στον κόσμο» χαρακτηρίζει ερευνητικό ρεπορτάζ στο νέο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεδομένων Palantir, η οποία βάσει εσωτερικών εγγράφων που ερεύνησε το Spiegel προσπαθεί να εισχωρήσει και στην ΕΕ χρησιμοποιώντας ως όχημα τη διαχείριση της πανδημίας. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο πέρασμα της Palantir από την Ελλάδα το 2020 και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το λογισμικό της εταιρείας θα βοηθούσε τους Ευρωπαίους να καταγράφουν την εξάπλωση του ιού και να εντοπίζουν ελλείψεις σε νοσοκομεία (…) Ορισμένες χώρες δέχτηκαν με χαρά την προσφορά, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Ο ελληνικός πληθυσμός είναι γηραιότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το σύστημα υγείας δεν είναι πολύ στιβαρό. Η προσφορά της Palantir ήταν χρήσιμη για την κυβέρνηση. Η Αθήνα και η αμερικανικη εταιρεία συμφώνησαν εν κρυπτώ σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας. Η σύμβαση δεν υποβλήθηκε σε διαγωνισμό και δεν ελέγχθηκε βάσει του νόμου περί προστασίας δεδομένων, κάτι που θα ήταν φυσιολογικό για αντίστοιχες διαδικασίες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έγιναν γνωστές μόνο οκτώ μήνες αργότερα, έπειτα από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Η Palantir προσέφερε υποτίθεται βοήθεια προς τους Ευρωπαίους με προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις. Ως αντάλλαγμα για την υπόσχεση περιορισμού της πανδημίας με τη βοήθεια λογισμικού, η εταιρεία έλαβε, όπως φαίνεται, εκτεταμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από την ελληνική κυβέρνηση (…) Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι κοινοποίησε δεδομένα ασθενών στην Palantir. Το λογισμικό που διέθεσε η εταιρεία αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μια γενική εικόνα της πανδημίας. Στο μεταξύ τερματίσθηκε κάθε συνεργασία με την εταιρεία και διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί. Η Palantir ανακοίνωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν αφαίρεσε δεδομένα -ο σχετικός έλεγχος εναπόκειται στον πελάτη. Ωστόσο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα. Σε σχετική ερώτηση ούτε η Palantir ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλησαν να σχολιάσουν».

Το εκτενές ρεπορτάζ ρίχνει στη συνέχεια φως στο προφίλ και τις σκιώδεις δραστηριότητες της Palantir, μια εταιρεία που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί και από την CIA, ενώ στο πελατολόγιό της συγκαταλέγονται αμερικανικές και άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες (Deutsche Welle).

Το ιστορικό

Η περίεργη συμφωνία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, στα μέσα Δεκέμβρη, μετά από σχετική έρευνα της ΜΚΟ «vouliwatch».

Η συμφωνία αφορά τυπικά την «επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας», «έτρεχε» από τον Απρίλη και προφανώς εντασσόταν στη «σύσφιξη» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η ίδια η εταιρεία «έβγαλε στη φόρα» την ανανέωση της με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκέμβρη σε ιστοσελίδα του εξωτερικού, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης επικρατούσε «νεκρική σιγή».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επέκταση συμφωνίας «έκλεισε», μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 3 Δεκέμβρη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Alex Karp, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και ένα ακόμα στέλεχος της εταιρίας.

Η Palantir είναι αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της ίδιας, βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων, ενώ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως και για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η εταιρία έχει αναλάβει να προσφέρει υπηρεσίες στην κυβέρνηση για μια «ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο» σύμφωνα με τα δημοσιεύματα χωρίς να είναι γνωστό τι κάνει ακριβώς, τι δεδομένα επεξεργάζεται, που και ποιος τις παρέχει πρόσβαση και πού κ.ο.κ., ενώ η σχετική σύμβαση δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Να σημειωθεί ότι την συμφωνία είχε χαιρετίσει στις 25 Νοεμβρίου και ο Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιγράφοντας την χαρά του «για τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid-19» λέγοντας ότι «Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ Pfizer, LillyPad, ΑbbottNews, PalantirTech και άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία» (Πηγή: 902.gr).

«Στην εποχή της Ηούς», του Γιάννη Βεντούρα