Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: Κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή χαρακτήρισε «μισογύνη» τον Ερντογάν!

Με τέσσερα επιπλέον χρόνια φυλάκιση κινδυνεύει η κουρδικής καταγωγής πολιτική κρατούμενη Σεμπαχάτ Τουνσέλ επειδή, κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της το 2018, είχε αποκαλέσει «μισογύνη» τον Ταγίπ Ερντογάν!

Ο γενικός εισαγγελέας του Ντιγιάμπακιρ άσκησε δίωξη κατά της Τουνσέλ, ζητώντας την φυλάκιση της, καθώς ο τουρκικός νόμος απαγορεύει τις «ύβρεις κατά του προέδρου».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Σεμπαχάτ Τουνσέλ κατηγορείται πως σε ομιλία της κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Οκτώβρη του 2018 χαρακτήρισε «απόλυτα μισογύνη» τον Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το κυβερνών κόμμα (AKP) είναι «εχθρός των Κούρδων».

Οι διώξεις κατά της Τουνσέλ έχουν ιστορία, καθώς η ίδια είναι ενεργό μέλος της κουρδικής κοινότητας με έντονη πολιτική δράση. Υπήρξε πρόεδρος του – φιλοκουρδικού – Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (DBP).

Η κουρδικής καταγωγής πολιτικός και ακτιβίστρια είχε συλληφθεί τον Οκτώβρη του 2016 με κατηγορίες για «φιλοτρομοκρατική δράση», ενώ τον Φλεβάρη του 2019 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για προπαγάνδα υπέρ του PKK.