Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών καταδικάζει απερίφραστα το βανδαλισμό του γλυπτού στην παραλία του Π. Φαλήρου

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καταδικάζει απερίφραστα το βανδαλισμό (σύμφωνα με την καταγγελία του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη) του πολυσυζητημένου γλυπτού του συναδέλφου Κωστή Γεωργίου «PHYLAX», τοποθετημένου στην παραλία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου: «Σε επιστολή του ΕΕΤΕ προς το δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη στις 11/01/2018, επισημαίνεται η διαφωνία μας με τη διαδικασία τοποθέτησης του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί “κρίση αισθητικής αρτιότητας”, όπως θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα για την τοποθέτηση καλλιτεχνικών έργων στο δημόσιο χώρο.Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι “η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία είτε αφορά αγορά είτε δωρεά. Στην περίπτωση αγοράς έργου συνολικού κόστους άνω των 5.000 ευρώ (αμοιβή του καλλιτέχνη μαζί με το κόστος κατασκευής) απαιτείται η διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, ενώ στην περίπτωση δωρεάς προς το δήμο, θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου, από Επιτροπή Αισθητικής Αρτιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη αποδοχή του έργου και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο».

Εκφράζουμε όμως τη βαθύτατη λύπη μας όταν έστω μία μικρή μερίδα της κοινωνίας χειραγωγείται από αυθαίρετες ερμηνείες ενός έργου τέχνης. Κινητοποιούνται εναντίον του για να γλιτώσουν από έναν φανταστικό – ανύπαρκτο “σατανά”, όταν οι ζωές μας καταστρέφονται καθημερινά από αποφάσεις επίγειων “σατανάδων” με όνομα και ιδιότητες συγκεκριμένες.

Οι επιθέσεις με βάρβαρο πρακτικό τρόπο στην Τέχνη, και στην ιδεολογία γενικά, αποτελούν φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνου εκφασισμού της κοινωνίας μας».

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, περίπου στις 3:30 ξημερώματα Πέμπτης, 15 άτομα πήγαν στο σημείο, με ένα φορτηγό και δύο τζιπ, χωρίς πινακίδες, έδεσαν με σχοινιά το γλυπτό και το έριξαν κάτω. Από την πτώση έσπασαν τα φτερά και το κεφάλι του γλυπτού.

Όμως, όπως είπε ο Δήμαρχος, το γλυπτό απομακρύνθηκε από το σημείο και μεταφέρθηκε στον καλλιτέχνη, με σκοπό την επισκευή και την επανατοποθέτησή του στο ίδιο σημείο.