Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τούρκοι ακαδημαϊκοί: Δεν θα συμμετέχουμε σ’ αυτό το έγκλημα!

Περίπου 1.200 άνθρωποι υπέγραψαν τη Δευτέρα μια πρωτοβουλία των Τούρκων πανεπιστημιακών για την ειρήνη ζητώντας τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Σε αυτό το κείμενο με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».

Δεκαεννέα από αυτούς συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστήριο με τις κατηγορίες για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ και προσβολή των κρατικών θεσμών της Τουρκίας λόγω της υπογραφής τους σε διακήρυξη για το Κουρδικό. Οι 19 ακαδημαϊκοί έδωσαν κατάθεση στην ασφάλεια και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες οι πανεπιστημιακοί που υπέγραψαν το κείμενο βρίσκονται όχι μόνο υπό την απειλή της σύλληψης, αλλά και υπό τον μεγάλο κίνδυνο να δεχθούν επίθεση από παρακρατικές φασιστικές δυνάμεις που δρουν στα Πανεπιστήμια.  Αυτό το κλίμα πυροδοτούν οι δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του Νταβούτογλου:

«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό, είπε  ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία». Τέλος, κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να αφήσουν το πανεπιστήμιο και να ανέβουν αντάρτες στα βουνά!!!

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».

Φοιτητές σημάδεψαν με κόκκινους σταυρούς και άφησαν σημειώματα στις πόρτες των γραφείων πανεπιστημιακών, οι οποίοι υπέγραψαν τη διακήρυξη, αποκαλώντας τους προδότες και υπογράμμισαν ότι δεν τους θέλουν στο πανεπιστήμιό τους. Κάποιοι ακαδημαϊκοί έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν άρχισαν να αποσύρουν την υπογραφή τους από τη διακήρυξη. Με δηλώσεις τους αναφέρουν ότι είναι υπέρ της ειρήνης και λόγω βεβαρημένου προγράμματος δεν είχαν προλάβει να διαβάσουν το περιεχόμενο της διακήρυξης.

Ολόκληρο το κείμενο

Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα

 Ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές σ΄ αυτή τη χώρα, δεν θα συμμετέχουμε σ΄ αυτό το έγκλημα!

Το τουρκικό κράτος έχει ουσιαστικά καταδικάσει τους πολίτες του στις Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, και πολλές άλλες πόλεις και γειτονιές των κουρδικών επαρχιών στην πείνα μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που συνεχίζεται επί πολλές εβδομάδες. Διεξάγει επιθέσεις εναντίον αυτών των οικισμών με βαρύ οπλισμό που χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους πολέμου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ασφάλεια , και ιδίως η απαγόρευση βασανιστηρίων και βάναυσης μεταχείρισης, δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις.

Αυτή η σκόπιμη και σχεδιασμένη σφαγή παραβιάζει τους ίδιους τους νόμους της Τουρκίας και τις διεθνείς συνθήκες που η Τουρκία έχει υπογράψει. Οι πράξεις αυτές αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Απαιτούμε να σταματήσει το κράτος τη σκόπιμη σφαγή και εκδίωξη των Κούρδων και άλλων λαών από την περιοχή. Απαιτούμε επίσης να άρει το κράτος την απαγόρευση κυκλοφορίας , να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποζημιώσει εκείνους τους πολίτες που έχουν υποστεί υλική και ψυχολογική βλάβη. Γι΄ αυτό, απαιτούμε να δοθεί πρόσβαση στην περιοχή σε ανεξάρτητους εθνικούς και διεθνείς παρατηρητές και να τους επιτραπεί να παρακολουθούν και να υποβάλλουν αναφορές για τα γεγονότα.

Απαιτούμε να προετοιμάσει η κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις και να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη η οποία θα περιλαμβάνει τα αιτήματα του κουρδικού πολιτικού κινήματος. Απαιτούμε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις αυτές ανεξάρτητοι παρατηρητές από ευρείς τομείς της κοινωνίας. Δηλώνουμε επίσης την προθυμία μας να είμαστε εθελοντές παρατηρητές. Είμαστε αντίθετοι στην καταστολή οποιουδήποτε είδους αντιπολίτευσης.

Ως ακαδημαϊκοί και ερευνητές που εργαζόμαστε για /ή στην Τουρκία , δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη σφαγή μένοντας σιωπηλοί και απαιτούμε να τερματιστεί αμέσως η βία του κράτους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την υπόθεση απευθυνόμενοι στα πολιτικά κόμματα, στο κοινοβούλιο και στη διεθνή κοινή γνώμη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

 

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης