Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το Ισραήλ αποζημιώνει τους καταληψίες εποίκους της γης των Παλαιστινίων

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε απρόσμενα, να κατεδαφιστούν δεκαπέντε παράνομα χτισμένες κατοικίες από Εβραίους εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης μεταδίδει το teleSUR στις 13/06. Είναι μια απόφαση προσχηματική, «θυσιάζει» κάποια σπίτια Ισραηλινών εποίκων για να δικαιολογήσει την τακτική εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών. Γι’ αυτό και φροντίζει να αποζημιώσει αδρά τους έποικους τα σπίτι α των οποίων κατεδαφίζει.

israeli_occupied_palestine_demolition_-_reuters_jpg_1718483346

 

Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση βασίζεται μόνο σε τεχνικές και πολεοδομικές λεπτομέρειες, χωρίς βέβαια να παίρνει υπόψιν ότι οι κατοικίες είναι τμήμα του οικισμού Netiv Ha’avot που χτίστηκε χωρίς άδεια από τις ισραηλινές υπηρεσίες σε έδαφος των Παλαιστινίων, και θα έπρε να γκρεμιστούν όλες,

«Όλος ο οικισμός είναι παράνομος και πρέπει να κατεδαφιστεί. Το Ισραήλ προσπαθεί να ξεγελάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, αφαιρώντας μερικά σπίτια εδώ και εκεί, ενώ συνεχίζει την κατασκευή παράνομων οικισμών», δηλώνει ο Αμπού Youssef Wassel, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης PLO.

Έτσι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ θα υποχρεωθούν να κατεδαφίσουν τις επόμενες ημέρες τις δεκαπέντε κατοικίες, που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έτσι, όπως καταγράφει το Reuters,  αξιωματικός ασφαλείας του Ισραήλ παρηγορεί έναν από τους καταληψίες, τον οποίο έλαβε εντολή να εκδιώξει. Εικόνα ενδεικτική (μαζί με την αποζημίωση) του προσχηματικού χαρακτήρα τέτοιων αποφάσεων.

Παράλληλα, εκατοντάδες διαδηλωτές με ισραηλινές σημαίες διαδηλώνουν υπέρ του παράνομου οικισμού στο Παλαιστινιακό έδαφος και εμποδίζουν την κατεδάφιση των σπιτιών που περιλαμβάνει η απόφαση. Ζητούν να χτιστούν άλλες 350 κατοικίες σε ξένο (παλαιστινιακό) έδαφος. Ήταν τόση η οργή και το μίσος των εποίκων που κατέστρεψαν τουλάχιστον 200 ελαιόδεντρα και αμπέλια των Παλαιστινίων στην ευρύτερη περιοχή.

WhatsApp-Image-2018-06-14-at-12_36_14-PM-e1528971520330-640x400

Κατέστρεψαν οι παράνομοι έποικοι αμπέλια και ελαιόδεντρα των Παλαιστινίων

Μετά την απόφαση κατεδάφισης, ανταποκρινόμενη η ισραηλινή κυβέρνηση στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις των εποίκων, ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τις οικογένειες των οποίων τα σπίτια θα κατεδαφιστούν και θα τις μεταστεγάσει σε γειτονικές περιοχές που ενώ ανήκουν στους Παλαιστίνιους, η κυριότητα τους δεν μπορεί να αποδειχθεί νόμιμα. 17,5 εκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τις αποζημιώσεις και για την ανέγερση κατοικιών και κατασκευή υποδομών στην περιοχή. Τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού που δεν κατεδαφίζονται, θα έχουν προστασία με νομικό καθεστώς καθορισμένο και εγκεκριμένο από την ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι ισραηλινοί οικισμοί της Δυτικής όχθης κατασκευάστηκαν στα εδάφη που έχουν καταληφθεί στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει, να εκδιώκει, να φυλακίζει, να χτίζει τείχη και να υφαρπάζει τα εδάφη της Παλαιστίνης χτίζοντας παράνομους οικισμούς, παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Όταν δε κάποια φορά η επίσημη δικαιοσύνη λειτουργεί, τότε παρηγορεί, δίνει αποζημίωση στους καταπατητές προστατευόμενούς του και σχεδιάζει να χτίσει ακόμη περισσότερες κατοικίες σε ξένο έδαφος.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία