Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τουρκία: 18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Την ώρα που η αστική τάξη της Τουρκίας αξιοποιεί τους γεωστρατηγικούς και ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για να βγάλει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας βυθίζονται βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια.

Το άνοιγμα της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων αυξάνεται στην Τουρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποίησε η Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού της χώρας έχει εισόδημα 8,7 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 20%! Ο αριθμός των φτωχών στη γειτονική χώρα αγγίζει τα 16 εκατομμύρια, ενώ σε 18 εκατομμύρια ανέρχονται οι τούρκοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το τελευταίο έτος της οικονομικής κρίσης, η φτώχεια αυξήθηκε κατά 11%, ενώ πέρασαν στην ανεργία 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της, στηρίζοντας τα μονοπώλια της χώρας και καλλιεργώντας τον εθνικισμό προκειμένου να συγκαλύψει τις μεγάλες ταξικές διαφορές και την φτωχοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Με πληροφορίες από sol.org.tr