Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το βίντεο βοηθός ρέφερι (VAR ) παρών στο Μουντιάλ της Ρωσίας: «Στόχος τα μεγάλα λάθη»

Σε μια νέα εποχή θα εισέλθει σύντομα το ποδόσφαιρο με τη χρήση του βίντεο βοηθός ρέφερι (VAR ) δηλαδή της χρησιµοποίησης του βίντεο για την διαιτησία των αγώνων και την εξάλειψη των λαθών, της κακοπιστίας, της γκρίνιας στις εξέδρες.

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ώρες μετά το γκολ-φάντασμα του Παναμά στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα (2-1) και το οποίο του έδωσε την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο πήρε θέση υπέρ της αναγκαιότητας εισαγωγής του VAR (video assistant referee ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, το 2018.

«Όταν παίζεις την πρόκριση σε ένα Μουντιάλ και το παιχνίδι κρίνεται από ένα σημαντικό λάθος του διαιτητή, που μπορεί να συμβεί, γιατί οι διαιτητές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη όπως όλοι οι άλλοι, τότε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να διορθώσουμε αυτά τα λάθη», ανέφερε αρχικά ο Τζιάνι Ινφαντίνο και πρόσθεσε:

«Όταν όλος ο κόσμος βλέπει ένα λάθος σε δευτερόλεπτα και ο μόνος που δεν το βλέπει είναι ο διαιτητής, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί και υπάρχει ο τρόπος για να το διορθώσουμε, τότε θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, δεν υπάρχει καμία αρνητική ένδειξη στις δοκιμές μας. Κάθε φορά που το βίντεο χρησιμοποιήθηκε, πήγε καλά, επιβεβαιώνοντας την απόφαση του διαιτητή ή διορθώνοντας το λάθος. Ο στόχος του VAR δεν είναι οι μικρές λεπτομέρειες, αλλά τα μεγάλα λάθη».

Η χρήση του VAR θα αφορά:

1) Ευκαιρία για γκολ

2) Λάθος υπόδειξη σε παίκτη για πειθαρχικό παράπτωμα

3) Κόκκινη κάρτα

4) Πέναλτι