Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Στη φυλακή νεαρή δασκάλα και το 8 μηνών παιδί της για… «προπαγάνδιση τρομοκρατικών ιδεών»!

Στις φυλακές του Ντιγιάμπακιρ οδηγήθηκε χθες η κουρδικής καταγωγής Αϊσέ Τσελίκ, δασκάλα στο επάγγελμα, μαζί με το μόλις 8 μηνών κοριτσάκι της, με την κατηγορία της «προπαγάνδισης τρομοκρατικών ιδεών». Στην Τσελίκ, που έγινε γνωστή στην Τουρκία ως «δασκάλα Αϊσέ»,  είχε ασκηθεί δίωξη εξαιτίας μιας φράσης που είχε πει κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Λευκό Σόου» στο κανάλι D. 

«Πεθαίνουν παιδιά, μην σιωπάτε» ήταν η επίμαχη φράση που είχε πει η Αϊσέ, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Τουρκία: «Γνωρίζετε τι συμβαίνει στα ανατολικά της χώρα μας; Μη μένετε σιωπηλοί! Δείξτε περισσότερη ευαισθησία σαν άνθρωποι. Μην αφήνετε τα παιδιά να πεθαίνουν. Μην κάνετε τις μητέρες να κλαίνε» είχε πει μεταξύ άλλων η Τσελίκ, κάτι  που εκλήφθηκε από τις τουρκικές αρχές ως… τρομοκρατική προπαγάνδα. 

Τον Οκτώβρη του 2017 της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους και 3 μηνών, ενώ η ίδια είχε ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής για να μπορέσει να δώσει μητρικό γάλα στο παιδί της στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος της, η ποινή είχε ανασταλεί μέχρι χθες. Παρά την προσφυγή της Τσελίκ στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, με το αιτιολογικό της παραβίασης δικαιώματος, αυτό δεν έβγαλε καμία απόφαση. 

ayse-celik

Πριν την φυλάκιση της, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα για δεκαήμερη αναστολή της ποινής ενώ, ούτε στην είσοδο, ούτε στην έξοδο του δικαστηρίου, επετράπη στην δασκάλα να προβεί σε κάποια δήλωση. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, στις φυλακές της χώρας κρατούνται 669 παιδιά, 65% των οποίων είναι κάτω των τριών ετών! Από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη 2016, περισσότερες από 17.000 γυναίκες έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.

Σχετική έκθεση του Κέντρου για την Ελευθερία με έδρα στην Στοκχόλμη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα κάνει αναφορά σε εκατοντάδες περιπτώσεις κακομεταχείρισης γυναικών και παιδιών στις φυλακές της γειτονικής χώρας.