Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τι κρύβεται πίσω από την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η προετοιμασία προσάρτησης των Υψιπέδων του Γκολάν άρχισε εδώ και πολλά χρόνια με τον παράνομο εποικισμό της περιοχής με 20.000 Εβραίους, όχι μόνο για την γεωστρατηγική τους θέση για την «ασφάλεια» του Ισραήλ όπως ισχυρίζεται η πολιτική του ηγεσία αλλά ιδιαίτερα μετά και την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ο συνδιασμός ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικών αποθεμάτων πόσιμου νερού με την επιθετική και επεκτατική πολιτική του Ισραήλ καθιστούν τα Υψίπεδα του Γκολάν στόχο κέρδους για τα μονοπώλια του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Φεβρουαρίου εισήχθει στη Γερουσία και παράλληλα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νομοσχέδιο που προτείνει την αναγνώριση της κυριαρχία του Ισραήλ επί των Συριακών εδαφών του Γκολάν, που έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967. Τα εδάφη προσαρτήθηκαν το 1981 με απόφαση της Βουλής του Ισραήλ, αλλά η διεθνής κοινότητα — συμπεριλαμβανομένων τότε και των Ηνωμένων Πολιτειών — δεν είχε αναγνωρίσει τις παράνομες βλέψεις του Ισραήλ στο συριακό έδαφος. Το νομοσχέδιο αποκάλυψε και την πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των Συριακών εδαφών από το Ισραήλ.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται στο ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν «κοινά έργα» με το Ισραήλ στο Γκολάν, συμπεριλαμβανομένης της «βιομηχανικής έρευνας και ανάπτυξης», της έρευνας σε «βασικά και εφαρμοσμένα επιστημονικά πεδία» καθώς και «στρατηγική και εφαρμοσμένη έρευνα στα γεωργικά προβλήματα».

golan

Αυτό νομιμοποιεί τις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ-Ισραήλ να εξαγάγουν τα μεγάλα αποθεματικά κοιτάσματα πετρελαίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στα Γκολάν, δεδομένου ότι τα δικαιώματα εξαγωγής πετρελαίου χορηγήθηκαν σε εταιρία ενέργειας Αμερικάνικων και Ισραηλινών συμφερόντων αμέσως μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα η είδηση για την ανακάλυψή του.

Πράγματι, το 2015, ένα τεράστιο αποθεματικό κοιτασμάτων πετρελαίου ανακαλύφθηκε στα Γκολάν και εκτιμάται ότι περιέχει «δισεκατομμύρια βαρέλια» αργού πετρελαίου που θα μπορούσε να μετατρέψει το Ισραήλ – το οποίο εισάγει σήμερα την συντριπτική πλειοψηφία των καυσίμων του – ακόμη και σε εξαγωγέα πετρελαίου.

Σύντομα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου, η ισραηλινή κυβέρνηση χορήγησε αποκλειστικά δικαιώματα γεώτρησης στην Afek, μια ισραηλινή θυγατρική της Αμερικάνικης εταιρίας Genie Energy Ltd με έδρα το New Jersey. Η Genie Energy υποστηρίζεται από ισχυρά συμφέροντα στις ΗΠΑ, όπως του πρώην γραμματέα στο Υπουργείο Οικονομικών Larry Summers, του πρώην αντιπρόεδρο του Μπούς Dick Cheney, και του πρώην διευθυντή της CIA, James Woolsey. Ισχυροί σιωνιστές δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Αυστραλιανός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ και ο Άγγλος Jacob Rothschild, συνδέονται με την εταιρεία.

Η θυγατρική ισραηλινή, Afek, διευθύνεται από ένα στενό φίλο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

golan2

Εκτός από πετρέλαιο, τα υψίπεδα του Γκολάν περιέχουν σημαντικές πηγές πόσιμου νερού, καθώς πρόκειται για μία από τις τρεις πηγές διαθέσιμου πόσιμου νερού του ισραηλινού κράτους. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος και πιο άφθονη, καθώς περιλαμβάνει τα ορεινά ρέματα που τροφοδοτούν την λίμνη Kinneret ( θάλασσα της Γαλιλαίας) και τον άνω ρου του ποταμού Ιορδάνη.

Οι υδάτινοι πόροι των Υψιπέδων του Γκολάν είναι απαραίτητοι για την ύπαρξη του Ισραήλ και τις μελοντικές επεκτατικές φιλοδοξίες του.

Το κείμενο του νομοσχεδίου ενισχύει αυτή την πιθανότητα στο κοινό σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ αφού αναφέρεται ακόμη και σε «στρατηγική και εφαρμοσμένη έρευνα στα γεωργικά προβλήματα».

Η κίνηση να θεσπίσουν νομοθεσία σχετικά με την περιοχή έχει ήδη υπαινιχθεί εδώ και μήνες, από κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, ειδικά μετά την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς ότι η πόλη της Ιερουσαλήμ ανήκει αποκλειστικά στην Ισραήλ και ότι θα είναι η πρωτεύουσα της χώρας.

golan1

 

 

 

 

 

Οι Αμερικάνικες επενδύσεις στο Γκολάν είναι πιθανόν ο ισχυρότερος παράγοντας που οδηγεί τις ΗΠΑ στην αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω στα κατεχόμενα εδάφη. Πράγματι, χωρίς την κίνηση αναγνώρισης των ΗΠΑ του ελέγχου του Ισραήλ πάνω στην περιοχή, η θυγατρική ισραηλινή εταιρία δεν θα ήταν σε θέση να πουλήσει οποιαδήποτε ποσότητα πετρελαίου που εξάγεται από τα κατεχόμενα εδάφη, στην διεθνή αγορά πετρελαίου.

Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του Ιμπεριαλισμού. Πάντα να διασφαλίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το διεθνές δίκαιο και τις όποιες αποφάσεις του ΟΗΕ. Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να αποτρέψει τα σκοτεινά του σχέδια.