Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Το ήθος στο ποδόσφαιρο και οι ευθύνες των σωματείων»  (Μια επίκαιρη φωνή από το παρελθόν!)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας // 

«Δεν θέλουμε στάδια με εξήντα χιλιάδες θεατές και δέκα αθλητές, αλλά με δέκα θεατές και εξήντα χιλιάδες αθλητές..» (ΣΤΑΛΙΝ)

Η συζήτηση για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο και οι υποσχέσεις για «εξυγίανση» συνεχίζονται και από τη σημερινή κυβέρνηση. Διαχρονική ήταν η ενασχόληση του ΚΚΕ και του δημοσιογραφικού του οργάνου, του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, με τα  ζητήματα του αθλητισμού ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της πολιτικής μας ζωής.

Ακόμη και όταν ο εμφύλιος πόλεμος είχε ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο με  τίτλο «Το ήθος στο ποδόσφαιρο και ο ευθύνες των σωματείων» (του Τ. Μιχαηλίδη) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15/12/1946 .Να σημειώσουμε ότι την ημέρα αυτή υπήρχε ολόκληρη σελίδα στην εφημερίδα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αθλητικός  Ριζοσπάστης» και δίπλα τα προαναφερόμενα λόγια  του ΣΤΑΛΙΝ για την ανάγκη μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Η αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου, δίνει πλευρές της κατάστασης στο ποδόσφαιρο της εποχής εκείνης (που δεν υπήρχε ακόμη ο σημερινός επαγγελματισμός) αλλά και χρήσιμες εκτιμήσεις- προτροπές για το κλίμα που πρέπει να επικρατεί μέσα στα σωματεία, το ρόλο των προπονητών αλλά και των διοικητικών παραγόντων. Μπορεί  για ορισμένους να φαντάζουν «ρομαντικά» όμως στηρίζονται στην γενικότερη αντίληψη των κομμουνιστών για τον αθλητισμό γι’αυτό και έχουν επικαιρότητα και για το σήμερα. Ολόκληρο το άρθρο  αναφέρει:

«Έχει γίνει συνήθεια κάθε φορά που τα ποδοσφαιρικά μας πράγματα δεν πάνε καλά-μήπως πήγαν ποτέ καλά;- όλες οι ευθύνες ρίχνονται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παρά το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται καλή θέληση εκ μέρους της «Ενώσεως Αθηνών» π.χ είναι αλήθεια ότι οι οργανώσεις αυτές βαρύνονται με πολλές παληές αμαρτίες, με συνέπιες αισθητές ακόμα και σήμερα.

podosfairoΕκείνοι όμως που φέρνουν την πιο μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή ηθική κρίση που περνάει το ελληνικό φουτ-μπωλ είναι τα σωματεία ή πιο σωστά τα συμβούλια που τα διοικούν.

Είναι δυστύχημα που οι περισσότεροι «σύμβουλοι» των σωματείων μας, ποτέ τους δεν κατάλαβαν τον τεράστιο παιδαγωγικό και κοινωνικό τους ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν μέσα στους συλλόγους. Αντίθετα οι άνθρωποι  αυτοί έκαναν το παν να διαφθείρουν τους ποδοσφαιριστές. Ο κρυφοεπαγγελματισμός από τον οποίο υποφέρει σήμερα το ποδόσφαιρο είναι έργο δικό τους. Αντί να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλούς ποδοσφαιριστές, όπως έχουν καθήκον ,περιορίζονται στο να «ψωνίζουν»  με δεαλιστικές προτάσεις ,παίκτες από άλλα συνήθως μικρότερα σωματεία. Μήπως όμως  δεν είναι ηθικοί αυτουργοί για τα έκτροπά και τα επεισόδια που γίνονται συχνά στα γήπεδα;

«Ο σύλλογος πρέπει να νικήσει στο ματς της Κυριακής». Και για να το πετύχουν αυτό οι διοικήσεις χρησιμοποιούν όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Καλλιεργούντο μίσος των ποδοσφαιριστών τους απέναντι  στις άλλες ομάδες (Πόσο διαφορετικά ήτα τα πράγματα όταν τους ποδοσφαιρικούς  αγώνες οργάνωνε η «Ενωσις Ελλήνων Αθλητών»…) Ακόμα δεν είναι σπάνιες δυστυχώς οι περιπτώσεις, οι διοικούντες  τα σωματεία να συμβουλεύουν τους παίκτες τους πριν από ένα μεγάλο αγώνα: «Βγάλτε τον τάδε αντίπαλο παίκτη εκτός μάχης!». Πώς να μην πάρει ύστερα από τέτοια ολέθρια κηρύγματα τον κατήφορο που πήρε το ποδόσφαιρό μας;

Χαρακτηριστική είναι η στάση που τήρησε ο Άρης Θεσσαλονίκης σχετικά με τον παίκτη του Κλεάνθη Βικελίδη. Ο ποδοσφαιριστής αυτός, κακοποίησε όπως είναι γνωστό τον διαιτητή κ. Μαρίντση. Αντί να πάρει αυστηρά μέτρα εναντίον του  ,ο Άρης «εδέχθη την παραίτησιν του παρεκτραπέντος».Με το διπλωματικώτατο αυτό μέτρο  ο  Άρης άφηνε το παράθυρο ανοικτό για το Βικελίδη. Πραγματικά, δεκαπέντε μέρες μετά  την «τιμωρία» του ο Βικελίδης εμφανίστηκε επί κεφαλής της ομάδας του στο γήπεδο, και πήρε  από τον επίσημο εκπρόσωπο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το κύπελλο για την περυσινή νίκη της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Φήμες τώρα κυκλοφορούν ότι ο Άρης θα χρησιμοποιήσει το Βικελίδη στους αγώνες που θα δώσει τα Χριστούγεννα στην  Κωνσταντινούπολη…

Γερό μάθημα αθλητικού ήθους για το συμβούλιο του Άρεως και των άλλων σωματείων αποτελεί το μέτρο που πήρε ένα μικρό σωματείο η «Μικρασιατική». Ο παίκτης του σωματείου αυτού Κωνσταντινίδης κακοποίησε κι’  αυτός διαιτητή. Και ο σύλλογος τους δεν δίστασε  να τον διαγράψει οριστικά.

Πράξεις σαν κι’ αυτή της «Μικρασιατικής» πρέπει να εξαίρονται ιδιαίτερα αντιαθλητική όμως στάση του Άρεως όχι μόνο πρέπει να στιγματιστεί αλλά και να αποτελέσει αντικείμενο κυρώσεων εκ μέρους της  Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Για να σταματήσει ο κατήφορος που πήρε το ποδόσφαιρό μας»