Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ίδιο… παραμύθι!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το πρωτοσέλιδο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (20/8/2018) είναι ενδεικτικό του «κλίματος» που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Κορυφαία στελέχη της (Δραγασάκης- Παππάς) σύμφωνα με το δημοσίευμα κάνουν «προσκλητήριο για αντιδεξιό μέτωπο» με την ευκαιρία της «εξόδου από τα μνημόνια» και ζητούν»τη δημιουργία μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων ως ανάχωμα στη συντήρηση και την Ακροδεξιά με στόχο να επιτευχθούν οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές και να αποτύχουν τα σχέδια όσων θέλουν πισωγύρισμα».

Η όλη ιστορία μας θυμίζει ανάλογη τακτική από το ΠΑΣΟΚ το ’80. Όποτε αυτό στριμωχνόταν, ακολουθώντας πολιτική διαχείρισης του συστήματος και εφαρμόζοντας ουσιαστικά «δεξιά πολιτική» προσπαθούσε να δημιουργήσει «αντιδεξιά αντανακλαστικά» στο λαό ψάχνοντας για δεκανίκια στα ..αριστερά του. Και αν αυτό δεν γινόταν τότε κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι θέλει να φέρει «τη Δεξιά στ κυβέρνηση».

Τώρα από το ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται παρόμοια τακτική που επιγραμματικά περιλαμβάνει την καλλιέργεια των εξής στερεότυπων:

– Όποιος δεν είναι με την κυβέρνηση, είναι με τη Ν.Δ ή τη στηρίζει για να επανέλθει στην κυβέρνηση.

– Η κυβέρνηση εκφράζει το «προοδευτικό» στη χώρα μας και παρά τις δυσκολίες και το αρνητικό περιβάλλον αυτή προσπαθεί ν’ αλλάξει τη χώρα αλλά και την Ε.Ε. Επομένως χρέος κάθε προοδευτικού φορέα ή πολίτη είναι να συμπαραταχτεί μαζί της, έστω και κριτικά.

– Η χώρα αλλάζει σελίδα και «βγαίνει από τα μνημόνια», άρα έχει δυνατότητα για «αλλαγές» για τις οποίες όμως δεν πρέπει να υπάρχει πισωγύρισμα.

Πρόκειται για επιχειρήματα ψεύτικα. Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διαχείρισης του συστήματος και όχι πορείας σύγκρουσης με αυτό. Δηλαδή από την άποψη των λαϊκών συμφερόντων είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή- «συντηρητική» και όχι «προοδευτική». Αποδείχτηκε ο «καλύτερος μαθητής» των απαιτήσεων του κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, αλλά και της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν διαφέρει από αυτή της Ν.Δ, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως «μπαμπούλας» η τυχόν επάνοδος της στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αφού «φόρτωσε» τη χώρα και με νέο μνημόνιο υποστηρίζει τώρα ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια» ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι διατηρούνται άθικτοι οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι και νέα προψηφισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας χρονιά. Καθώς και ότι η «πηγή» των μνημονίων», δηλαδή η στρατηγική του κεφαλαίου, οι Συνθήκες, οι Οδηγίες και οι «μηχανισμοί εποπτείας» της ΕΕ που την υλοποιούν, είναι το υπόβαθρο για συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο λαός δεν πρέπει για μία ακόμη φορά να δεχτεί τέτοιο παραμύθιασμα. Η λύση δεν βρίσκεται στην «συμπόρευση» με την κυβέρνηση , αλλά στην λαϊκή αντίσταση και πάλη, ενάντια στους σχεδιασμούς αυτούς, στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.