Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Είκοσι δύο μέχρι τώρα νεκροί μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 16 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ στην Κωνσταντινούπολη.

Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε πως έγιναν τέσσερις  συλλήψεις σε σχέση με την υπόθεση, ενώ οι τουρκικές αρχές ενέτειναν πρόσφατα τις επιχειρήσεις κατά του παράνομου αλκοόλ εν όψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιώντας πολλές εφόδους σε όλη τη χώρα και βάζοντας στο στόχαστρό τους πωλητές και διανομείς.

Σε ανακοίνωσε που εκδόθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται πως έντεκα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ήταν ξένης υπηκοότητας, όπως επίσης και πέντε από εκείνους που νοσηλεύονται.

Συνολικά, 46 άνθρωποι έχουν εισαχθεί στο νοσοκομεία έχοντας υποστεί δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά στις αγορές, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλής φορολογίας και της αύξησης του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το reuters το κυβερνών κόμμα AKP του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν “έχει επιβάλει υψηλούς φόρους στο αλκοόλ και η αγαπημένη εθνική ρακή, ένα απόσταγμα με γεύση γλυκάνισου, έχει εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία“, με τις τιμές των αλκοολούχων ποτών σε αγορές, εστιατόρια και μπαρ να έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των υψηλών φόρων και της έκρηξης του πληθωρισμού.

Οικονομικοί κά. αναλυτές δήλωσαν -το προφανές, ότι η υπερβολική φορολόγηση του αλκοόλ θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν προϊόντα -μπόμπες ή να παρασκευάζουν δικά τους ποτά, οδηγώντας σε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Θυμίζουμε πως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο: πριν ένα χρόνο (Οκτ-2020) τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση αλκοόλ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Anadolu Agency (AA) -τουλάχιστον 27 στην επαρχία Σμύρνης + 10 στην Κωνσταντινούπολη κλπ. με τις επιδρομές της αστυνομίας να αυξάνονται συνεχώς (418 ύποπτοι κρατήθηκαν και 93 από αυτούς προφυλακίστηκαν).

Λόγω του χαμηλού κόστους του, η παρασκευή με μεθυλική αντί για αιθυλική αλκοόλη προκαλεί σοβαρή βλάβη στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και θανάτους. Το παράνομα παραγόμενο ποτό συχνά συνοδεύεται από μεθανόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση, μεταβολικές διαταραχές και θάνατο. Ωστόσο και η χρήση αιθυλικής αλκοόλης που παράγεται για άλλους σκοπούς στα ποτά, αντί της τακτικής διαδικασίας λήψης αλκοόλ μέσω ζύμωσης, προκαλεί επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο