Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: Μέχρι και 600.000 μπορεί να φτάσουν οι νεκροί απ’ τον κορονοϊό, προειδοποιεί καθηγητής πανεπιστημίου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία κρούει καθηγητής πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι οι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 στη γειτονική χώρα ενδέχεται να αγγίξουν τις 600.000!

Σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle, ο Ονούρ Μπασέρ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο MEF της Κωνσταντινούπολης και επισκέπτης καθηγητής χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ισχυρίστηκε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, έως και 30 εκατομμύρια τούρκοι κινδυνεύουν να γίνουν φορείς του ιού. 

Σύμφωνα με τον Μπασέρ, περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι στην Τουρκία θα χρειαστεί τους επόμενους μήνες να νοσηλευτούν, κάτι που θα «γονατίσει» το σύστημα υγείας της χώρας δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής και σχετική υλικοτεχνική υποδομή. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, λέει ο τούρκος καθηγητής, «θα χρειαστούν τουλάχιστον 320.000 αναπνευστήρες και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν υποστηριχθούν μηχανικά, το ποσοστό θανάτων θα αγγίξει το 90%». 

Μέχρι σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Τουρκία μετράει 1.529 κρούσματα και 37 θανάτους. Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει φαρμακευτικό υλικό από την Κίνα το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.