Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία Εκλογές: Ο Ερντογάν πανηγυρίζει, η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Την στιγμή που πολλά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με άνετη διαφορά και υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν στους δρόμους (52% στο 96% των ψήφων), η αντιπολίτευση επιμένει ότι εκατομμύρια ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

“Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή”, με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

“Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας”, είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.

«Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με το live blog της Hurriyet Daily News.

Αυτά σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από καταγγελίες αλλά και μεμονωμένα βίαια περιστατικά σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi («Καλό»), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Νίκη Ερντογάν και στην Βουλή, αλλά μπαίνουν οι Κούρδοι

Στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται παράλληλα, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 54,03% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 92%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 33,4%.

Παράγοντας-κλειδί στις ισορροπίες στην νέα Βουλή αναμένεται να είναι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο έχει τελικά έσπασε καθαρά το φράγμα του 10% που απαιτείται για είσοδο στην Βουλή και συνεπώς θα πάρει έδρες που διαφορετικά θα αναλογούσαν στο AKP.

Το εάν το μπλοκ Ερντογάν θα έχει αυτοδυναμία, που θα τον χρίσει απόλυτο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής θα φανεί τις επόμενες ώρες, όταν θα γίνει η κατανομή των 600 εδρών.

Η συμμετοχή υπολογίζεται πάνω από το 86%.

Μετάβαση στο περιεχόμενο