Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Εργατικό Κόμμα (PT) της Βραζιλίας θα ζητήσει μέσω πολιτικής δίκης παραίτηση του Μπολσονάρο

Η ανακοίνωση του PT έγινε μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας της Βραζιλίας, Nelson Teich, λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το Εργατικό Κόμμα (PT) της Βραζιλίας  |> Partido de los Trabajadores (PT) de Brasil – θα υποβάλει επίσημη αναφορά για την έναρξη πολιτικής δίκης εναντίον του προέδρου Jair Bolsonaro, για τη διαχείρισή της κρίσης του Covid-19.
Σε δήλωση, το κόμμα ανέφερε ότι η εκτελεστική επιτροπή «αποφάσισε να φέρει στη Βουλή (ΣΣ |> “των Αντιπροσώπων” -η Βραζιλία έχει και Κογκρέσσο) μια συλλογική αίτηση απομάκρυνσης του Προέδρου Jair Bolsonaro», επισημαίνοντας ότι το αίτημα θα υποστηριχθεί επίσης από κινήματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και νομικά πρόσωπα.
«Με αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος του PT, Gleisi Hoffmann.

Ο Μπολσονάρο, έχει σηκώσει μπαϊράκι και «δεν συνεργάζεται πλέον ούτε με την κυβέρνηση», είπε ο  Hoffmann, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση μαζί με τους ηγέτες, Enio Verri (κάτω βουλή) και José Guimarães (μειοψηφία στο Κογκρέσσο / γερουσία).

Partido de los Trabajadores PT de Brasil logo

Για τον βουλευτή, ο πρόεδρος «είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στην κρίση που βιώνουμε και δεν έχει ούτε τις προϋποθέσεις ούτε τη διοικητική και ανθρώπινη ικανότητα να ηγηθεί της χώρας».

Ο πρώην αρχηγός του στρατού «πολεμά με ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεν προστατεύει τον λαό της Βραζιλίας», δήλωσε ο Χόφμαν, ο οποίος θεώρησε «καλό να θυμίσει ότι το PT έχει σε εκκρεμότητα τέσσερις αγωγές στην Justicia Electoral (εκλογοδικείο) που ζητούν την ακύρωση του αποτελέσματος σχετικά με τον Μπολσονάρο (σαν ομάδα) και τον (Hamilton) Mourão (αντιπρόεδρο της χώρας) ».

Η απόφαση του Εργατικού Κόμματος – περισσότερο μια πολιτική οργάνωση των πρώην προέδρων Lula Da Silva y Dilma Rousseft  (Λούλα Ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρούσεφ), όπως ήδη ειπώθηκε έρχεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας Nelson Teich (Νέλσον Τέιχ), λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Teich ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Απριλίου και αντικατέστησε τον Luiz Henrique Mandetta, ο οποίος απομακρύνθηκε από τον Jair Bolsonaro για τις διαφωνίες του σχετικά με τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης Covid-19.

Η Βραζιλία είναι το επίκεντρο της πανδημίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καταγράφοντας 220.291 θετικά κρούσματα, 14.962 θανάτους και 84.970 που φαίνεται να γλύτωσαν.

Σύμφωνα με τις πηγές του PT, η εθνική του ηγεσία διαβουλεύεται με δημοκρατικές και λαϊκές δυνάμεις, έτσι ώστε η συλλογική απαίτηση για κατηγορίες (καταγγελία) να μπορεί να καταρτιστεί, να υπογραφεί και να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας την πιθανότητα μετέπειτα συμπερίληψης και άλλων πολιτικών οντοτήτων.

«Είναι απαραίτητο να προωθηθεί η αίτηση απομάκρυνσης», δήλωσε (κατήγγειλε) ο Verri, που έχει να κάνει με το «σεβασμό για τον λαό της Βραζιλίας και τη ζωή του λαού –ενώ κόσμος πεθαίνει, έχουμε έναν ανεύθυνο πρόεδρο».

Ατέχνως info

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο επιδερμικά, όπως οι “σύντροφοι” του PT, τα παρουσιάζουν και ο Jair Bolsonaro καθόλου “ανίκανος” με την έννοια που το βάζουν είναι, το αντίθετο.
Εκείνο που λείπει στη συγκεκριμένη χώρα -όπως και σε άλλες της Λατινικής Αμερικής και γενικώτερα είναι αυτό που ονομάζουμε «υποκειμενικό παράγοντα» στον αντίποδα των λεγκαλιστικών αυταπατών του PT (και όχι μόνο)

Μετάβαση στο περιεχόμενο