Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: Χιλιάδες βιβλία στην πυρά σε κρεσέντο λογοκρισίας

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν αφαιρεθεί από τουρκικά σχολεία και βιβλιοθήκες και έχουν καταστραφεί έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.

Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ζίγια Σελτσούκ ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι καταστράφηκαν 301.878 βιβλία, καθώς η κυβέρνηση καταστρέφει οτιδήποτε συνδέεται με τον μουσουλμάνο κληρικό Fethullah Gülen, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016. Ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη δημοφιλή εφημερίδα Hürriyet, με φωτογραφίες από βιβλία που κατασχέθηκαν και καίγονταν, όπως αναφερόταν στην ηλεκτρονική πύλη Kronos27

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Τουρκίας Purge, ο οποίος περιγράφεται ως «μια μικρή ομάδα νεαρών δημοσιογράφων που προσπαθούν να είναι η φωνή του τούρκικου λαού που υποφέρει από ένα καταπιεστικό καθεστώς», το 2016 απαγορεύτηκε ένα βιβλίο μαθηματικών, επειδή υποτίθεται περιείχε τα αρχικά του Fethullah Gülen, καθώς έγραφε: «από το σημείο F στο σημείο G». Τον Δεκέμβριο του 2016, η τουρκική εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι βιβλία είχαν καταστραφεί και ανατυπώθηκαν επειδή περιείχαν την «απαράδεκτη» λέξη «Πενσιλβανία» , όπου βρίσκεται ο Γκιουλέν. Οι δρόμοι που ονομάζονται Γκιουλέν στην Άγκυρα έχουν επίσης μετονομαστεί, σύμφωνα με αναφορές.

 

vivlia2

Οι Οργανώσεις που υπερασπίζονται την ελευθερία λόγου δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας της Τουρκίας. «Μόλις τρία χρόνια, από το 2016, το εκδοτικό τοπίο στην Τουρκία έχει υποβαθμιστεί, με 29 εκδοτικούς Οίκους να κλείνουν με έκτακτο διάταγμα και υποτιθέμενη αιτία τη “διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας”», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι Οργανώσεις συγγραφέων PEN International και αγγλική PEN. Μια έκθεση του 2018 από την αγγλική PEN διαπίστωσε ότι, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε η Τουρκία ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος, είχαν κλείσει 200 ​​εκδοτικά μέσα και εκδοτικοί Οργανισμοί, 80 συγγραφείς υποβλήθηκαν σε έρευνες και διώξεις και 5.822 Ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από 118 δημόσια Πανεπιστήμια. Η έκθεση επεσήμανε μια «κρίση ελευθερίας της έκφρασης» στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το τοπίο των εκδόσεων, κάνοντας να σιγήσουν έτσι κρίσιμες φωνές», δήλωσε η διεθνής Οργάνωση συγγραφέων PEN. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν την εκ νέου λειτουργία και την ανεξάρτητη λειτουργία των εκδοτικών Οίκων και να σταματήσουν επειγόντως τη μακρόπνοη καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Πηγή: Ναυτεμπορική