Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Το νομοσχέδιο «αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του “συνέρχεσθαι”»

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και που έρχεται για ψήφιση αύριο αναιρεί στην ουσία το συνταγματικό δικαίωμα του “συνέρχεσθαι”», σημειώνει σε ψήφισμά της, η Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σημειώνεται:

«Η προσαρμογή επί το αυστηρότερο προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος του 1971 περί υπαίθριων συναθροίσεων οδηγεί στην αφυδάτωση των πολιτικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και πιο ειδικά το δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ακύρωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Η ποινικοποίηση –με εξοντωτικές μάλιστα ποινές– αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων οδηγεί σε ανελεύθερες καταστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε την παλαιότερη κρίση του υπουργού της σημερινής κυβέρνησης, συνταγματολόγου κ. Γεραπετρίτη, “το δικαίωμα της συνάθροισης δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους”.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο “περί του συνέρχεσθαι” και εκφράζει την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προστίθενται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, “ιδιώνυμο” για τις διαμαρτυρίες κατά των κατασχέσεων κατοικίας, κλπ.). Η πορεία προς τον αυταρχισμό προαναγγέλει νέα δεινά για τον λαό μας και την ακαδημαϊκή κοινότητα».