Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το βαρύ – ελαφρύ χιόνι του meteo.gr και τα δέντρα που πέφτουν

Το ανέβασαν πριν λίγο στα Face_Book (πρωτότυπο άρθρο εδώ) και κοντεύει να γίνει viral –με αναπαραγωγή των αστικών ΜΜΕ –που βρήκαν ευκαιρία για να ξεχάσουμε τη Μήδεια και να …πάμε γι’ άλλες πολιτείες ερωτικές | Να βρεθούμε σ’ εμπειρίες λυτρωτικές (αν το θες), να πάμε γι’ άλλες πολιτείες αναρχικές, να βρεθούμε σ’ απεργίες (αρκεί να ‘ναι) προσωπικές (και κυρίως όχι του ΠΑΜΕ…
Σημειωτέον πως υπογράφεται τεχνηέντως και από Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΕΡΤ Α.Ε. και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ας δούμε όμως το σημείωμα το οποίο περιέχει πολλές μισές αλήθειες

(…)
Όπως θα έχουμε παρατηρήσει οι περισσότεροι, η μορφή του χιονιού και η υφή του μπορεί να διαφέρουν πολύ, τόσο κατά τη χιονόπτωση όσο και κατά τη χιονόστρωση.
Τα διαφορετικά είδη χιονιού έχουν και διαφορετικό βάρος. Όσο περισσότερο νερό περιέχει μέσα του το χιόνι, τόσο πιο βαρύ είναι όπως μπορούμε να δούμε και στο σχήμα παρακάτω το οποίο δίνει προσεγγιστικά το βάρος του χιονιού ανά τετραγωνικό μέτρο για 20 εκατοστά χιονόστρωσης.

Το αφράτο χιόνι (ονομάζεται και ξηρό) το οποίο παρατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν) είναι το πιο ελαφρύ από όλα.
Το κανονικό χιόνι (σε ελαφρώς αρνητικές θερμοκρασίες) έχει προσεγγιστικά τριπλάσιο βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο κάλυψης από αυτό του ξηρού αφράτου χιονιού.
Το υγρό χιόνι το οποίο παρατηρείται όταν οι θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος κυμαίνονται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, είναι το βαρύτερο λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό και έχει προσεγγιστικά επταπλάσιο βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο από αυτό του ξηρού αφράτου χιονιού.
Ακολουθεί «σχηματική απεικόνιση της διαφοράς του βάρους των 3 κύριων κατηγοριών χιονιού» – επιμέλεια γραφικού Α. Μούστρης (;;).

Χιόνια Meteo.gr

Επομένως οι επιπτώσεις του ίδιου όγκου χιονιού που έχει επικαθήσει πάνω σε δέντρα και κατασκευές είναι πολύ πιο σημαντικές όταν το χιόνι είναι σε κάποιο βαθμό υγρό (ΣΣ. -|>Σώ…ω…ω..πα!)

☃️  ☃️ 

Τι συνέβη από πλευράς θερμοκρασιών στην Αττική κατά τη διάρκεια της Μήδειας; (συνεχίζει το meteo.gr)

Αν συγκρίνουμε τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις βόρειες περιοχές της Αττικής στις μεγάλες χιονοπτώσεις των τελευταίων 20 ετών με βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στην Πεντέλη (σε 500 μέτρα υψόμετρο) βλέπουμε ότι:
☃️  το 2002 (04-06/01) η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -5°C
☃️  το 2004 (12-13/02) και το 2008 (17-18/02) η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -10°C
☃️  την Τρίτη 16/02/2021 η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν μόλις -2.7°C

Οι σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες της πρόσφατης χιονόπτωσης στο πλαίσιο της «Μήδειας» είχαν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παρουσία νερού στις νιφάδες χιονιού και επομένως με σημαντικά μεγαλύτερο βάρος ανά μονάδα επιφάνειας.
Επιπροσθέτως, το υγρό χιόνι δεν παρασύρεται εύκολα από τους ανέμους που πνέουν κοντά στο έδαφος, και οι εντάσεις των ανέμων στις προηγούμενες κακοκαιρίες ήταν αρκετά πιο ισχυρές σε σύγκριση με την κακοκαιρία «Μήδεια».

☃️   Μπορούμε να το προβλέψουμε εκ των προτέρων; (παραδέχεται το meteo)

Σε μεγάλο βαθμό ναι. Θα πρέπει να μην εστιάζουμε πλέον μόνο στο αν θα χιονίσει ή δεν θα χιονίσει αλλά και να τονίζουμε και την αναμενόμενη υφή του χιονιού και το ύψος χιονόστρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες όσο και τις πραγματικές (από τις μετρήσεις σταθμών) κατά τη διάρκεια του γεγονότος.
Μια τέτοια προσέγγιση επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για πιθανόν σοβαρότερα προβλήματα.
Άλλωστε η διεθνής τάση στον τομέα της πρόγνωσης δεν είναι πλέον να δίνουμε μόνο πρόγνωση των καιρικών φαινομένων αλλά και πρόγνωση των πιθανών συνεπειών των φαινομένων.

Snow Χιόνια lift-book

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο βάρος του χιονιού, όπως η διάρκεια παραμονής του χιονιού σε μια επιφάνεια, η υγρασία και η θερμοκρασία σε ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, η συγκέντρωση αερολυμάτων, κλπ., παράγοντες που μπορούν να κάνουν τις επιπτώσεις της χιονόπτωσης και της χιονόστρωσης αρκετά πιο πολύπλοκες.
Χρειαζόμαστε μετρητικούς σταθμούς για το ύψος του χιονιού στο έδαφος που θα συμπληρώνουν τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών ώστε να μπορούμε να υπολογίζουμε την υφή, το ύψος και το βάρος του χιονιού.
Τέλος, το υγρό χιόνι αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης χιονοστιβάδων στις ορεινές περιοχές, όπου αποτελεί συχνό φαινόμενο (πχ. στην Πίνδο) και στη χώρα μας μέχρι στιγμής απουσιάζουν οι μετρητές του ύψους χιονιού (με εξαίρεση μετρήσεις χιονιού που πραγματοποιούμε εδώ και 3 έτη στον Ψηλορείτη).infoΜια πρώτη παρατήρηση:
Τα καιρικά φαινόμενα –που πλέον χαρακτηρίζονταιαπό την κυβέρνηση και τους λοιπούς αρμόδιους (κρατικές υπηρεσίες, μηχανισμούς κλπ.) συλλήβδην και κατά το δοκούν «ακραία» (κατά τη λαϊκή ρήση «τα καλά και συμφέροντα»), διαβεβαιώνοντας μονίμως για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού είναι πλέον –χάρη στην τεχνολογία προβλέψιμα με ακρίβεια πολύ πριν συμβούν (στην περίπτωση της «Μήδειας» μια βδομάδα πριν –το «Ατέχνως» ανέβασε το πρώτο ενημερωτικό στις 10 Φλεβάρη, και με λεπτομέρειες 3-4 μέρες νωρίτερα «πριν μας βρει το κακό» -βλ 15-Φεβ, «Ατέχνως» έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων- Την Αττική θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Μήδεια).

ΔΕΔΔΗΕ

Μπροστά λοιπόν σε μια χιονόπτωση που όλοι περίμεναν με γνωστά στο 100% τα –κατά τόπους χαρακτηριστικά της, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο των αρμόδιων που υπήρχε –«αρμόδιων» που μάλιστα τσακώνονταν μεταξύ τους για το ποιος είναι αρμόδιος ήταν το «μένουμε σπίτι» («αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις» το ονόμαζαν από πάντα).
Αν τώρα πάρουμε υπόψη πως λόγω πανδημίας αυτές ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένες στο ελάχιστο, φαίνεται ακόμη πιο ανάγλυφα το μέγεθος της αναλγησίας.

Κατά δεύτερο:
Δεν είναι η πρώτη φορά με άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με λίγους πόντους χιόνι (αυτή τη φορά ήταν 20-25…) , που εθνικές οδοί και κεντρικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού.
Και αυτά ανεξαρτήτως «βάρους» και «είδους», χιονιού (κατά τον «ειδικό» του meteo).
Από τη στιγμή που τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων και μη φαινομένων, οι συγκοινωνίες,  μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστουςοφέλους», η οποία είναι βασική –διαχρονικά, πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων (δηλ. κεντρικής και τοπικής διοίκησης), τόσο μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.
Πχ. θέμα πολύωρων και πολυήμερων –ακόμη και στην Αττική, διακοπών ρεύματος δεν υπήρχε ούτε τους καιρούς της αμαρτωλής ΔΕΗ: αυτό προέκυψε μετά το ξεπούλημα και τη διάσπαση σε «μικρή» και «μεγάλη»Χιόνια αέρας

Κάποια τεχνικά δεδομένα

 • Καταρχήν τα φορτία του χιονιού (που δεν πρέπει να τα βλέπουμε ανεξάρτητα από εκείνα του ανέμου –«ανεμοπίεση») είναι με σαφήνεια καθορισμένα και στη χώρα μας, τελευταία σύμφωνα και με τον λεγόμενο ευρωκώδικα –κατά περιοχή
 • Μια ελάχιστη φόρτιση 0,80-0,85 kn/m2 (εκτός αν πρόκειται για νότια Ελλάδα –πλην ορεινών Κρήτης), που αντιστοιχούν σε 40cm χιόνι, αποτελεί μια συνήθη πρακτική υπολογισμού, με βάση και το ειδικό βάρος του χιονιού / «τύπο» –φρέσκο, στρωμένο (ώρες ή μέρες μετά τη χιονόπτωση) παλαιό (σε κάποια μέρα παραμένει όλο το χειμώνα) και φυσικά το βρεγμένο (αυτό που αναφέρει σαν «υγρό» η ανάρτηση του meteo), που είναι 4πλάσιου και όχι 7πλάσιου βάρους –που μάλλον από παραδρομή αναφέρεται

Χιόνια

ℹ️  🏂  Ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από το χιόνι και τις ιδιότητές του.

 • Το χιόνι δημιουργείται από την υγρασία του αέρα που συγκεντρώνεται (συνήθως) γύρω από μόρια σκόνης κλπ αιωρούμενα σωματίδια σε θερμοκρασίες κάτω του 0°C, μεταξύ, κάτω ή πάνω από στρώματα των νεφών (αναλόγως γεωγραφικού πλάτους και θερμοκρασίας), από τη συμπύκνωση υδρατμών (κάτω του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό –αλλιώς έχουμε χαλάζι ως μορφή υετού, από κομμάτια πάγου, μεγέθους …μέχρι καρύδι και βάλε)
  Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, ενωμένους χαλαρά μεταξύ τους σχηματίζοντας τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.
  Έχουν παρατηρηθεί στο μικροσκόπιο πάνω από 6.000 διαφορετικοί τύποι νιφάδων, πρακτικά όμως, υπάρχουν άπειροι γιατί εξαρτώνται από το μεγαλείο της φύσης (συνδυασμοί υγρασία και θερμοκρασίας).
 • Γενικά το χιόνι το χωρίζουμε στις 3 κατηγορίες που προαναφέρθηκαν ανάλογα με τις συνθήκες σχηματισμού του.
  Ξηρό χιόνι: μικροί σαφείς εξάγωνοι αστέρες που δημιουργούνται σε συνθήκες εξαιρετικού κρύου. Όσο και να τους πιέσουμε με τα χέρια δεν σχηματίζουν μπάλα, δεν μπορούμε να κάνουμε χιονάνθρωπο, ούτε να παίξουμε χιονοπόλεμο.
  Μέτριας υγρασίας χιόνι: μικροί αστέρες με τάση στρογγυλοποίησης στα άκρα.
  Υγρό χιόνι: αστέρες σχετικά μεγάλοι ( μπορούν να φτάσουν και τα 3cm! διάμετρο), στρογγυλοποιημένοι, που δημιουργούνται σε θερμοκρασίες κοντά στους 0°C.
  Σημειώνουμε εδώ ότι οι δύο ακραίοι τύποι χιονιού προκαλούν τις χιονοστιβάδες, ενώ οι δύο πρώτοι τύποι δεν διατηρούνται για πολύ στην αρχική τους κατάσταση όταν φτάσουν στο έδαφος.
 • Το ειδικό βάρος του χιονιού μπορεί να είναι από 0.03 έως 0.8kg / λίτρο (!) (ΣΣ |> ~0.91kg είναι αντίστοιχα το βάρος του πάγου) δηλαδή το βάρος αρχίζει από 30 και φτάνει τα 800kg / m3!
  Συνήθως το χιόνι όταν πέφτει είναι πανάλαφρο έχοντας ειδικό βάρος 0.05-0.07 και όταν στρωθεί στο έδαφος φτάνει το 0.2-0.3, εφ’ όσον δεν παρατηρηθούν σοβαρές αλλαγές των ατμοσφαιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας.
  Έτσι, ενώ συνήθως το χιόνι περιέχει 90% αέρα όταν πέφτει, όταν στρωθεί και μετά από μία-δύο ημέρες, αυτή η αναλογία μειώνεται στο 70-60% και συνεχίζει να μειώνεται όσο περνά ο καιρός, αυξάνοντας το βάρος του.
 • Όταν το χιόνι στρωθεί είτε στο έδαφος είτε σε παλαιότερο στρώμα χιονιού, μπαίνουν σε κίνηση δύο ειδών διαδικασίες, η καταστροφική μεταμόρφωση και η παραγωγική μεταμόρφωση.
  Η καταστροφική μεταμόρφωση (συμπύκνωση –το χιόνι «βαραίνει») είναι η πρώτη διαδικασία που συντελείται μόλις το χιόνι επικαθίσει στο έδαφος -συνίσταται στην καταστροφή των ακίδων (λιώσιμο) και το σχηματισμό δεσμών μεταξύ των κλάδων των αστέρων του χιονιού.
  Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στο στρώμα του χιονιού, τόσο λόγω της θερμοκρασίας του εδάφους, όσο και της πιέσεως που δημιουργείται από το βάρος των επικαθήμενων στρώσεων.
  Η παραγωγική μεταμόρφωση συντελείται είτε μετά την καταστροφική μεταμόρφωση, λόγω αποδέσμευσης αέρα κατά την καταστροφή των ακίδων, είτε (σπανιότατα) λόγω απότομης αλλαγής των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Χιόνια

Τι ακριβώς συμβαίνει; Μεταξύ του εδάφους και του αέρα συνήθως υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας και μάλιστα μεγάλη (θερμό το έδαφος – ψυχρός ο αέρας). Έτσι ο αέρας που απελευθερώνεται κατά τη καταστροφική μεταμόρφωση κινείται προς τα πάνω (από τα θερμότερα στα ψυχρότερα) μεταφέροντας υγρασία.
Συναντώντας τα πάνω ψυχρά στρώματα χιονιού η υγρασία απορροφάται από αυτά και μετατρέπει τους εξαγωνικούς αστέρες σε σκληρά σφαιρίδια με ελάχιστη συνοχή.

 • Η πορεία και των δύο αυτών διαδικασιών εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έτσι η καταστροφική μεταμόρφωση γίνεται εντονότερη όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, ενώ η παραγωγική μεταμόρφωση εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας αέρος-εδάφους και φυσικά επιταχύνεται όταν αυτή η διαφορά είναι μεγάλη (συνήθως αυτό σημαίνει ψυχρό άνεμο). Όλα αυτά φυσικά σε συνάρτηση με το είδος του χιονιού (ξηρό-μέτριας υγρασίας-υγρό).
 • Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χιονιού έχει επίσης ο άνεμος, όχι τόσο ως παράγοντας θερμοκρασίας, όσο ως παράγοντας μηχανικής παραμόρφωσης των αστέρων (καταστροφή των ακίδων κατά τη μεταφορά των αστέρων από τον αέρα, συσσώρευση υπό πίεση σε μεγάλους όγκους) –αυτό στα βιουνα συντελεί σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία χιονοστιβάδων.

Κακοκαιρία Μήδεια Mhdeia

Να μην κουράζουμε περισσότερο τον αναγνώστη με περισσότερες λεπτομέρειες, που μπορεί να έχουν πρακτική αξία για εμάς τους μηχανικούς και τους μετεωρολόγους, αλλά καμία απολύτως –πέρα από εγκυκλοπαιδική για τη λαϊκή οικογένεια, που υφίσταται σε μόνιμη βάση την αναλγησία του αστικού κράτους, όχι μόνο από το χιόνι, αλλά και από άλλα φυσικά φαινόμενα (βροχές πχ –που εξελίσσονται σε πλημμύρες) και που πάντα θα χαρακτηρίζονται «ακραία» προς απόσειση ευθυνών.
Όμως όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα είναι γνωστά στους αρμόδιους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Και ένα τελευταίο:
Θα θυμίσουμε πως για την απαραίτητη συντήρηση των δέντρων σε αστική περιοχή (κλάδεμα, αραίωμα, κοπή κλπ) είναι (συν)υπεύθυνοι 10άδες -κατά περίπτωση φορείς Δασαρχείο, Πολεοδομία, Δήμος – περιφέρεια της περιοχής, με αλληλοεπικαλύψεις και κόντρες μεταξύ τους, χωρίς μελέτες και σχεδιασμό ενώ από χρήματα –το κυριότερο, δεν υπάρχει “σάλιο”.
Και επειδή οι δήμοι δεν διαθέτουν ούτε στοιχειώδη εξοπλισμό (πχ. μεγάλο & ασφαλές καλαθοφόρο) εκλιπαρούν για ένταξη στα “πράσινα ταμεία“, τα οποία όμως έχουν άλλες προτεραιότητες…
(ΣΣ |> Ακούστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2010 από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ως αντικαταστάτης του “Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων” (ΕΤΕΡΠΣ) και του “Ειδικού Φορέα Δασών” (ΕΦΔ), που και τα δύο ήταν ΝΠΔΔ -το ΕΤΕΡΠΣ με απόθεμα  260 εκατ. ευρώ, τεράστια ακίνητη περιουσία και κάθε χρόνο έσοδα ~30 εκατ. από πρόστιμα για αυθαίρετα, εισφορές για έκδοση αδειών οικοδομών, από τον ειδικό λογαριασμό που ήταν το λεγόμενο παλιά ΤΑΛΙΜ της βενζίνης, από τέλη μεταφοράς συντελεστή δόμησης, κ.ά.
Ο ΕΦΔ εκτός απο αποθεματικό 40 εκατ. ευρώ είχε και μία ανυπολόγιστη ακίνητη περιουσία (εργοστάσια, ακίνητα σε όλη τη χώρα, μάλιστα πολλά στο Λεκανοπέδιο, στόλο αυτοκινήτων, κ.ά.), ενώ κάθε χρόνο έσοδα 30 εκατ. ευρώ.
Δείτε “Εργαλείο ενίσχυσης των «πράσινων» αρπακτικών

 


Δείτε και Χιόνια και «Χιονονιφάδες»


Χιόνια ρεύμα ΟΚ “Συνήθη” καιρικά φαινόμενα, στον πλανήτη γη -εξαιρείται η Ελλάδα, όπου τα πάντα είναι ακραία

Μήδεια Medea AttikH 16 Feb 2021 bird

Χιόνια Ρίζος ΠΑΜΕ