Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τον χαιρετισμό του Θάνου Μικρούτσικου διάβασε ο Γιώργος Κιμούλης, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, στην τιμητική 12η θέση, Θάνος Μικρούτσικος. Το μήνυμα του Θ. Μικρούτσικου διάβασε στη συγκέντρωση ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος ξεκινώντας είπε ότι προσυπογράφει και συμφωνεί με κάθε του λέξη.

Ο χαιρετισμός του Θάνου Μικρούτσικου έχει ως εξής:

«Σύντροφοι, συντρόφισσες

Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να μιλήσω για το Κόμμα. Κόμμα αρχών για 100 χρόνια. Δεν είναι καθόλου λίγο. Κόμμα που υπερασπίζεται από την αρχή μέχρι σήμερα, ανεξαρτήτως των λαθών του, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. Κόμμα θυσιών, κόμμα που έδωσε χιλιάδες αγωνιστές σε εξορίες, σε εκτελεστικά αποσπάσματα. Το πιο ιστορικό κόμμα της Ελλάδας και το μοναδικό κόμμα, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, που παλεύει για τους πολλούς στην Ελλάδα.

Το περιβάλλον σήμερα -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως- είναι ο πιο βάρβαρος καπιταλισμός. 1.000 άτομα στον πλανήτη, μετά από 9 χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης, έχουν όσα χρήματα έχουν 4,5 δισεκατομμύρια. Τι άλλο να πεις για την τερατώδη ανισότητα; Κάποιοι να πεθαίνουν από την πείνα, τα παιδιά στην Αφρική να μην έχουν νερό να πιουν και 1.000 άτομα να έχουν όσα χρήματα έχουν 4,5 δισεκατομμύρια. Το ΚΚΕ ούτε πρέπει ούτε θέλει να συμβιβαστεί με αυτό το σύστημα. Πρέπει να δείξει στον κόσμο και το δείχνει ότι σ’ αυτό το σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων, το δείχνει η ιστορία. Άρα, πρέπει να δείξει προς τα πού είναι ο δρόμος. Ποια κοινωνία πρέπει να οικοδομηθεί στο μέλλον για να μπορέσει να αυτοπραγματωθεί ο άνθρωπος και ταυτόχρονα να πει στον κόσμο -και το λέει- ότι μόνο εάν παλέψουμε μπορεί κάπως να καλυτερέψουμε τη θέση μας εδώ και τώρα. Άρα, το ΚΚΕ έχει δύο ουσιαστικούς λόγους: Ό ένας να δείξει πού πρέπει να πάμε στο μέλλον κι ο άλλος τι πρέπει να κάνουμε για το παρόν. Γι’ αυτό και διαφωνώ καθέτως με όσους λένε ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το παρόν. Είναι ίσως το μόνο που ενδιαφέρεται με το σωστό τρόπο για το παρόν, γιατί ακριβώς λέει ότι μόνο με τον αγώνα σου -και κυρίως στους νέους- μπορεί ν’ αλλάξεις τα πράγματα και τώρα να καλυτερέψεις τη ζωή, αλλά πρόσεξε όχι με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να την αλλάξεις, θα την αλλάξεις αν οικοδομήσουμε μαζί ένα άλλο μέλλον.

Έχουν απόλυτο δίκιο αυτοί που λένε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι όμως; Αυτοί που έχουν επιλέξει αυτό το σύστημα. Αυτοί που δεν σκέφτονται όλους τους άλλους, τους πολλούς. Αυτοί που σκέφτονται μόνο το προσωπικό τους συμφέρον. Σ’ αυτούς δεν έχω να αναφερθώ, δεν έχω να πω τίποτα. Αναφέρομαι όμως στους άλλους, που με μερικούς απ’ αυτούς κάναμε κοινά όνειρα για μια άλλη κοινωνία, για μια κοινωνία όπου τα παιδιά όλου του κόσμου θα γεννιούνται στην ίδια γραμμή, θα έχουν την ίδια γραμμή εκκίνησης, σε αυτούς λοιπόν λέω: Αυτό το σύστημα θέλουμε στο οποίο η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει ως ο δεύτερος πόλος του συστήματος; Το λένε καθαρά κεντροαριστερά – κεντροδεξιά του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αυτούς, λοιπόν, απευθυνόμενος λέω: Μην πουλήσετε τα όνειρά σας, αγωνιστείτε μαζί μας ακριβώς για να δυσκολέψουμε σε αυτή τη φάση αυτούς που, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, θα μεγαλώσουν την ανισότητα και σε αυτούς που ενώ δίνουν ένα δηλητηριασμένο φαγητό για 4 χρόνια κάθε φορά, στο τέλος μπορεί να του πετάξουν κι ένα ξεροκόμματο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε στους χαμηλοσυνταξιούχους 1,1 ευρώ την ημέρα, παρακαλώ, δηλαδή 1 δισ. συνολικά, έχοντας αρπάξει το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια 86 από αυτούς. Άρα μας λέει ότι σε 86 χρόνια θα ρεφάρουμε παιδιά και άρα άλλες 4 γενιές να ζήσουν στην πλήρη ανέχεια και αναξιοπρέπεια. Σ’ αυτούς απευθύνομαι. Σ’ αυτούς που πονάνε για αυτό που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και είναι αρκετοί από αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα είτε θα τον ξαναψηφίσουν ως κοψοχέρηδες, με το λάθος “μην έρθει η δεξιά”, η δεξιά ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία, οι πολιτικές της ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία, ας το δούνε με το χέρι στην καρδιά και πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος και με τις όποιες διαφορές τους, ποιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κόσμου; Ποιος λέει ότι μόνο με τον αγώνα και όχι με το χέρι απλωμένο θα μπορέσεις να καλυτερέψεις τη ζωή σου; Αυτό δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να μην πιστέψει ότι είναι το ΚΚΕ.

ΚΚΕ η δύναμή σου την επόμενη μέρα. Ένα σωστό σύνθημα, γιατί ακριβώς αντανακλά ότι το ΚΚΕ παλεύει και για το τώρα. Τα πράγματα αλλάζουν, δεν μένουν αμετακίνητα. Προσπαθεί το σύστημα να πείσει, με τα τεράστια μέσα που διαθέτει, με τα ΜΜΕ, με τα πολιτικά του κόμματα, με τα πάντα, ότι “τα πράγματα παιδιά δεν αλλάζουν κι αφού δεν συμφωνείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνετε στη ΝΔ”, αυτό λέει το σύστημα. Τα πράγματα αλλάζουν παιδιά και θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα ή πρέπει να τα κάνουμε να αλλάξουν, αλλά τώρα για να παλέψεις από καλύτερες θέσεις μονόδρομος είναι το ΚΚΕ. Και σε ό,τι αφορά το μέλλον, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, μια εκπληκτική αγωνίστρια, κομμουνίστρια, που την έπνιξαν στο ποτάμι το 1919, είχε πει “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο, θα φροντίσουμε εμείς για αυτό”. Δύο δρόμοι φαίνονται: Ή το χάος και η καταστροφή του πλανήτη, γιατί το ότι ο καπιταλισμός είναι και θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο αυτό φαίνεται εκ των πραγμάτων, ή η άλλη κοινωνία. Εμείς λοιπόν απευθύνουμε σε όσους είναι ουσιαστικά αριστεροί, σε όσους θέλουν, όπως το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι πολλοί αγωνιστές, μια άλλη κοινωνία, μια άλλη κατάσταση κι όχι αυτόν τον βάρβαρο καπιταλισμό, πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην έρθει το χάος στο μέλλον και το αδιέξοδο. Αλλά εκείνη η κοινωνία είναι η κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα κι ο ποιητής θα ψαρεύει».