Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε το ΤΕΛΟΣ της εναλλαγής της ώρας – Πότε αλλάζει η ώρα

Την απαγόρευση της της εναλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο (θερινή ώρα – χειμερινή ώρα) ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σειρά παίρνει ο συμβιβασμός με κάθε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει με δύο φορές το χρόνο αλλαγές στο ρολόι της ημέρας ή θα «κολλήσει» μόνιμα στη θερινή ή χειμερινή ώρα.

Και τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή τους πριν από την προτεινόμενη αλλαγή έως τον Απρίλιο του 2020. Στη συνέχεια, θα συντονίσουν έτσι ώστε οι αποφάσεις τους να μην διαταράξουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα επίσης με την πρώτη τοποθέτηση, η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα, θα επιθυμούσαν περισσότερο τη σημερινή λύση -να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα ρολόγια δύο φορές
το χρόνο. Η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία θέλουν τη χειμερινή ώρα ως μόνιμη λύση. Η Γερμανία, η Πολωνία, η Κύπρος, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής, υποστηρίζουν τη θερινή ώρα αιωνίως.

Οι χώρες οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την κανονική τους (χειμερινή) ώρα θα πρέπει να αλλάξουν τα ρολόγια τους για τελευταία φορά, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021.

Για το γιατί κόπτεται η ΕΕ για την ρύθμιση του θέματος της ώρας δείτε στο συνημμένο κείμενο

Αλλαγή ώρας: Προτάσεις, προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις με «ουρά» – Η θέση του ΚΚΕ

Πότε αλλάζει η ώρα

Προς το παρόν και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00.

Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Γιατί έχουμε θερινή και χειμερινή ώρα; Γιατί η Κομισιόν σκέφτεται την κατάργηση της θερινής;