Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Ιράν “γελάει” με τον Ντόναλντ Τραμπ

«Πλανητάρχης» της παιδικότητας

trump1

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπερνά εύκολα τα όρια και ξεχνά πολλές φορές ότι είναι ενήλικας που κατέχει ένα κορυφαίο πολιτικό αξίωμα. Από το γεγονός αυτό εμπνεύστηκε κι ο δημιουργός της συγκεκριμένης γελοιογραφίας που εκτίθεται στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού στην Τεχεράνη.

Με μύτη Πινόκιο

trump2

Ο Ντοναλντ Τραμπ διαστρεβλώνει συχνά την αλήθεια και την παρουσιάζει όπως τον βολεύει. Γι’ αυτό και αυτή η γελοιογραφία απεικονίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με τη μύτη του Πινόκιο. Πάνω στη μύτη του κάθονται πουλάκια που μοιάζουν με το λογότυπο του twitter. Το πρώτο πουλάκι κουβαλά μια βόμβα.

Το λογότυπο του twitter με το πρόσωπο του Τραμπ

trump3

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο twitter. Μέσω αναρτήσεών του στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης προσβάλλει σχεδόν καθημερινά δημοσιογράφους, πολιτικούς του αντιπάλους καθώς και μειονότητες. Έτσι στη συγκεκριμένη γελοιογραφία βλέπουμε το λογότυπο του twitter να έχει το πρόσωπο του Τραμπ.

Ο Τραμπ και το Τείχος

trump4
Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών υποβλήθηκαν 1.614 γελοιογραφίες για το διαγωνισμό και μέσα σ’ αυτές δύο από τις ΗΠΑ. Οι γελοιογράφοι μέσω των σκίτσων τους καταστούν σαφές γιατί θεωρούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ επικίνδυνο. Τα σχέδια του Τραμπ για την έγερση ενός Τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι θέμα πολλών γελοιογραφιών, όπως και αυτής της γελοιογραφίας από την Κούβα.

Χαμογέλα Μελάνια

trump5
Είναι ευτυχισμένο το ζεύγος Τραμπ; Οι θεωρίες για το γάμος του Τραμπ και της Μελάνια δίνουν και παίρνουν. Το γεγονός ότι η Μελάνια έχει αρνηθεί δημόσια πολλές φορές να κρατήσει το χέρι του Προέδρου έχει συζητηθεί αρκετά. Αυτό το σκίτσο ενός σχεδιαστή από την Ιταλία απεικονίζει τον Τραμπ να αναγκάζει την σύζυγό του να χαμογελάσει.

“Το κράτος είμαι εγώ”

trump6
Οι διοργανωτές έχουν τραβήξει γενικότερα τα βλέμματα του κοινού συμπεριλαμβάνοντας σε άλλους διαγωνισμούς πολλά αμφιλεγόμενα θέματα, όπως για παράδειγμα το Ολοκαύτωμα και την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η γελοιογραφία αποτυπώνει τον τρόπο που βλέπει ο Τραμπ τον ευατό του σε σχέση με τη χώρα του: αντί της εθνικής σημαίας κυματίζει ο ίδιος.

Επιτρέπεται η κριτική

trump7

Ο Ιράν δεν αποτελεί παράδειγμα ελεύθερης έκφρασης. Η συγκεκριμένη έκθεση όμως έλαβε χώρα στην Τεχεράνη. Η πολιτική της χώρας επιτρέπει επισήμως να πραγματοποιούνται δράσεις εναντίον των ΗΠΑ διότι οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ περνούν μεγάλη κρίση.

Ο νικητής του διαγωνισμού

trump8
Ο Χάντι Ασάντι από το Ιράν είναι ο νικητής του διαγωνισμού γελοιογραφίας της Τεχεράνης. Στη γελοιογραφία του έχει σχεδιάσει τον Τραμπ να φορά ένα κοστούμι με χαρτονομίσματα του δολαρίου και τα μαλλιά του να παίρνουν φωτιά. Για το σχέδιο αυτό ο νικητής έλαβε χρηματικό βραβείο ύψους 1.500 δολαρίων.

 

Πηγή: Deutsche Welle