Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο – Η Χεζμπολλάχ προειδοποιεί την Κύπρο να μην βοηθά το Ισραήλ

Η έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων μάχης της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού έναντι της Χεζμπολλάχ και του Λιβάνου από το βράδυ της Τρίτης και οι πολεμοκάπηλες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ρίχνουν νέο λάδι στην φωτιά της σύγκρουσης, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες γενίκευσης τους σε έναν ακόμη πόλεμο.

Δυτικές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη «βιασύνη» του Ισραήλ να πάει σε πόλεμο και με τη Χεζμπολλάχ του Λιβάνου δίχως να έχει καταστρώσει μία «ξεκάθαρη στρατηγική» ή να έχει υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες μίας διευρυμένης σύγκρουσης.

Αυτά ενώ ήδη μέσα στους πρώτους 8 μήνες, οι εχθροπραξίες Ισραήλ – Χεζμπολλάχ έχουν προκαλέσει μόνο στο Λίβανο το θάνατο τουλάχιστον 472 ανθρώπων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολλάχ). Ανάμεσά τους είναι και 91 Λιβανέζοι άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί αρκετές δεκάδες.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, η ηγεσία της Χεζμπολλάχ εντείνει τις προετοιμασίες καθώς αντιλαμβάνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του με αφορμή τη δολοφονία σημαντικού διοικητή της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό μία βδομάδα πριν, ανέφερε ότι «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εχθρός κρύβει τις απώλειες στο βόρειο μέτωπο, αλλά απέτυχε να κρύψει τον αριθμό όσων απομακρύνθηκαν. Από την αρχή του πολέμου, υπήρξε προσπάθεια υποτίμησης των μετώπων υποστήριξης στη Γάζα. 42 οικισμοί εκκενώθηκαν πλήρως. Δεν επιδιώκουμε να μπούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ».

Ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε και την Κυπριακή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα.

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημειώνει επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε παράκτια πόλη του Λιβάνου και το χωριό Γιαρόν, προκαλώντας στο τελευταίο το θάνατο τριών ανδρών που αργότερα ανακοινώθηκε πως ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει βροχή ρουκετών προκαλώντας ζημιές για μια ακόμη φορά σε σπίτια της μεθοριακής περιοχής του Ισραήλ Κιριάτ Σμόνα και νέες πυρκαγιές.

Πηγή: 902.gr