Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το εργοδοτικό έγκλημα της Cosco και η «Αυγή» σε σύγχυση

«Δουλεύουμε με απειλές, με το πιστόλι στον κρόταφο. Κόντρα βάρδιες χωρίς ξεκούραση. Δηλαδή μπορεί να σχολάσουμε 7 το πρωί και 2 το μεσημέρι να πρέπει να ξαναβαρέσουμε κάρτα. Αν αρνηθείς, την πάτησες. Σε απειλούν ότι δεν πρόκειται να σου ανανεώσουν τη σύμβαση», ήταν τα λόγια του Στέφανου.

Και ο Πάνος θα συμπληρώσει: «Για τους χειριστές αυτό που ισχύει είναι το “γρήγορα”, γιατί τις γερανογέφυρες τις χρονομετράνε. Εμείς που είμαστε στο δέσιμο των κοντέινερς, με τις στοίβες του να είναι και 7 όροφοι, αντί να μας βάλουν μηχάνημα με κλούβα για να κάνουμε τη δουλειά μας, κρεμόμαστε από το μηχάνημα της γερανογέφυρας. Οποιος ζητήσει κλούβα, έφυγε. Στα καράβια ο φωτισμός δεν επαρκεί και παρά τρίχα τις προάλλες τη γλίτωσα και δεν έπεσα σε αμπάρι».

«Ετσι βγάζει τα κέρδη της η COSCO. Πάνω στα κορμιά μας πατάει. Είναι αμέτρητοι οι σακατεμένοι εδώ μέσα, οι σπονδυλοδεσίες σε 30χρονους συναδέλφους. Κάποια στιγμή ήταν βέβαιο ότι κάποιος από μας θα την πλήρωνε και με τη ζωή του. Έλαχε στον Μήτσο», είπε και ο Νίκος.

Συριζα Προοδευτική Συμμαχία logo

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρίσκονται σε σύγχυση. Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι η  εφημερίδα τους, η «Αυγή», συνεχίζει να αναπαράγει το ραβασάκι της εργοδοσίας ότι ο εργάτης σκοτώθηκε στις προβλήτες της COSCO αφού είχε τελειώσει τη βάρδια του, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Εκτός και έχουν πάθει τύφλωση από τα νούμερα για την κερδοφορία της «εμβληματικής επένδυσης» -όπως την χαρακτηρίζουν- για την οποία «μάτωσαν» ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι κυβερνήσεις…

Την «βρώμικη είδηση» που διακινεί το ΑΠΕΜΠΕ και αναπαράγουν ΜΜΕ ότι ο εργαζόμενος ο οποίος σκοτώθηκε στη COSCO «μόλις είχε σχολάσει και επέστρεψε να πάρει από το σημείο κάποια προσωπικά αντικείμενα», καταγγέλλει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Η «είδηση» που κυκλοφορεί, προφανώς κατ’ εντολή της εργοδοσίας, έχει στόχο να κρύψει τις ευθύνες για αυτό το νέο έγκλημα καθώς το δυστύχημα έγινε εν ώρα εργασίας, όπως αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

cosco sygkentrosi 3

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας

Γερανογέφυρα πέρασε πάνω από τον 40χρονο Δημήτρη Δαγκλή και πριν προλάβει να αντιδράσει τον έκοψε στη μέση!

Εκεί, σε Γενική Συνέλευση που κάλεσε αμέσως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ) αποφάσισαν 24ωρη απεργία, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, και απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

Να είναι ο τελευταίος!
Θέλουμε να επιστρέφουμε ζωντανοί στα σπίτια μας!

Τις συζητήσεις έκοψε η φωνή του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή: «Φτάνει πια, νισάφι! Πρέπει να γίνουμε ενωμένοι μια γροθιά, συνάδελφοι, και να απαιτήσουμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας ζωντανοί και σώοι. Το χρωστάμε στον Δημήτρη. Κανένας άλλος συνάδελφος να μη θυσιαστεί για τα κέρδη της COSCO» και της κάθε COSCO.

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της COSCO απαιτούν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για τον τραγικό θάνατο. Όπως σημείωσε, «υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, κόντρα βάρδια, χωρίς ξεκούραση», ενώ ανέδειξε ότι την κερδοφορία που εμφανίζει η COSCO, τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων για ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο, ώστε να «ανεβάζουν» τις μπίζνες τους τις οποίες υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, την ανάπτυξη που διαφημίζουν, «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι την πληρώνουν πολύ ακριβά», με την άγρια εκμετάλλευση, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», ενώ τώρα ήρθε να βάλει και τη σφραγίδα του το αίμα του Δημήτρη Δαγκλή.

Κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο: Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα. Οι 4άρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να γίνουν 6άρες. Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους, κ.λπ. Τα λόγια του πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα των δεκάδων συγκεντρωμένων εργατών.

Περισσότερα στο Ριζοσπάστη