Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το διεκδίκησαν με την απεργία τους οι λιμενεργάτες (Cosco), το κέρδισαν: Εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά

Υπό την πίε­ση της απερ­γί­ας των εργα­τών στις προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμα­νιού του Πει­ραιά (Cosco) η κυβέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να τους εντά­ξει στα βαρέα και ανθυ­γιει­νά επαγγέλματα.

Ήταν η δέσμευ­ση που ανέ­λα­βε ο Π. Κου­ρου­μπλής στην πρώ­τη τρι­με­ρή που έγι­νε στη διάρ­κεια των πρό­σφα­των απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων και αφο­ρού­σε ένα από τα βασι­κά αιτή­μα­τα των εργαζομένων.

Μετά από σει­ρά συνα­ντή­σε­ων στα υπουρ­γεία Εργα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης & Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης και Ναυ­τι­λί­ας & Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, μετα­ξύ εκπρο­σώ­πων των εργα­ζο­μέ­νων και των γενι­κών γραμ­μα­τέ­ων των δύο υπουρ­γεί­ων ανα­φο­ρι­κά με το θέμα της έντα­ξης του εργα­το­τε­χνι­κού προ­σω­πι­κού που απα­σχο­λεί­ται στους προ­βλή­τες δια­κί­νη­σης εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων ΙΙ και ΙΙΙ στις δια­τά­ξεις του ισχύ­ο­ντος Πίνα­κα Βαρέ­ων και Ανθυ­γιει­νών Επαγ­γελ­μά­των, ο υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας Πανα­γιώ­της Κου­ρου­μπλής απέ­στει­λε έγγρα­φο προς το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας στο οποίο ανα­φέ­ρει ότι, με βάση τις δια­τά­ξεις της Σύμ­βα­σης Παρα­χώ­ρη­σης μετα­ξύ ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου και ΟΛΠ ΑΕ (Ν.4404/2016) οι Προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ βρί­σκο­νται εντός της Χερ­σαί­ας Λιμε­νι­κής Ζώνης του ΟΛΠ και απο­τε­λούν τμή­μα­τα του Εμπο­ρι­κού Λιμέ­να Πειραιά.

Σε συνέ­χεια ο υφυ­πουρ­γός Εργα­σί­ας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Ανα­στά­σιος Πετρό­που­λος, με έγγρα­φό του προς τον ΕΦΚΑ διευ­κρί­νι­σε ότι ανα­φο­ρι­κά με τους ανω­τέ­ρω εργα­ζο­μέ­νους εφαρ­μο­γή έχουν οι δια­τά­ξεις της περί­πτω­σης 41 του ισχύ­ο­ντος Πίνα­κα Βαρέ­ων και Ανθυ­γιει­νών Επαγγελμάτων.

Το άλλο βασι­κό αίτη­μα των εργα­ζο­μέ­νων ήταν δια­πραγ­μά­τευ­ση για την υπο­γρα­φή συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­σης, για την οποία δεσμεύ­τη­κε η Cosco η οποία όμως στην πορεία υπο­νό­μευ­σε φτά­νο­ντας μέχρι το στή­σι­μο εργο­δο­τι­κού σωματείου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο