Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση Ερντογάν κατά των μελών του συγκροτήματος Grup Yorum

Ένα ακό­μη επει­σό­διο στην ιστο­ρία διώ­ξε­ων του αρι­στε­ρού μου­σι­κού συγκρο­τή­μα­τος Grup Yorum από τις τουρ­κι­κές αρχές έλα­βε χώρα χθες στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας εισέ­βα­λαν τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τετάρ­της στο σπί­τι των μελών του συγκρο­τή­μα­τος Ibrahim Gokcek και Helin Bolek — οι οποί­οι βρί­σκο­νται σε απερ­γία πεί­νας για πάνω από 260 μέρες — και τους συνέλαβαν.

Όπως ανέ­φε­ρε η Επι­τρο­πή Αλλη­λεγ­γύ­ης για τους πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους στην Τουρ­κία και το Κουρ­δι­στάν, η αστυ­νο­μία μετέ­φε­ρε στο νοσο­κο­μείο τους απερ­γούς πεί­νας προ­κει­μέ­νου να υπο­βλη­θούν σε ανα­γκα­στι­κή βίαιη σίτι­ση. Η ανα­γκα­στι­κή σίτι­ση είναι βασα­νι­στή­ριο καθώς μπο­ρεί να τους αφή­σει ανά­πη­ρους, τόσο σωμα­τι­κά όσο και εγκε­φα­λι­κά, ή να τους ωθή­σει ακό­μα και στο θάνα­το, δεδο­μέ­νου πως η κατά­στα­ση της υγεί­ας τους βρί­σκε­ται σε πολύ κρί­σι­μο στά­διο, αφού δια­νύ­ουν την 268η μέρα απεργίας.

Οι Gokcek και Bolek είναι σήμε­ρα κάτω από 40 κιλά, συνε­χί­ζο­ντας τον αγώ­να τους για να απο­φυ­λα­κι­στούν τα υπό­λοι­πα μέλη του συγκρο­τή­μα­τος και να στα­μα­τή­σουν οι διώ­ξεις από τις τουρ­κι­κές αρχές.

Για το συγκρότημα Grup Yorum

Το συγκρό­τη­μα Grup Yorum (Γκρουπ Γιο­ρούμ) ιδρύ­θη­κε το 1985 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και απο­τέ­λε­σε για χρό­νια ένα από τα δημο­φι­λέ­στε­ρα προ­ο­δευ­τι­κά μου­σι­κά συγκρο­τή­μα­τα στην Τουρκία.

Ο αρι­στε­ρός, επα­να­στα­τι­κός χαρα­κτή­ρας των τρα­γου­διών του συγκρο­τή­μα­τος και η στά­ση των μελών του ενά­ντια στον αυταρ­χι­κό χαρα­κτή­ρα των αστι­κών τουρ­κι­κών κυβερ­νή­σε­ων, έβα­λε το Grup Yorum στο στό­χα­στρο των αρχών. Τα μέλη του συγκρο­τή­μα­τος βρί­σκο­νται εδώ και χρό­νια στην περί­φη­μη «γκρι λίστα». της κυβέρ­νη­σης της Τουρ­κί­ας, χαρα­κτη­ρι­σμέ­να ως «υπο­στη­ρι­κτές τρο­μο­κρα­τι­κών οργανώσεων».

Τα τελευ­ταία δύο χρό­νια, του­λά­χι­στον 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλ­λη­φθεί από τις αρχές ενώ έχει απα­γο­ρευ­τεί κάθε συναυ­λία τους. Η έδρα του συγκρο­τή­μα­τος στην συνοι­κία Οκμεϊ­ντά­νι στην ανα­το­λι­κή Κων­στα­ντι­νού­πο­λη έχει γίνει πολ­λές φορές στό­χος βίαιων αστυ­νο­μι­κών επιχειρήσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο