Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουλάχιστον 50 νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου στην Αϊτή (Φωτο)

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς σήμερα από έκρηξη βυτιοφόρου στο Καπ-Αϊτιέν στην Αϊτή (Λιμάνι στη βόρεια ακτή και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), η οποία προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πολλών ακόμη, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που ανακοινώθηκε από τοπικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20 κατοικίες στην περιοχή έπιασαν φωτιά μετά την έκρηξη, κάτι που δημιουργεί φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι βαρύτερος.

Το νοσοκομείο Ζουστινιάν, όπου έχουν μεταφερθεί πολλοί τραυματίες, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη συρροή, καθώς πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτή η φτωχή χώρα της Καραϊβικής μαστίζεται από σοβαρή έλλειψη καυσίμων επειδή –εκτός των άλλων, συμμορίες λυμαίνονται ένα τμήμα του κυκλώματος ανεφοδιασμού.

Αυτό προκαλεί ισχυρή δυσαρέσκεια στους κόλπους του πληθυσμού ενώ χθες, ήταν θέατρο διαδηλώσεων κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς, νοσηλεύονται ακόμηαπό τις 27 Οκτώβρη, όσοι επέζησαν των επιθέσεων ένοπλων συμμοριών, κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας ενάντια στις ελλείψεις καυσίμων, ενώ το ιατρικό προσωπικό στα πλήρη μέχρι ασφυξίας νοσοκομεία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

«Είδα 50-54 ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί στο σημείο. Είναι αδύνατο να τους αναγνωρίσει κανείς», δήλωσε ο Patrick Almonor, αντιδήμαρχος της πόλης που επίσης έχει πληγεί σοβαρά από την ανασφάλεια και την οικονομική κρίση καθώς και από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον Almonor, ο οδηγός του βυτιοφόρου φέρεται να προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με μοτοσυκλέτα – ταξί, χάνοντας τον έλεγχο του οχήματός του, το οποίο ανατράπηκε στο δρόμο.

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι έσπευσαν στο φορτηγό, παρά τις προειδοποιήσεις του οδηγού, για να πάρουν καύσιμα, ένα πολύτιμο εμπόρευμα, και επακολούθησε η έκρηξη.

Πολλά σπίτια στη γύρω περιοχή έπιασαν επίσης φωτιά μετά την έκρηξη, πράγμα που υποδηλώνει υψηλότερο αριθμό θυμάτων. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες για τον αριθμό των θυμάτων μέσα στα σπίτια», πρόσθεσε.

“Ξεχειλίζουν” δομές υγείας και χωρίς μέσα

Το νοσοκομείο Justinien, όπου μεταφέρθηκαν πολλά θύματα της έκρηξης, ξεχείλισε από ροή τραυματιών, πολλοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν έχουμε τα μέσα να φροντίσουμε τους πολλούς σοβαρά καμένους ανθρώπους» που έφτασαν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκόμα του νοσοκομείου.

«Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να τους σώσουμε», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ariel Henry, ο οποίος προηγουμένως ανέφερε μερικό απολογισμό «περίπου 40 νεκρούς» και «δεκάδες τραυματίες», ανακοίνωσε στο Twitter τριήμερο εθνικό πένθος «στη μνήμη των θυμάτων αυτής της τραγωδίας που θρηνεί όλο το έθνος της Αϊτής».

Αντιμέτωπος με την έκτακτη ανάγκη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη (πρόχειρων) νοσοκομείων υπαίθρου «για την παροχή της απαραίτητης περίθαλψης στα θύματα αυτής της τρομερής έκρηξης».

Μόνιμη κρίση

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη καυσίμων και τους τελευταίους μήνες, ένοπλες συμμορίες έχουν αυξήσει σημαντικά τον έλεγχό τους στο Πορτ-ο-Πρενς, ελέγχοντας τους δρόμους που οδηγούν στους τρεις τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερα από δώδεκα οχήματα μεταφοράς καυσίμων έχουν καταληφθεί από συμμορίες που ζητούν βαριά λύτρα για την απελευθέρωση των οδηγών.

Από τον Οκτώβριο, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τα ΜΜΕ έχουν περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές τους σε όλη τη χώρα, αδυνατώντας να βρουν καύσιμα για τις θερμογεννήτριες που τροφοδοτούν με ρεύμα τις κεραίες.

Επιπλέον, όμως, αυτή η ενεργειακή κρίση δυσχεραίνει και τη λειτουργία των λίγων νοσοκομειακών δομών της χώρας.

Η Αϊτή είχε ήδη υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στις 12 Ιανουαρίου 2010 από το σεισμό που κατέστρεψε το Πορτ-ο-Πρενς και πολλές πόλεις της Αϊτής, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους και βαθαίνοντας την τοπική οικονομική κρίση.

Σε αυτό προστίθεται η βαθιά πολιτική κρίση που επικρατεί έκτοτε και η οποία κορυφώθηκε τον Ιούλιο, όταν δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Jovenel Moses σε ένα περιστατικό ακόμη υπό έρευνα και στο οποίο εμπλέκονται ξένες υπηρεσίες.

Επιπλέον, η ανασφάλεια βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η πρόσφατη εμφάνιση απαγωγών στην Αϊτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη κυριαρχία των συμμοριών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας. Φέτος έχουν διαπράξει 782 απαγωγές με αντάλλαγμα χρήματα – η πιο σχετική τελευταία ήταν τον Οκτώβριο 17 ιεραπόστολων (16 Αμερικανοί και ένας Καναδός).

Αυτοί οι παράγοντες έχουν προκαλέσει ένα κύμα μαζικής μετανάστευσης Αϊτινών σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από france24, AFP.