Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Ισραήλ απαγορεύει ακόμη και το ποδόσφαιρο στους Παλαιστίνιους

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Κάθε χρόνο, τα παλαιστινιακά ποδοσφαιρικά σωματεία διεξάγουν το Κύπελλο Παλαιστίνης, με ομάδες από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη να αναμετρούνται μεταξύ τους.

Αν και το παλαιστινιακό τουρνουά ποδοσφαίρου αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, FIFA, το Ισραήλ απαγορεύει στους παίκτες της Γάζας να συμμετάσχουν.

Ο σύλλογος Khadamat Rafah με έδρα τη Γάζα ζήτησε επισήμως άδεια ταξιδιού 35 ατόμων για το επαναληπτικό παιχνίδι με την Balata FC , αλλά μόνο τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών από την ηγεσία του συλλόγου, πήραν την άδεια να ταξιδέψουν στη Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει η Balata FC.

Καίει τις ανθρώπινες γέφυρες

-Ενώ το ποδόσφαιρο είναι γνωστό για τη δημιουργία γεφυρών φιλίας μεταξύ των ανθρώπων, οι ισραηλινές αρχές καίνε αυτές τις γέφυρες κάτω από ψεύτικες προθέσεις, δηλώνει ο Mohammed Shehada του Ευρω-μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε δελτίο τύπου.

Το Ευρω-μεσογειακό Παρατηρητήριο καταδικάζει τις ισραηλινές αρχές για την απαγόρευση 30 παικτών από τη Λωρίδα της Γάζας Rafah να παίξουν τελικό εναντίον της ομάδας Balata FC από την πόλη Nablus της Δυτικής Όχθης, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός TeleSur.

Παραβιάζει το δίκαιο της FIFA και η FIFA δεν αντιδρά

-Η απόφαση του Ισραήλ είναι τελεσίδικη, εκφράζει τη λύπη της η Susan Shalabi αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας PFA (Παλαιστινιακή Ένωση Ποδοσφαίρου).

Αλλά η απαγόρευση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της FIFA ότι “όλοι έχουν το δικαίωμα να παίξουν ποδόσφαιρο”, δηλώνει η Οργάνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα κατηγορεί τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, FIFA, ότι δεν ενδιαφέρεται για την ισραηλινή απαγόρευση παλαιστινίων ποδοσφαιριστών από τη Γάζα να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση του παλαιστινιακού πρωταθλήματος.

 «Απειλή για την ασφάλεια»

Οι ισραηλινές αρχές, από την πλευρά τους, όπως ήταν φυσικό γιαυτούς, υποστηρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές της Γάζας δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Δυτική Όχθη για λόγους «ασφαλείας».

Η δικαιολογία απορρίπτεται από την Διεθνή Οργάνωση που την θεωρεί πολιτική κάλυψη για την συλλογική τιμωρία που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και η οποία αποσκοπεί στην καταστολή των Παλαιστινίων με κάθε δυνατό τρόπο.

Και ενώ απαγορεύουν τους Παλαιστίνιους να παίζουν ποδόσφαιρο, στο πρωτάθλημα του Ισραήλ συμμετέχουν 6 ομάδες που έχουν έδρα στα κατεχόμενα εδάφη από το Ισραήλ.

Έτσι αναγκάστηκε η εταιρία Adidas να σταματήσει να είναι σπόνσορας του Ισραηλινού πρωταθλήματος. «Πρέπει να ακολουθήσουμε το Διεθνές δίκαιο», δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρίας.

Δεν έχει μείνει τρόπος εξόντωσης και αποκλεισμού των Παλαιστινίων που να μην έχει εφαρμόσει το Ισραήλ. Από τις δολοφονίες, την αρπαγή των εδαφών, την εκδίωξη τους από την πατρίδα τους, τις φυλακίσεις μικρών παιδιών, τον πειραματισμό ασθενών σε νέα φάρμακα από τις Ισραηλινές εταιρίες γενόσημων μέχρι και την στέρηση του δικαιώματος στο νερό, στο ρεύμα, στην μετακίνηση, στην άθληση.

Αυτό το ιδιότυπο απαρτχάιντ δεν φαίνεται να συγκινεί την FIFA αλλά ούτε και τους ακριβοπληρωμένους άσους του ποδοσφαίρου που γνωρίζουν τις απαγορεύσεις και τα βάσανα που τραβάνε οι συνάδελφοί τους στην Παλαιστίνη.