Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Βερολίνο θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων

Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μία ημέρα αφού η Ελλάδα θυμήθηκε και κατέθεσε αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές -και με διαφαινόμενη την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την καρέκλα της αστικής διακυβέρνησης- θυμήθηκε… η κυβέρνηση να επιδώσει στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία, για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε σήμερα τη ρηματική διακοίνωση.

«Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δημιουργήσει προσδοκίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει, επίσης, πως η διπλωματική αυτή ενέργεια «έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία», η οποία βέβαια παρέπεμπε σε μακρόσυρτες νομικίστικες διαδικασίες και σε …διάλογο με το Βερολίνο, αντί για την προβολή συγκεκριμένων διεκδικήσεων.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε υπενθυμίσει σε αυτή τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν και είχε επιδοθεί ρηματική διακοίνωση. Από τότε πέρασαν κοντά 25 χρόνια, αλλά ουδέποτε ξεκίνησε η συζήτηση με το Βερολίνο. Χώρια που στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης δεν γίνεται καμία αναφορά στα συγκεκριμένα στοιχεία που υπάρχουν για το ύψος των γερμανικών οφειλών, όπως αυτά που έχει επεξεργαστεί το Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.